Bloggen

Älskade grannland

Skrevs den 5 juni 2012

Konungariket Danmark. Detta älskade grannland. Med sina cirka 5,5 miljoner invånare har denna stat gjort så många goda val. Ett av dem är att de utsåg undertecknad till konsul för några år sedan. Därav denna hyllning på deras nationaldag till det land vi älskar så.

Danskarnas ursprung är gömt i dunkel men vi kan nog ana att den daniska stammens ursprung är från svearna. Men vi vet inte säkert, och när vi träffar dessa underbara människor så är ursprunget kanske av mindre betydelse. Dagens dansk präglar hellre sin tillvaro i nuet, en riktig livsbejakare. Men också en duktig handelsman, precis som det begav sig redan på vikingatiden. Fast de förhandlade kanske inte riktigt lika mycket då utan lite mer robusta tilltag användes. Då var det Alfred Den Store, Knut Den Store med flera. Dessa hornprydda herrar styrde och ställde lite som de ville kring Nordsjön - men det var ju sisådär 1 100 år sedan. "Man är aldrig hetare än sin senaste hit", som Bert Karlsson alltid brukade säga.


Här i Kalmar fick vi den första danskflörten när Drottning Margareta I och hennes fosterson Erik av Pommern kom till stan. Detta första försök att ena Norden i ett enda sammanhållet rike föll inte väl ut, då unionen var måttligt populär. I mitten av 1600-talet började danskarna torska slag efter slag och de förlorade snart sin östra landsände Skåneland (Skåne, Halland och Blekinge) till den nya stormakten Sverige. Ordning på torpet med andra ord.
I dag har vi drygt 5,5 miljoner glada och - som vi kan uppfatta dem - lätt anarkistiska danskar (varav knappt en fjärdedel bor i Storköpenhamn) en tågresa bort. Och de har nu lämnat sina flatbottnade båtar och dundrande kanoner hemma. Ska de vinna några slag idag så är det inom fotboll, cykel, simning, och handboll, som är populära sporter i grannlandet. Danmark har även nått stora framgångar i bågskytte och segling om det nu ska räknas. Däremot ska nog en av världens bästa tennisspelare på damsidan, med det danskklingande namnet Caroline Wozniacki, nämnas. Men de har faktiskt några riktiga danskar också:
• H.C. Andersen, författare
• Bille August, regissör
• Karen Blixen, författare
• Niels Bohr, Nobelpris-belönad fysiker
• Tycho Brahe, astronom
• Søren Kierkegaard, filosof
• Christian II, unionskonung störtad i Sverige (Där fick han)
• Lars von Trier, regissör
• Carl Nielsen, kompositör


Men visst är det drycken och maten vi gillar mest med våra grannar i sydväst. Det danska köket briljerar med smørrebrød, frikadeller och bakverket kransekage. I dryckesväg är Danmark mycket stolta för sin öl (Carlsberg och Tuborg ). Skulle de smakat Ängöl så skulle de nog vara lite mer ödmjuka i denna genre. Däremot har vi, i alla fall i Kalmar, svårt att slå dem på fingrarna gällande akvavit och Gammel Dansk.
Nu den 5 juni hissar vi flaggan i topp för vårt grannland på deras nationaldag. Och vi på Konsulatet firar med lite Smörrebröd och ett och annat Wienerbröd med choklääääde.


Guds hjälp, folkets kärlek, Danmarks styrka

ønsker dig en dejlig dag!

/ Konsul Löfgren

 

 

 

(Källa:Wikipedia)

s namnsignatur