Bloggen

​Älgjakt och potatislov = guldveckor

Skrevs den 2 november 2021

Det är väl inte jättemånga andningspauser under hösten, men det finns ett par stycken och de sammanfaller nästan med varandra. När jag började mäkla (skrämmande nog för nästan 30 år sedan) stannade Sverige när skogens konung skulle fällas av hormonstinna (mestadels) män i början av oktober. På den tiden fick jag lära mig att veckorna kring älgjakten är det ingen idé att annonsera några bostäder – inte förrän krutröken lagt sig i skogarna och ammunitionen tagit slut.

Jag slog dock snabbt hål på den myten när jag kunde konstatera hur liten andel av Sveriges befolkning (2,5 procent eller cirka 150 000 personer) som verkligen satt och drack kaffe i skogen samtidigt som de viskade i en komradio att allt är lugnt.

Älgjakten glider lite lätt över mot det gamla ”potatislovet”, som vi sedan ett tjugotal år kallar höstlov (jag tror inte att dagens ungdomar är sugna på att hjälpa till med potatisskörden). Detta berör en himla massa föräldrar men det är inget vi diskuterar kring mäklarborden.

Kan det vara så att man surfar på Hemnet när man sitter och fryser i skogen i stället för att kolla i kikaren och läsa nya numret av Allt om Jakt & Vapen? Samtidigt sitter alla lediga skolbarn och spelar på sina mobiler, vilket ger alla lediga föräldrar all tid i världen att kolla in bostäder på nätet. Dessutom har jägarna fritt hela dagarna (de jagar på morgonen) medan hemmavarande föräldrar kan smita iväg en stund om det skulle nalkas bostadsvisning. Stillastående veckor har därför numera blivit guldveckor.

Själv följer jag föräldrar- och jägarströmmen i veckan. Jag tar lite ledigt på onsdag för att köra yngsta dottern till Uppsala och Sveriges största danstävling Mega Dance Week. Det är dags att kliva in i rollen som discopappa igen under ett par intensiva dagar på Fyrishov tillsammans med fantastiska danstjejer (och killar). Och som om det inte vore nog så får jag hänga med deras härliga föräldrar – bättre än ärtsoppan vid lägerelden efter älgjakten.

Ovanpå detta har min gode vän och spanska bergsguide Julio har kallat mig till Mallorca – ”Pontuz, regnet öser ner så bergsfloderna är vattenfyllda…” Så det är dags för canyoning och värstingen Sa Fosca. Bara att packa ner överlevnadsdräkten och infinna sig. Om du är nyfiken på canyoning kan du kolla här var du hittar mig i helgen!

Mäklarvärlden stannar med andra ord varken på grund av älgjakt eller höstlov – möjligtvis stannar den upp om jag fastnar i något vattendrag kring Torrent del Gorg Blau, men då ska ni se att allt är igång nästa vecka igen.

Pontuz Löfgrens namnsignatur