Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

Året som gick: pandemi, försäljningsrekord och 50-årsfirande

Pontuz LöfgrenPontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare 2021-01-12

Det är nu tjugosjätte gången som jag lägger en årskrönika till handlingarna. Åren rusar iväg i kalendern men inte i sinnet. Och trots att det är länge sedan så känns det ibland som igår – den där kvällen då jag och Göran Johansson tillsammans med en flaska Bells Whisky, två coca-colaburkar, en jurist och en revisor bestämde oss för att starta det som idag nästan 27 år senare heter Pontuz Löfgren AB.

Första året krigade vi på i en liten inrökt etta på 17 kvadrat på Jutegatan 21. Ingen dator, inget kök, ingen personal, jobb sju dagar i veckan, ingen semester och ingen lön de första sex månaderna. Den årskrönikan var betydligt kortare än den som heter 2020 (och den är i mångt och mycket preskriberad som tur är). För om vi börjar vår tillbakablick på året som gått så var just det nya kontoret en viktig byggsten i det som skulle komma. Vi inledde året i tillfälliga lokaler men kunde i mars glädjas över att få erbjuda våra kunder Sveriges modernaste mäklarkontor, där välkomnandet speglar vår syn på vårt företag. Ett varmt och hjärtligt bemötande manifesterades i lokaler som är både välkomnande och gedigna.

Kontorets viktigaste innehåll är dock alla fantastiska medarbetare med stora hjärtan och ett kundfokuserat mäklartänk. Medarbetare som 2020 har gjort ”all time high” med smått otroliga 666 skrivna kontrakt. Det är ett försäljningsvärde på nästan två miljarder kronor – faktum är att alla våra mäklare gjorde sitt bästa eller näst bästa år i karriären 2020. Och detta under ett år då en pandemi har lamslagit stora delar av världen.

Det gör att vi ödmjukt behåller vår position som Kalmarregionens ledande mäklarkontor och även fortsätter nosa på toppositionerna i Sverige, både som kontor och vad gäller individuell omsättning på ett par av oss. Det är så roligt att visa att vi i lilla Kalmar kan utmana storstädernas drakar.

Det har varit ett intensivt år på mäklarsidan. Jag läste i Hemnets årsbok att mängder av klickrekord noterats under året i Sverige. Och just klickrekord var något som vi inledde året med. Vi hade de mest klickade bostäderna i Kalmar under de flesta av vårens veckor och det är fantastiskt att kunna ge de som anlitar oss den marknadsföringen. Så för att summera året i siffror så är vi ödmjukt stolta och ser fram mot 2021 med tillförsikt.

Gruppen förändras och förnyas – vi har fått välkomna både nya duktiga medarbetare och föräldralediga trotjänare som har återkommit, samtidigt som några valt att varva ner och lämnat oss – en naturlig del i företagets utveckling. Det team som kliver in i 2021 är den mest harmoniska och hungrigaste uppställning vi någonsin har haft. Dessutom har vi redan tre nya medarbetare som vi kommer att presentera under våren.

Jag vet att jag för många år sedan – då vi var sju anställda – sade att det räcker nu. Den uppfattningen har jag fått revidera många gånger och jag gör det med glädje varje gång. För en revidering innebär att en ny underbar människa kommer in i teamet för att serva våra kunder. Jag skulle tro att vi är 25 medarbetare när 2021 blir 2022. Våra kunder ska få det bästa de kan tänka sig, samtidigt som vi vill ge över 600 köpare och säljare samma höga nivå på mäklartjänsten. Därför kompletterar vi hela tiden med det som en mäklartjänst i toppklass skall innehålla om våra kunder får bestämma.

Våra kunder får faktiskt vara med på rätt mycket. De får till exempel vara med och ge pengar till välgörenhet eftersom vi skänker en del av vårt arvode i varje affär. I år har vi i huvudsak stöttat bröstcancerforskningen, kampen mot prostatacancer och såklart den fond vi själva instiftat till förmån för barn och ungdomar i ekonomisk utsatthet i Kalmar. Totalt har vi tillsammans med er som anlitat oss kunnat skänka nära 500 000 kronor till välgörenhet.

Vad händer privat då? Min 19-åriga Linnie fick ta studenten i coronatidernas restriktionssamhälle, vilket kanske inte är det man önskar någon. Men steget in i vuxenlivet har nu tagits på riktigt, vilket innebär jobb hos oss på firman innan studier på Chalmers hägrar i höst. Min mellandotter Junie förbereder sig för sin Ironmandebut i höst och minstingen Fidelie inledde sitt danstävlande bra. Men även det fick ju ett abrupt uppehåll på grund av covid, så danscirkusen har ett uppehåll på obestämd tid.

Efter att jag själv i början augusti hade varit singel i exakt ett år så stod plötsligt Eliz där, vilket jag är otroligt lycklig för. Det är mycket som är fantastiskt med just den delen men det häftigaste var kanske att det sa ”klick” på min egen 50-årsfest. En bra present! För 50 har jag fyllt och även om jag inte kunde fira så som jag tänkt mig så blev det en liten tillställning med nära och kära vilket jag är så tacksam för – det blev en kväll att minnas.

Nu är vi inne i ett nytt år, som jag verkligen har längtat till. Jag vill se vad 2020 års alla förberedelser ska leda till. Vi har genomfört en uppgradering som vi kallar 2.0, vilket bland annat har inneburit utbildning varje morgon under hösten. De som anlitar oss ska veta att vi gör detta mäkleri på ett sätt som ingen annan kan. Därför slutar vi aldrig att vilja lära och bli bättre på det vi gör. Till detta tar vi bland annat hjälp av Sveriges främsta föreläsare och utbildare. Jag och min fantastiska delägare Selma har vårt mål klart för oss och vi vet att det kräver blod, svett och tårar… för kunderna ska alltid få det bästa.

För egen del ska jag uppfylla ett par personliga drömmar, men det återkommer jag här i bloggen under det kommande året.

Nu är det dags hörnini... Välkommen 2021, att fortsätta skriva vår historia! Eller kanske är det en saga..?

Pontuz Löfgrens namnsignatur

Pontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare