Bloggen 2011

Nu är det jul igen

Skrevs den 24 december 2011

Knack-knack. Julen står för dörren och barnen har precis vaknat till liv. Julfrukost nalkas. Första klapparna delas ut. Barnens dag är här. Jag känner glädje och tacksamhet när jag firar jul, men mina tankar finns också hos de nära och kära som inte finns nära mig idag och det gör ont. Det blir en lugn julafton – morgonen firas hemma innan dagen fortsätter hos Svärmor Britt AB. Vanligtvis firas julen på Boholmarna, men i år är juldagen början på 14 dagars semester.

Sanningens ögonblick

Skrevs den 18 december 2011

Hade jag förberett mig ordentligt? Skulle jag hålla hela tiden? Skulle jag få grym kritik efteråt och inte kunna repa mig mer den dagen? Jag gick med spänstiga steg och försökte verkligen se glad och entusiastisk ut – skulle det hålla? Det var alltså dags för årets mest nervösa föreläsning. Jag har stått framför blivande mäklare, på scenen i ett fullsatt Kalmarsalen, framför tusentals personer på Stortorget, varit med på nyheterna i teve och talat live i radio. Men det här är mycket värre.

Järnmän, nyårsrea och den nya vintersporten

Skrevs den 14 december 2011

Bilade norrut på ett vindpinande Öland. Träff med duktiga och trevliga Magnus Lagerlöf på Ekerum Golf & Resort (www.ekerum.com). Magnus blir ansvarig för vår kickoff 2012 och jag är säker på att vi kommer få ut allt det vi önskar ur dessa intensiva januaridagar. Anläggningen och ledningen har allt det jag behöver för att skapa den stämning och kreativitet som krävs när gruppen tillsammans hittar receptet för ett nytt framgångsrikt år. Tack Magnus för en fin presentation! Bara en sak till om Ekerumsbesöket: det blåste 10-15 sekundmeter, det regnade småspik och det var 4 grader – och det fanns folk som spelade golf!!

Rätt ska vara rätt!

Skrevs den 6 december 2011

Veckan fick en riktigt fin start, då oktober månads statistik dök upp och förgyllde min dag. I Kalmar hade vi en marknadsandel på 46 procent, vilket gör oss större än tvåan, trean och fyran tillsammans. Kul, sa Bill. Tokkul, sa Bull. Och för att dagen skulle bli riktigt guldkantad hade vi dessutom 40 procent av marknaden i Mörbylånga kommun – och vi har inte ens kontor på ön. Och framgång är förstås ingen slump – jag har fantastiska medarbetare!

Jullov? No way!

Skrevs den 9 november 2011

I tisdags var det seminariedags. Vi hade en intressant interaktiv förläsning, där vi på distans kunde följa föreläsaren. Att lägga in de här vitamininjektionerna just nu är viktigt. Så här års har de flesta mäklare redan tagit julledigt och gått i ide fram till en bit in på det nya året. Vi väljer att istället fortsätta ge varandra energi, och vi gör det genom både föreläsningar och tätare säljcoachning – såväl i grupp som individuellt. Själv jobbar jag i en grupp som alltid vill utvecklas, vilket är oerhört stimulerande.

En ofrivillig sovmorgon

Skrevs den 8 oktober 2011

Lördag morgon 07.38 – NEJ! Jag har försovit mig och det har nog inte hänt sedan Sundet brann. Kvart över åtta skulle jag vara vid mötesplatsen fyra kilometer bort. Det var dags för ett pass med proffscyklisten Sebastian Balck (www.sebastianbalck.se) och Micke Slang (www.slangsblogg.com). Det kändes inte ok att vara sen redan från början, och det var kanske inte helt rätt uppladdning inför ett pass som jag anade skulle bli rätt jobbigt. Dessutom körde jag ett tufft löp-intervallpass i fredags, som gav vissa minnesspår i lårmusklerna.

Svensk sommar på Mallis

Skrevs den 4 oktober 2011

En vecka springer snabbt förbi. En vecka på Mallorca som inneburit en del jobb, mycket familjetid och dessutom en hel del träning. Allt detta i trettiogradig värme – underbart. Att vara på Mallorca i månadsskiftet september-oktober är som svensk sommar när den är som allra bäst. Det är betydligt mindre folk på stränderna, framförallt i de små undanskymda vikarna som inte så många känner till. Vi får hundraprocentig uppmärksamhet på restaurangerna (servicegraden är hög även annars) och allt är på något sätt lite mer avslappnat. Jag vill återigen vädja till er alla när ni är på Mallorca: glöm allt vad Alcudia, Magaluf och Palma Nova heter – det är inte det riktiga Mallorca. Åk till de mindre ställena – köp en flygstol och hyr en bil, det är ett tips ni kommer att uppskatta.

Från triathlon till fotbollscomeback

Skrevs den 2 september 2011

Sommaren 2011 hastade förbi och helt plötsligt var första höstmånaden här. Personligen tror jag detta varit en av de bästa somrar jag upplevt sedan jag blev vuxen (inte gammal, bara vuxen) och familjefar. Jag tog en tidig ledighet då jag och Lena redan i våras bestämde oss för drygt tre veckor på Mallorca efter midsommar. Företaget gjorde en bra junimånad och jag var ”rätt klar” när vi stack iväg på midsommardagen. Vi hade synkat våra veckor med goda grannar på Mallorca så det blev en härlig semester.

Fem och fyrtiotvå

Skrevs den 28 augusti 2011

Summeringen av den gångna veckan kunde fylla hur många och långa bloggar som helst… Vi kan börja med FFs 0-0-match mot Blåvitt igår. Domaren i matchen, Stefan Johannesson (även kallad Biffen), är min ungdomskompis från Habo. Vi var under många år som ler och långhalm. I lördags visade han ut min kompis Henrik Rydström, som tyckte domslutet var ”sinnesjukt”. Så nu har jag två polare som däremot inte är särskilt goda vänner med varandra just nu. Så konstigt det blev.

En träningsnarkomans bekännelser

Skrevs den 22 augusti 2011

Jag förberedde mig mentalt för en nätt liten fyratimmars cykeltur till Vetlandaskogarna i torsdags, och då hände det igen – punka! Efter femton minuter. Denna gång hade jag dock slang med mig och lyckades byta däck. Det fortsatte med tre trasiga växlar, vilket tydligen var en effekt av att Fidelie hjälpt mig att putsa på cykeln medan jag grejade med lite annat. Nästa malör var en liten felnavigering på 20 minuter vid metropolen Fagerhult. Därefter tog drickan slut, och det är lättare att hitta vatten i Sahara än öster om Skirö. Wallby Säteri och företagets årliga höstkickoff var målet och jag nådde dit till slut, ungefär samtidigt som kollegorna dök upp i bil.

Med småskolan mot hemliga mål…

Skrevs den 18 augusti 2011

Det tisslas och det tasslas som i en småskoleklass som ska på utflykt. Vad ska man ha med sig? Hur blir vädret? Ska lakan med eller blir det som på överlevnadsövningen ifjol? Det är dags för företagets höstkickoff, som alltid sker till okänt mål med okänt innehåll. Det alla vet är att det ingår en del äventyr, en del allvar och mycket skratt. Det här inlägget publiceras lagom till att alla begett sig iväg, så jag kan avslöja lite av mina tankar inför de närmaste 36 timmarna.

Så långt näsan räcker…

Skrevs den 13 augusti 2011

Och så svischade en vecka till förbi. En vecka som både bjöd på glädje men också förundran. Att Kalmar är styrt av en socialdemokratisk ledning är kanske inte så konstigt. Det finns ett par politiker i det borgerliga blocket som slänger ur sig den ena grodan efter den andra. Och i fredagens Barometern slogs nog ett borgerligt bottenrekord – en insändare från en borgerlig politiker som ifrågasatte om pengarna som går till Destination Kalmar verkligen är väl använda pengar. Detta dagen efter att det slagits nytt pubblikrekord på Stortorget, och samma dag som rekordet slogs igen och det följdesdessutom upp med en rekordlördag.

Surt, surare, punka

Skrevs den 7 augusti 2011

Starten gick, jag dök i tillsammans med en hord av människor, det var trångt med armar och ben överallt. De första simtagen flöt på bra, jag kom in i rätt andning, inga paniktankar om att inte få luft. Började snart närma mig rampen där vi skulle gå ur vattnet efter 300 meters simning – kändes kanonbra och kände att jag till och med kunde simmat än snabbare vilket jag aldrig trodde mig skulle få uppleva – tidigare har det handlat om att överleva.

En så´n cirkus

Skrevs den 1 augusti 2011

Okej, då drar vi igång andra halvlek av 2011. Och jag tror vi kan förvänta oss ett rätt stillsamt halvår på bostadsmarknaden. Eller hoppas jag bara? Det mesta har liksom redan hänt. Bolånetaket har gett lite längre försäljningstider, de lite högre räntorna har gjort människor förnuftiga och en svag börs har fått många att inse att det alltid finns ett värde i en bra bostad. Så nu när allt detta har hänt blir det en fantastisk höst. Så tänker jag. Eller vill jag. Och vill man något tillräckligt mycket blir det ju så.

Semesterjobb

Skrevs den 26 juni 2011

Sitter här på kontoret och avslutar midsommarhelgen. Tänkte jag skulle börja avtrappningen mot semester, vilket innebär en heldags jobb med att rensa skrivbordet. Men visst är det så att allt händer på samma gång precis när man ska vara lite ledig? I förrgår, på midsommarafton, dök en spekulant upp på ett av Ölands största försäljningsuppdrag någonsin – ett uppdrag jag fick in till försäljning för någon vecka sedan men som ännu inte kommit ut.

Tolvtrettioen

Skrevs den 20 juni 2011

Förmodligen har många av er läst Mattias rapportering från vår cykeltur kring Vättern, http://www.pontuzlofgren.se/blogg/live-fran-vaettern-rundan/ Det finns dock ett perspektiv till på den resan, ett perspektiv som ser lite annorlunda ut än inifrån en varm husbil på en centralt belägen parkeringsplats i Motala. Efter att ha anlänt i god tid till Motala var det dags för startgrupp 61 att ge sig av klockan 21:30. Förväntningarna var höga och alla nya intryck kändes spännande. Där fanns mycket folk som önskade lycka till och skrek ut sina hejarop.

Mot Motala

Skrevs den 16 juni 2011

Just nu är det många reportrar i telefonluren, som vill prata om den nuvarande marknadssituationen. Det är en hel del bostäder till salu just nu, eller rättare sagt: det är väldigt många bostäder till salu just nu. En av orsakerna är det nya bolånetaket, som gör att de yngre köparna backat något – förmodligen utan att ta reda på fakta. Jag har en uppmaning till dig som tror – utan att veta – att du inte kan långa pengar längre: besök ditt bankkontor och se till att få ett nytt lånelöfte! Bankerna är mer kreativa än någonsin. Och om vi ser på Kalmarmarknaden så borde det vara köpfest just nu – stabila räntor, bra arbetsmarknad, låg nyproduktion och en allmänt positiv trend inom näringslivet.

Färdigpusslat

Skrevs den 11 juni 2011

En vecka går så oerhört fort, och en kortvecka ännu fortare. Den här veckan har handlat mycket om planering. Planera jobbet? Nej då - där har jag, i princip, alltid koll. Men med hustrun på Mallorca med sina väninnor så skulle det betydligt knivigare barn- och hempusslet läggas. Givetvis skulle Lena ge sig av den vecka då det händer mest under året. Klassträff, tipspromenader, lägerskola med övernattning och grillfest. Dessutom allt det där andra med att skjutsa, handla, tvätta, leka, städa, bädda och så full fart på jobbet som grädde på moset.

Fem komma femtiosex

Skrevs den 2 juni 2011

Galet glädjande siffror kom i veckan. Kommer ni ihåg att vi förra året lät vår duktiga CRM-grupp (kundvårdsgrupp) göra vår första kundenkät? Köpare och säljare får svara på fjorton frågor som belyser de element vi jobbar med: bemötande, kompetens, tillgänglighet, genomförande etc. Vi bedöms på en skala 1–6, där 6 är så bra det kan bli. Förra året hade vi ett snittbetyg på helt otroliga 5,47. Vi jobbade vidare med de bitar där vi hade lägst siffror (det fanns inget moment där vi låg under 4,9) och har försökt förbättra de momenten.

Uppochner i Kalmarsund

Skrevs den 28 maj 2011

Dags att se tillbaka på en vecka fylld av både jobb och upplevelser av social karaktär. I onsdags var det ju dags för Kalmar FF att ta ytterligare tre poäng på Guldfågeln Arena. Jag och Mattias hade samlat ihop tio samarbetspartners och tillika goda vänner. En stark laguppställning med” Linus på linjen”, ”Sunkan”, ”Direktörn”, ”Zeke”, ”Knubbsälen”, ”Julius” med flera – vilket gäng. Många hade aldrig tidigare varit på Arenan så det blev en uppskattad tillställning där FF:s seger firades en bra stund efter slutsignalen i den sköna försommarkvällen.

Skylttjuvar, finskor och en fyrtioåring

Skrevs den 25 maj 2011

Så var veckan igång, men först måste jag berätta om den härliga födelsedag Mattias bjöd på i lördags. Underbara tal och mycket skratt och glädje – en karaktäristisk Mattiaskväll med andra ord. Tack Mattias och Hanna! Efter en sådan kväll kommer ju söndagsmorgonen väldigt snabbt. Och så även denna gång. Det blev en dag med trädgårdsarbete och familjeliv. Hann dessutom med fem mil på cykelsadeln. Förutom att det kändes fantastiskt bra – en snitthastighet på dryga 33 kilkometer i timmen – så hann jag bli stoppad av en ko på cykelvägen vid Rinkabyholm och var nära att köra på två griskultingar på rymmen vid Kläckeberga. Vi lever inte mitt i en storstadsmetropol direkt.

Kullerbyttor, balansgång och nattliga cykelturer

Skrevs den 13 maj 2011

Där kommer hon, i sin rosa ballerinaklänning – finast av alla! Dags för säsongsavslutning och uppvisning för dessa fantastiska tre- och fyraåringar. Åhej – en kullerbytta, lite balansgång och lite ringlek. Underhållsvärdet på en sådan här tillställning är egentligen rätt lågt. Förutom Tobbe ”Terminators” dotter, som jag träffat tidigare, så skulle jag nog inte komma ihåg ett enda ansikte på något annat barn. Fidelie är i fokus, det är henne jag ser – inget annat.

Halvdag? Du skojar!

Skrevs den 23 april 2011

Oj, oj, oj. Blev ett skapligt tempo den här veckan. Sitter på planet mot Mallorca, igen och känner veckan rinna av mig. Fick en gedigen frånvarolista att hantera mitt i värsta vårruset. En sprucken trumhinna, en influensa, en hemma med sjuka barn, en på semester och en på utbildning. Lägg till detta att ett gäng samma vecka skulle tenta datakörkortet, några skulle på föreläsningar/evenemang, vi var mitt uppe i arbetet med lanseringen av Varvsholmen, Barncancergala i Kalmarsalen, hade stormöte hela onsdagen och skulle jobba halvdag på skärtorsdagen… iallafall var det tänkt så.

Vårkänslor

Skrevs den 18 april 2011

Tuffa dagar nu. Våren kör ordentligt med oss i år. Har aldrig varit med om att det kommit in så många uppdrag på så kort tid. Jättekul att kunna erbjuda köparna ett bra utbud. Och dessutom har vi riktigt bra grejer inne. Tog med mig Hence på premiärträning inför Vätternrundan. Dryga fem mil avverkades på knappa två timmar, vilket känns rätt ok med tanke på att det blev ett två timmars långt utvecklingssamtal. Cykling är en fantastisk träningsform eftersom det är så socialt. Trots att vi tryckte upp tempot vissa bitar kunde vi ändå samtala – eller rättare sagt Hence snackade och jag lyssnade – i två timmar.

I fädrens spår…

Skrevs den 4 mars 2011

Vi fick en härlig start på 2011 när årets första statistik landade på mitt skrivbord. Vi är nu bra nära en marknadsandel på femtio procent (omsatta köpeskillingar) och lika stora som våra två närmaste konkurrenter (rikstäckande kedjor) tillsammans. Detta ger oss bra med vind i ryggen inför stundande vårmarknad. När vi dessutom ser hur våra rutinerade mäklare har samlat på sig massvis av erfarenhet och har ett arbetssätt som konkurrenterna inte kan mäta sig med, så siktar vi på ett nytt rekordår med fler nöjda kunder.

Nära Kay-upplevelse i Växjö

Skrevs den 19 februari 2011

Hade "Stormöte" i Växjö i torsdags - vi har det en gång i månaden med bägge kontoren, för att både prata interna frågor och hålla utbildningar med externa föreläsare. Den här gången fick det externa bidraget vara Kay Pollak som körde eftermiddagspasset med oss. Kay är en av Sveriges äldsta "gurus" inom områden som mental träning och självutveckling. Jag har läst en del böcker av Kay men det här var första gången jag träffade honom "live". Ett säreget scenspråk och en udda performance - sittande helt allena på en stol mitt på scenen höll han en monolog på tre timmar. Jag brukar normalt gilla mer säljinriktade föredrag betydligt bättre, men Kay berörde mig på något skönt vis. Det är oerhört mycket hjärta, godhet, klokhet och värme i hans föredrag. En "klok gubbe" som hade ett kärleksfullt budskap. Tycker ni att jag flummar? Vad tror ni då inte att jag tyckte Kay gjorde!

3-D sömn, löprekord och räntehöjningar

Skrevs den 15 februari 2011

Helgerna bara springer iväg och vips så är det en ny vecka. Jag hade "Fidelie-lördag" i helgen, men först blev det lite pappatid då alla tre tjejerna fick prova på att följa med mig och Lena på Malkars Träningscenter i lördags morse. Där finns det lekrum med passning, vilket är kanon. Därefter blev det McDonalds innan det var dags för Fidelies stora biodebut: YogiBear i 3D. Det är ju rätt coolt, men kanske inte när man är tre och halvt år och glasögonen är tre decimeter breda. Efter tio minuter frågade Fidelie om man fick sova på bio - det var ju min idé som hon snodde! Efter en kvart var det sluttittat. "Pappa godiset är slut, nu åker vi hem o gör nåt kul istället" Jag tyckte i alla fall YogiBear var häftig.

Förvirrat på Bromma

Skrevs den 11 februari 2011

Landade i Stockholm tidigt måndag morgon för att delta på Stora säljdagen. Och vilken dag det blev! Några av Sveriges bästa föreläsare samlade på ett och samma ställe, en och samma dag: Kjell Enhager, PG Wettsjö, Göran Adlér, Bengt Gejrot, Pelle Tornell och Amelia Adamo. Vi fylldes av ny kunskap om den nya generationens sätt att ta beslut, sociala mediers betydelse, tankens kraft, att ha starka målbilder, hur du attraherar rätt målgrupp och så vidare. All ny kunskap toppades av ett jättelass ny energi. En fantastisk dag, som avslutades med en trevlig middag tillsammans med kreativa människor som verkligen delade med sig av sin kunskap om kommunikation mellan människor.