Bloggen 2010

Gott slut!

Skrevs den 29 december 2010

Jahopp - då var den julen över. Jag har haft förmånen att få träffa hela släkten i tre dagar. Sett min treåring ha skräck i ögonen när Tomten kom trots att hon inte trodde på Tomten dagen innan. Konstaterat att det fanns en massa människor som varit snällare än mig - mest barn. Insett att släkten är väluppfostrad då ingen nämnde något om att min fyra meter höga gran bara hade fem ringar med grenar. Fått bekräftat att mina samarbetspartners och kunder är fantastiska som kommer med så fina julklappar. Återigen insett att julen är viktig för barnen men att det är vi som föräldrar som har den viktigaste uppgiften att få barnen att förstå vilken tur de har som får växa upp i den här delen av världen.

Rapport från ett årsmöte

Skrevs den 12 november 2010

Sitter på Tylösand i Halmstad och tittar ut över ett oroligt men samtidigt fascinerande hav. Mäklarsamfundets Årsmöte har gått in på sin andra dag. Det är här några av Sveriges duktigaste mäklare träffas. Det är här det sprids vilka som är stjärnsäljarna i år. Alla har järnkoll på kedjornas säljlistor då de ligger mer eller mindre öppna, och alla vet vilka det handlar om bland oss som valt att vara fristående mäklarbyråer. Det verkar som om vi har några mäklare bland de absolut främsta i Sverige – kanske till och med allra främst – i år igen.

Back in buisness

Skrevs den 10 oktober 2010

I torsdags var det åter mot Kalmar efter några fantastiska dagar på Mallorca, med en temperatur på mellan 25 och 30 grader varje dag. Jag varvade givande möten med mycket tid tillsammans med familjen och vänner på Mallorca. Det blev dessutom en del strapatser. Bergsloppet läste ni om i förra bloggen, och blev även en cykeltur på fem timmar plus lite annat smått och gott. Känner att jag gjort av med fler kalorier än jag fått i mig, vilket är en stark bedrift när man är här en vecka.

Vykort från Mallis

Skrevs den 29 september 2010

Landade på Mallorca tisdag eftermiddag. Lämnade ett stormigt och höstlikt Småland bakom mig med delade känslor. Det är skönt att få förlänga sommaren, men samtidigt kommer den här trippen mitt i en av de bästa perioder företaget upplevt. Tur då att det finns internet så att jag kan jobba obehindrat på distans. Nu var det bara ett litet problem när jag skulle koppla upp mig igår kväll – det funkade inte. Här fungerar det mesta lika bra, eller bättre, än i Sverige inom de flesta områden – utom internet. Så det är mobilen som gäller i drygt en vecka. Onödigt dyrt och väldigt trötta tummar med andra ord.

Mäklarlag och finskjortor i Karlskrona

Skrevs den 27 september 2010

Veckan avslutades med utbildning i Karlskrona. Vi var sju stycken kunskapstörstande medarbetare som gav oss i väg söderut i fredags morse. Det blir lite smått komiskt när vår personal står för upp emot tjugo procent av mötesdeltagarna på kursen. Presentationsrundan innebar en viss upprepning: Mattias Rosenlund från Pontuz Löfgren AB, Sofie Wallenberg från Pontuz Löfgren AB, Ulrika Hjort från Pontuz Löfgren AB... och det är jag som är Pontuz Löfgren etc. Vi har blivit ett stort företag i den krets som inom Mäklarsamfundet heter Småland/Blekinge.

På okänd mark(nad)

Skrevs den 8 september 2010

Att vara verksam på nya marknader, eller i alla fall lite utanför de marknader där vi finns idag, är spännande och ger mersmak. Både hos oss och hos kunderna. Jag började min mäklarbana med att jobba för Svensk Fastighetsförmedling i Nybro. Efter ett tag förstod jag att det konceptet var oerhört tunt, inrutat och toppstyrt. Det passade mig inte alls, eftersom jag ansåg att mäkleri var så mycket mer än att bara vara en skylt på en fasad och ha en tro på att det skulle räcka med att finnas i hela Sverige - vilket i själva verket snarare är en nackdel, då varje marknad är unik och måste hanteras så.

Jakten på marknadsandelar

Skrevs den 3 september 2010

Jag har lovat mig själv att vara mer privat än jobb-bloggare, men kan förstås inte hålla mig borta från att kommentera marknaden och branschen helt och hållet. En mäklarbyrå i stan bedriver just nu en manisk jakt på marknadsandelar. Och om man är beredd och ta en kraftig förlustaffär några mil utanför staden är det inte så konstigt att man går minus år efter år. Men jag kan i och för sig hålla med om att det inte ska kosta så mycket med tanke på vad de presterar...

....och himlen därtill

Skrevs den 31 augusti 2010

Söndag eftermiddag kom vi fram till Skåne Skydivers lokaler vid Kristiansstads flygplats. I en halvsunkig hangar var det full aktivitet. Här packades fallskärmar, övades på formationer, gjordes videoanalyser av hopp och - framförallt - väntades det. Väntan på rätt vind, höga moln och framförallt uppehåll. Det vackra väder vi lämnade i Kalmar kring lunch i söndags försvann mer och mer desto närmare Skåne vi kom, och vid flygplatsen ösregnade det.

Visningar, fredspipa och pannlampa

Skrevs den 27 augusti 2010

Dags att börja summera en intressant vecka. Började i Stockholm i måndags med möte i Mäklaralliansen, ni vet de där tunga företagen som ville ha med oss från landet. Alltid väldigt intressant och givande. Det var dock lite hektiskt med tidiga morgonplanet upp, taxi till Solna, möte till 13.00, taxi till Bromma, planet hem 14.30, in på kontoret och vidare till söder för att träffa en underbar familj som tyvärr ska flytta till Stockholm. Trösten blev att jag får förtroendet att sälja deras fina hus. Sedan hem till familjen och så avsluta dagen med en lång löprunda i mörkret. Hösten kom snabbt, så det blev reflexväst och pannlampa på.

“Man kan inte läsa vad ni skriver”

Skrevs den 12 juni 2010

Ibland blir jag så överrumplad och överraskad av folk som kommer fram till mig på stan. Det händer rätt ofta och är alltid trevligt - men ibland förvånande. Häromdagen var jag på Byttan med Marcus och åt lunch. En trevlig dam i 65-årsåldern kom fram till mig: "Vi känner inte varandra men jag vill berätta att jag inte kommer sälja mitt hus genom er när det är dags, trots att jag hört att ni är bästa fastighetsmäklaren i stan." "Nähä", svarade jag förvånat.

Bättre boende och bästa brännbollen

Skrevs den 31 maj 2010

Efter en hektisk torsdageftermiddag var jag tvungen att värma motorn ordentligt när jag skulle ta mig från ett tillträde på Handelsbanken i Mönsterås (bankkontor med havsutsikt är coolt!) till kontoret i Kalmar på alldeles för få minuter. 16.30 var klockslaget jag inte fick missa, och jag var framme någon minut i halv. Snabbt ombyte till civila kläder. Punkligt stod våra ”tidningsmakare” Stefan, Adam och deras begåvade personal från Alarmstreet och väntade. Det var dags för ”social och glädjefylld workshop” för att göra södra Sveriges bästa bostadsmagasin, Nytt Boende, än bättre.

Årets Sherpa

Skrevs den 4 februari 2010

Tycker ni att jag är tjatig som snackar snö hela tiden? Men hur kul är det egentligen? Snöstorm igår – snöade snett uppåt. Ingen idé att skotta så länge det pågick. Ställde klockan tidigt – jättetidigt. På med skidkläderna och ut o skotta sex på morgonen. Snön hade drivit upp mot garageport och ytterdörr. Varför driver inte snön mot någon mur mitt i trädgården istället? Imorse tog det en timme. Och då jag hade ett skapigt träningspass i kroppen sedan igår så skrek kroppen efter sommar och att snöskyfflar skulle ligga på vinden istället.