Bloggen

​2023: Året då vi laddade om

Skrevs den 18 januari 2024

Sällan har det varit svårare att på ett enkelt och kortfattat sätt sammanfatta året som har gått. Årskrönikeskrivandet brukar mest handla om att skala ner och prioritera olika händelser, men den här gången gick vi in i det nya året med helt nya förutsättningar. Det var fler moln på himlen än normalt, och då har jag ändå utelämnat de fruktansvärda och så onödiga konflikterna ute i världen.

Inför 2023 hade vi skalat bort delar i företaget och jobbade för att hitta tillbaka till våra grundvärderingar. Det var något av ett stålbad och ingenting som kan skyndas på. Kompetens och professionalism är nödvändig sådd om du ska få en bra skörd. Och dålig frukt får inte blandas med den bra – då sprider den sig.

Egentligen vill jag nog börja med mitt personliga år. Som vanligt började jag med att ta tillfället i akt under den lugna perioden och reste till solen för att ladda batterierna och styra upp året. Den här gången hade jag yngsta dottern med mig då mellandottern Junie jobbade på Mallorca medan Linnie hade precis gett sig av för studier i Sydafrika.

Det var inte bara arbetsåret som skulle styras upp den här gången – jag var dessutom tvungen att schemalägga alla träningsdagar som skulle avverkas inför mitt livs största fysiska äventyr: Cape Epic i Sydafrika. Jag och min gode vän Jens hade anmält oss till det som sägs vara världens tuffaste Mountainbikelopp, vilket skulle komma att bli min livs utmaning. Träningsmängden ökades rejält på nyåret för att ge mig en fysik jag aldrig tidigare haft: träning, mat, dryck, sömn, material… allt skulle klaffa i slutet på mars.

65 mils bergscykling och 17000 höjdmeter (Vasaloppet är 800 meter som jämförelse) på det som mest likande stigar för bergsgetter skulle avklaras på åtta dagslopp tillsammans med 700 andra testosteronstinna cyklister. Och det blev tufft, riktigt tufft. Läs race referaten på länkarna här och här

Jag visste att min kropp skulle ta stryk men kanske inte på det vis som den gjorde. När känseln och funktionen kommit tillbaka i alla kroppsdelar (det tog nästan två månader) så började knä och höft krångla på riktigt. Så nu knappa året senare så förbereder jag ett knäbyte och lite senare även en ny höft. Äventyrslusten, utmaningen och det kanske lite för starka pannbenet kostade på. Men tro det eller ej: jag har vid 52 års ålder gjort något som få har klarat av – och då är det värt det.

Mäklaråret då?

Det har varit en tuff marknad med åtskilliga utmaningar. En omställning krävdes och timmarna blev betydligt fler samtidigt som förtjänsten minskade – en dålig kombo som kräver en hel del tålamod och kanske också en hel del ledarskap. Likväl kom vi ur 2023 med plussiffror och med en spetsad organisation, vilket bådar gott för framtiden. Kanske visar det också på något att vi tar in tre nykläckta trainees samtidigt som 20 procent av Kalmars mäklare på ett eller annat sätt har slängt in handduken. Det är i motvinden som vissa bygger vindskydd medan andra hissar segel.

En höjdpunkt var förstås när Selma fick det ärofyllda priset Årets Toppmäklare i Sverige. En enastående prestation och ett bevis på att vi fortsätter att ha mäklare i nationell toppklass. Selma har visat att hon är där för att stanna – hon är ett föredöme för så många mäklare och en inspirationskälla även för många utanför branschen.

Sammanfattningsvis måste vi nog ändå se 2023 som året då vi laddade om kanonerna. Trots att vi gjorde stora förändringar gick vi återigen ur året som det klart marknadsledande kontoret i länet. Vi genomförde 369 bostadsförsäljningar (Källa: Hemnet), vilket gjorde oss klart störst före Fastighetsbyrån på Öland med 239 försäljningar och Erik Olsson med 229 försäljningar. Det kan vara skönt att visa på fakta när en del försöker förespegla någonting annat.

Det nuvarande marknadsläget såg vi komma redan sommaren 2022 så vi kunde snabbt ställa om. Den långsiktiga planen står dock kvar. ”If you fail your plan you are planning to fail”… och vårt mål är tydligt, vilket kommer att visa sig redan tidigt 2024. Vi är måna om att mäklarbranschen håller sig på en bra nivå och det är bekymmersamt att branschen fortsätter ha ett en del aktörer som bara lever på snack och uppmålade luftslott.

Jag tror att 2024 är året då agnarna verkligen kommer att skiljas från vetet. Marknaden kommer inledningsvis att vara fortsatt tuff för många och vi kommer få se ytterligare mäklare som lämnar marknaden. Men på sikt kommer det att stärka branschen.

I en årskrönika vill jag förstås också ta upp vårt samhällsengagemang. Vi kanske inte syns på så många platser, men de är väl utvalda och de delar våra grundvärderingar vilket är ett krav för att vi ska bidra. Stadsmissionen är vår absolut största samarbetspartner, men under året har även Anna Foundation fått ett stort bidrag i och med mitt deltagande och den insamling vi gjorde i samband med Cape Epic-tävlingen.

Vår skola i Colombia står färdig, mycket tack vare vårt samarbete med Ankarstiftelsen. Vi har även engagerat oss i ett antal lokala föreningar och organisationer. Vår sponsring och vårt välgörenhetsarbete överstiger med råge 1 miljon kronor även 2023. För oss är det viktigt att få ge tillbaka.

Vad ser jag då framför mig?

Privat så ska kroppen nu helrenoveras med förhoppningsvis ett nytt knä och en ny höft. När det är klart ska jag såklart hitta en ny utmaning, ni känner väl mig? Men kanske får 2024 ändå bli ett uppbyggnadsår för kroppen.

Äldsta dottern Linnie fortsätter sina Afrikaäventyr – den här terminen är det Zambia och UD som gäller – Junie pluggar vidare i Lund och för Fidelie fortsätter danscirkusen i vårt avlånga land. Eliz och jag kom precis hem från en magisk resa, vårt gemensamma liv utvecklas och gemensamma drömmar formas.

På jobbet kommer vi snart visa att våra ambitioner om nationell toppklass fortsätter. Vi kommer kanske dessutom att satsa lite mer på nya marknader, vilket ni kommer att märka inom kort.

Jag har ett otroligt starkt och härligt gäng att jobba med och vi som varit med ett tag känner att vi har energi och gnista kvar samtidigt som våra unga medarbetare växer för varje dag. 2024 är vårt trettionde år, vilket innebär firande lite senare i höst. Men framför allt ser jag med spänning fram mot att mina, Selmas och våra duktiga medarbetares höga målsättning kommer att införlivas under året.

Sist men inte minst: Tack för att just du är med på resan här på bloggen, Instagram och Facebook.

Dags för take off – the sky is the limit!

Pontuz Löfgrens namnsignatur