Bloggen

30 år senare

Skrevs den 2 augusti 2022

Det är knappt så att jag tror det själv, men i söndags var det hela trettio år sedan jag utexaminerades som fastighetsmäklare. Time flies och så vidare… Och för att göra det enkelt för mig denna gång så ville vår reklambyrå intervjua mig i samband med jubileet. Här kan ni läsa den texten – nästa vecka är det jag som sitter vid tangentbordet igen.

Riksbanken höjer marginalräntan till 500 procent, Olympiska sommarspelen hålls i Barcelona och Bill Clinton vinner presidentvalet i USA. Året är 1992 och Pontuz Löfgren tar sin mäklarexamen som 22-åring. När vi får en pratstund med Pontuz är han precis hemkommen från Palma där han tillbringat sin semester med familj, vänner och sina tre döttrar.

Den 31 juli är det exakt 30 år sedan Pontuz tog sin mäklarexamen och bara två år efter han fått sin licens öppnade han mäklarkontor i Kalmar, då tillsammans med kompanjonen Göran Johansson. Namnet var det inget tvivel om, det nyöppnade mäklarkontoret blev Fastighetsmäklarna Göran Johansson och Pontuz Löfgren AB. 1999 bestämde sig 29-åringen för att köra vidare i egen regi, då under sitt eget namn Fastighetsmäklarna Pontuz Löfgren AB. Med ett starkt driv att göra skillnad på en konservativ bostadsmarknad blev det snabbt succé för Pontuz. Kreativ marknadsföring var den stora skillnaden.

– Vi började bland annat tidigt med något som var unikt då och kallades för mäklar-tv. Vi köpte långa annonsutrymmen hos TV4 lokalt och visade upp bostäder som vi filmade med videokamera. Det blev en stående punkt på TV-tablån säger Pontuz Löfgren. Ett format som idag, 30 år senare, används flitigt i sociala medier.

När man är uppvuxen i en mäklarfamilj där pappans arbete präglats av långa dagar och sena nätter var ambitionen att gå en annan väg för sonen. Pontuz hade i stället sikte på att bli fotbollsproffs vilket tog honom från Habo till Kalmar. Mellan stolparna vaktade Pontuz målburen hos Kalmar AIK, då i division 1. 1994 ställdes Pontuz i ett vägskäl då två allsvenska klubbar lockade samtidigt som mäklarkarriären tog fart. Det var då han bestämde sig för att gå i pappas fotspår fullt ut och valde att trappa ner på fotbollen efter några framgångsrika år i Nybro IF (div 2).

”Allt kan alltid bli bättre”

Vad som kännetecknar Löfgren som mäklare och företagare är hans ständiga driv efter att utveckla både sig själv, företaget och branschen.

– Jag ser företaget som en Formel 1-bil. Det går alltid att skruva, trimma och putsa till det bättre för att kunna köra lite snabbare än förra varvet. Efter 30 år vaknar jag fortfarande med viljan att skapa den perfekta kundupplevelsen.

Det ständiga drivet har också visat sig ge framgång. Pontuz har satt Kalmar på kartan i Mäklarsverige med flertalet utmärkelser som nu senast Sveriges mest rekommenderade mäklare och Årets mäklarkontor Sverige. Även på individuell nivå ligger många av Pontuz mäklare ständigt i topp på de lokala listorna, och delägaren Selma Kahrimanovic har under åren vunnit utmärkelser som Årets toppmäklare i Sverige.

– För oss är inte utmärkelserna i sig det viktigaste, de är egentligen bara ett kvitto på att vi kan erbjuda Kalmarborna en av landets bästa kundupplevelser inom bostadsförsäljning år efter år.

Vad är det då som gör att en aktör år efter år lyckas förmedla upp emot varannan bostad i Kalmar. Enligt Pontuz själv handlar det om ständig kompetensutveckling, erfarenhet och ett stort lokalt engagemang.

– Kärleken för Kalmar har vuxit sig stark genom åren. Här har jag haft möjlighet att forma marknaden, vara en del av den lokala utvecklingen och årligen bidra till idrottsföreningar och välgörande ändamål. Det är genom våra engagemang för staden som vi bygger mycket av vårt förtroende.

Men att vara störst är inte samma sak som att vara bäst, menar Pontuz.

– Det hänger ihop, men det ena är en biprodukt av det andra.

Under åren har Pontuz även hunnit varit företagsam i andra branscher. Bland annat drev han krogar i stan som han efter några år bestämde sig för att sälja.

– Om jag skulle göra något annorlunda under mina år som företagare så är det att enbart ha fokus på en sak. Lägg alla ägg i samma korg. Sedan vaktar och vårdar du den korgen ömt.

I en tid där vi ser en orolig bostadsmarknad med påverkan från räntehöjningar, krig och inflation visar Pontuz med sin erfarenhet på ett lugn.

– Bostadsmarknaden har haft en uppåtgående trend sedan 2007 och förr eller senare skulle den mattas av. Historiskt sett är vi fortfarande på nivåer som är högre än till exempel innan pandemin. Vi är beredda, och väl förberedda, på en annan typ av mäkleri och det är nu år av kompetensutveckling av våra mäklare kommer göra skillnaden på marknaden när vi jämförs med andra mäklare.

Några planer på att sluta mäkla är inte aktuellt.

– Än så länge har jag mycket kvar att ge och inom de närmaste åren har jag ingen anledning att sluta med det jag älskar. Det är en livsstil och passion som fortfarande är lika stark nu som för 30år sedan.

Pontuz Löfgrens namnsignatur