Bloggen 2013

En stor stark?

Skrevs den 18 december 2013

Har just nåtts av att våra konkurrenter går ihop till en ”jättemäklare”. Fastighetsbyrån köper Svensk Fastighetsförmedling. Det är nog ingen klang- och jubelförställning på något av de kontoren just nu. Samordningsfördelar ska göras och människor sägs upp i en redan överetablerad bransch. Två företag som spelat på mäklarmarknadens mittplan i många år utan att sticka ut åt något håll. Nu ska två rätt så lika företag bli ett. Ingen ger den andra någon spetskompetens, ingen har ett verktyg den andra vill ha – jag är förvånad över Swedbanks agerande.

Sötsurt

Skrevs den 4 december 2013

Ibland är det sött och ibland är det surt – ungefär som dagens blogginlägg. Ni som följer bloggen vet vad jag tycker om november. Inte min favvomånad. Men jag har ändrat mig. November är ju bästa månaden. Bästa månaden på 19 år, faktiskt. Kanske inte till sinnesstämningen, men vi stänger november 2013 som vår bästa månad i företagets historia. Tack alla kunder som gett oss förtroende och stort tack till mina fantastiska kollegor! Ett svårslaget teamwork och pusslande har verkligen gett resultat.

Hur - lika viktigt som vad

Skrevs den 27 november 2013

Jag dyker upp några minuter före utsatt tid. Det räcker ju. Det är varmt och det är trångt. Kanske var rummet inte riktigt anpassat för så här mycket folk, eller trodde de inte att intresset skulle vara så här stort. En del får stå och det är tätt mellan stolsraderna. Så tätt att första raden nästan sitter i mitt knä. Jag känner mig väl instuderad. Får improvisera lite, göra vissa avsteg, lira lite a capella så att alla kan se och höra.

Kaos eller mys?

Skrevs den 29 oktober 2013

Den första höststormen sliter och drar i mitt hus ute på min lilla ö denna måndagskväll. Mysigt eller skrämmande? Ja, mest mysigt så länge inget allvarligt händer. Jag känner bara lite ångest över att båten fortfarande inte tagits ur havet… I alla fall än så länge – det kanske löser sig självt i natt. För några år sedan slet sig både båt och fem meter trädgårdsplank. Båten lokaliserades, men värre var det med planket. Det fungerar förmodligen som polsk flytbrygga idag.

Feta katter fångar inga möss

Skrevs den 22 oktober 2013

Tänk att jobba i en miljö helt utan konkurrens. Att vara dominerande på grund av att det bara är du där. Inte för av att du är väldigt duktig utan för att det helt enkelt inte finns någon annan. En sådan situation gör lätt att du stagnerar. Att du inte utvecklas. Att du inte når nya nivåer – helt enkelt för att ingen pressar dig till den nivå som skulle vara bra för din omgivning, för det samhälle du lever i. Hu, så tråkigt!

När korna hade FF

Skrevs den 1 oktober 2013

Bilarna bildade ett smultronstrå över Ölandsbron denna fredagskväll, den första kvällen på skördefesten. Vi tog sikte på östra sidans pärla Gårdby. Och det märktes snabbt att skördefesten verkligen var just skördens fest – det kan inte ha varit en enda ko eller gris som hade husse och matte (eller vad heter det) hemma denna kväll. Det var många grova händer som prasslade med sedlar denna friska septemberkväll. Och jag kan tänka mig att Arlas mjölkbilsförare kunde ta lite sovmorgon i lördags – husbonn behövde nog sova lite längre än vanligt.

De vi inte ser

Skrevs den 17 september 2013

Det händer saker på hösten. Trots att sensommaren verkligen kramat om oss i år så känns nu de kalla vindarna. De drar dock med sig mer än bara höstlöv. Kylan gör att många vill söka värme – vill krypa in och ha skydd. Det gäller även människor. Nu förväntar ni er förstås en massa argument för att ni ska köpa bostad av oss eftersom vi är så duktiga. Men det handlar inte om det idag. Tvärtom. Det handlar om de Kalmarbor, mitt ibland oss, som varken kan köpa eller hyra en bostad. De som lever ute på gatan, här i lilla Kalmar.

100 timmar…..and counting

Skrevs den 14 augusti 2013

Sakta glider båten ut i Lill-Nömmen. Farfar har fyllt båten med barn och burar. Ikväll skall burarna i för att locka fram det svarta guldet från sjöns botten. Att fiska kräftor är nog ett av mina tidigaste äventyrsminnen. För visst var detta ett äventyr när man var barn? Vattnet, augustikvällarna, båtturen med farfar, de kylslagna morgnarna och den otroliga spänningen när dessa små krabater sprattlade i sina burar – eller så var det inget sprattel alls, vilket gav lite molokna miner. Nya tider gör fångsten skral men jag lovar att även mina barn kommer att minnas denna augustinatt.

Ingen vanlig måndagmorgon

Skrevs den 29 juli 2013

Det är tidig måndagmorgon och faktiskt min födelsedag. En sådan där härlig dag då jag får bestämma precis vad jag ska göra. Nu är klockan bara 05.30 för jag har bestämt med mina tre döttrar att jag får träna på morgonen om jag lovar att jag kryper ner efter träningen och somnar om. Låter som en underbar idé. Så nu ska jag snart kliva i våtdräkten och ge mig ut på en morgonsimning. Det är mulet men bleke på kalmarsund – härligt. En bra födelsedag är annars att just bara få vara med mina nära och kära – och det kommer jag att få vara

Slipstvång?

Skrevs den 18 juni 2013

Att jag varit hårdrockssångare – med axellångt permanentat hår och blekta slingor – tycks ha varit förra veckans blogg-scoop. Det verkar som om många av er trodde att jag gick i kostym och slips redan när jag började högstadiet. Det var inte riktigt så. Slipsen har däremot följt mig på många sätt genom åren. På studenten var jag den enda killen i min klass som inte hade slips eller fluga. ”Jag kommer ha slips varje dag när jag börjar jobba”, var min förklaring (trots jag inte hade en aning om vad jag skulle göra förutom att rycka in i lumpen måndagen efter studenten).

Heavy Bullshit

Skrevs den 11 juni 2013

Jag nog aldrig påstått att jag har något större musikintresse, jag kan inte spela något instrument (vilket jag är oerhört ledsen över) och jag är i princip tondöv (vilket ju kan ha ett direkt samband med att jag inte spelar något instrument). Trots detta lyckades jag bli sångare i ett hårdrocksband i mitten på 80-talet. Karriären var dock kort som en tonårsförälskelse. Idag kanske ni har svårt att tänka er mig i axellångt, permanentat hår. Lägg därtill namnet på bandet: Heavy Bullshit. Konstigt att vi aldrig slog igenom…

Det bubblar…

Skrevs den 7 maj 2013

Jag har försökt hålla mig, försökt att inte säga något till någon och försökt dämpa mina medarbetare något genom att bara vara tyst. Men det bubblar, mina vänner, och jag vill att det ska bubbla även hos min personal. Jag kan låta det bubbla och sprudla hos dem eftersom jag vet att de kan hantera det och inte slå sig till ro. Fortsätta att hela tiden vilja bli bättre. Hela tiden ha den energi, vilja och kompetens som ger våra kunder en mäklartjänst utöver det vanliga. This is the message:

En bal på slottet

Skrevs den 23 april 2013

Vad är väl en bal på Slottet? Eller kanske snarare: vad är väl en middag på Danska Ambassaden? Den kan ju vara alldeles… jättetrevlig. Kirsten Malling Biering är Danmarks ambassadör i Sverige och hon bjöd i fredags kväll på middag i sin bostad – tillika ambassaden – som lämpligt nog ligger i Danska Huset vid Kungsträdgården i Stockholm. Smokingen var insydd och klar, flugan surrad på plats och lackskorna var som speglar. Vi var ett mindre sällskap som var inbjudna och det blev intressanta samtal med livsberikade människor, det vill säga merparten äldre män med fina titlar… och så jag och Adriana.

...och så ska man sälja hus också

Skrevs den 16 april 2013

Oj, vilken vecka jag är inne i! I fredags hade vi ”vernissage” med ungefär hundra nära och kära på kontoret – vi visade våra nya kontorsväggar som är tapetserade med ett personligt foto. Dessutom har vi skapat två nya kontorsrum – vi växer. Fredagen började redan halv åtta på morgonen med att hela gänget körde ett glödyogapass innan det var dags för kontorets månadsmöte. Under den dryga timmen dök det upp rätt många nya kroppsdelar och muskelfästen som jag tidigare inte kände till. Men det gjorde gott både för kropp och själ. Dagen innehöll dessutom en hel del diskussioner samt en utbildning i ”bilden som verktyg”.

Tack

Skrevs den 12 mars 2013

Det mest nervösa dokumentet på hela året är öppnat. Vad tycker våra kunder om vårt arbete? Varje år låter vi göra en kundundersökning där säljare och köpare får svara på 13 frågor om hur våra mäklare och assistenter utfört sitt arbete det senaste året. Frågorna gäller de elementära delarna i mäklartjänsten. Vi bedöms på en skala där 1 är underkänt och 6 är suveränt bra. Spänningen och förväntan när jag ska få de här siffrorna slår alla årsredovisningar, alla marknadsföringspriser och andra utmärkelser vi fått under året. Det är den här som gäller. The real thing.

Bloggarens balansgång och tyska schlagers

Skrevs den 5 mars 2013

Att skriva blogg kan ha sina sidor. Själva kärnan är givetvis att det ska vara intressant, roligt, lagom personligt, informativt och kanske till och med en och annan provokation. Dessutom har jag lovat att det inte ska bli en träningsblogg bara för jag nu har råkat snöa in på det här med triathlon. Rätt ofta kommer jag på mig själv när jag är i en viss situation – det här måste jag komma ihåg att plocka med i bloggen. Hur många av dem grejerna tror du jag kommer ihåg när jag väl sitter där vid tangentbordet? Nada

En liten blogg om det som är viktigt

Skrevs den 26 februari 2013

Lugnet har lagt sig på Casa Löfgren. Äldsta dottern är i säng. Gör en snabbrensning i huvudet och tänker igenom dagen. Är det ”check” på alla bitar? Hämtning, matlagning, läxor, socialt prat, kamratligt lyssnande, föräldraskap, saga för yngsta, kvällsfika, undanplockning, förberedelse av barnens morgondag etc. Landar i soffan och låter ”ensamstående papparollen” så sakteliga rinna av mig. Hann med ett träningspass på löpbandet under kvällen och nu börjar ett par timmars företagande/mäkleri innan kudden hägrar – och i morgon börjar allt rulla på nytt igen med ett första träningspass redan 05.30 innan barnen ska väckas.

Vicken vecka!!

Skrevs den 12 februari 2013

Det här måste vara ett av de enklaste blogginlägg jag har skrivit någonsin – för vilken otrolig vecka det har varit! I lördags var det dags för Guldfesten – kvällen där företag och personer hyllas och hissas under sittande middag. (Och dissas lite senare i baren på känt Kalmarmanér. Jag tycker dock att just den biten blivit bättre. Tänk om Kalmar är på rätt väg – det vore underbart med klappar istället för knivar i ryggen på duktiga människor. Jag har en känsla av att en bitter generation håller på att dö ut.)

Den ambulerande svensexan

Skrevs den 5 februari 2013

Sävlig, lugn och oerhört jordnära. Så upplevde jag en av Sveriges mest framgångsrika förbundskaptener. Bengan Johansson höll oss i ett fascinerande järngrepp under den inledande eftermiddagen på vår kickoff. Bengan är klok och har ett enkelt budskap: glädje. Glädje i gruppen skapar framgång. Han satte ord på sina år som förbundskapten för handbollslandslaget: ”En ambulerande svensexa utan alkohol”. Låter som en rätt kul resa…