Bloggen 2016

Lysande insikter

Skrevs den 7 december 2016

Nu gäller det jävlarimej att bita ihop ett tag till. Men var tappra, kära vänner, för snart är det dags. När det är som värst är räddningen nära, och nu är den inte långt borta. Ett tag trodde jag att jag var ensam med mina mörka känslor, men icke. Jag har fördjupat mig och funnit att det är konstaterat. Ljuset styr vår produktion av hormonerna melatonin och kortisol. För lite dagsljus kan påverka både stressnivån och förmågan att sova, och resulterar ofta i humörsvängningar – inte konstigt man är vinterlåg, lite mjukare kring midjan, trött och har en klump i magen… eller något åt det hållet. Jag gillar inte det här med vintermörkret, hörrni. Men nu är det bara ett par veckor kvar tills det vänder mot ljusare tider.

Strunta i konjunkturen!

Skrevs den 9 november 2016

Nu börjar det viskas i branschen om att festen är över för den här gången. Men har det verkligen varit en fest för alla? Hur hanterade olika företagare vägen upp ur den förra svackan, och har det gett dem ett annat utgångsläge för att nå framgång de sista åren? Vad ska man göra nu om alla kloka människor börjar tro på en sämre marknad? Och vad säger att de har rätt? Det är i det läget som det gäller att ta rätt beslut som ledare, både för sin egen del och framför allt för kundernas del.

Gästbloggare Tina: Tillbaka på brottsplatsen

Skrevs den 2 november 2016

Klockan slår 05:30, vilket egentligen är alldeles för tidigt. Jag funderar en kort stund på att stänga av klockan och sova en timme till, men med väntande kollegan Mirata är det ingen bra idé. Tankarna tar snabbt en vändning, från att ligga kvar under det varma täcket till ”upp och hoppa”. På med kläderna och ut i höstmörkret, och redan efter några minuter är jag framme vid den stora gröna Malkarsskylten som lyser i mörkret. En timme senare är energidepåerna påfyllda och jag ångrar inte en sekund att jag inte låg kvar i den varma sängen.

Konsten att vara i de rätta energifälten

Skrevs den 28 september 2016

Energi kan anges i en massa formler beroende på vilken sorts energi vi talar om. Formeln för min energi ett tag framöver skulle nog kunna skrivas ut som ”Stockholm x möten² + familjen = Inspiration + välmående”. Just den formeln kom till förra veckan. Min nyfikenhet på utveckling och utmaningar gjorde att jag och Mirre tog plåtfågeln till Stockholm i onsdags. Vi kände redan under de inledande mötena att våra spektrum vidgades snabbt. Vi såg möjligheter som låg framför oss och vi fick svaren vi länge sökt. I Stockholms uppskruvade tempo virvlade vi fram från den ena otroligt kompetenta gruppen till den andra. Vi kände att vi var i sammanhang där vi fick tillbaks lika mycket energi som vi gav. Vi har hittat det energifält vi alltid ska vara i!

Gästbloggare Madeleine: Välkommen härliga astronomiska höst!

Skrevs den 21 september 2016

Nu är det verkligen full rulle på kontoret och det märks att hösten är på intågande. Telefonen går varm när kunderna ringer och bokar in sig på visningar och vill sälja sina bostäder. Den blå dörren öppnas och stängs, det är många tillträden och kontraktsskrivningar och flyttkartongerna går åt som smör i solsken. Vilken dag som helst ska jag plocka fram ljuslyktorna för att mysa till det lite extra på kontoret.

Gästbloggare Selma: Det här med att jämföra

Skrevs den 31 augusti 2016

Är huset dyrt eller prisvärt? Stort eller litet? Är lägenheten i gott skick? Centralt belägen? Allt beror förstås på vad man jämför med. Och apropå att jämföra: Någon gång under sent 90-tal kom jag hemrusande med mitt första provresultat i skolan. Jag hade näst bäst resultat i klassen, och tog inte ens av mig skorna utan sprang fram till mamma och pappa. ”Titta, jag fick nästan alla rätt!” ”Grattis, vad duktig du är”, sade mamma i sin alltid lika varma och omtänksamma ton. Med glimten i ögat fyllde pappa i: ”Men vem var bäst då? Vad var högsta poäng?”

Mission accomplished

Skrevs den 24 augusti 2016

Så sitter jag här söndag kväll, dagen efter ytterligare en Ironman. Och det är en lite annorlunda känsla idag mot tidigare gånger. En oro och en stor tomhet. Men samtidigt inser jag att det måste bli så här. Jag stod på startlinjen igår med skador som kanske inte är så lämpliga när man ska köra en Ironman. Kroppen måste få läka lite nu. Så för första gången på fem år står jag inte på inregistreringen för nästa års tävling.

Om ledarskribenter, småpåvar och den lokala bostadsmarknaden

Skrevs den 10 augusti 2016

Ibland får jag höra att jag borde lägga mig i samhällsdebatten mer än vad jag gör idag. Jag kan visserligen kasta ur mig en och annan provokation, men jag är inte intresserad av att ge mig in i alla frågor. Jag väljer att engagera mig i de ämnen som intresserar mig, till exempel flyktinghjälp, Stadsmissionen och Kalmarsundspride – och naturligtvis det som rör mitt arbete, nämligen bostäder.

”Triathleter gör det rakade”

Skrevs den 20 juli 2016

Ni som liksom jag är uppväxta på 70- och 80-talet kommer säkert ihåg alla dekaler som satt på bilarnas bakrutor. Det fanns en del snälla med budskap som ”Spola kröken”, men också en del elakare. Ni vet sådana där som satt i EPA-traktorernas bakruta med budskap som ”Skratta inte Svensson – din dotter kan ligga i baksätet” och liknande. Nu tänkte jag introducera detta fenomen igen med dekalen ”Triathleter gör det rakade”.

Lägerskola, spontandans och swimrun

Skrevs den 15 juni 2016

Sommaren närmar sig med stormsteg och det finns därför mycket att berätta om lite. Eller lite och lite, förresten… Onsdagen gick i friluftslivets tecken, i sällskap med yngsta dottern och hennes klass 2b. Lägerskola på Ljungnäs med övernattning stod på programmet. Mitt bidrag var att medverka under dagen, då vi skulle ut och paddla. En till två elever fick samsas med en trygg vuxen i varje kanot. Och det uppenbarades snabbt för vissa föräldrar att det där med kanot inte var något som satt i ryggraden sedan man examenspaddlade i nian för sisådär 30 år sedan. Så när vinden tilltog blev det till att vada i och plocka upp en och annan mamma i vassen några kanotlängder från stranden. Det var ett och annat barn som rodnade lite, men Fidelie ville i alla fall fortsätta vara min dotter.

Den största dagen

Skrevs den 18 maj 2016

Årets största dag har äntligen infunnit sig. Jag planerar länge vad jag ska ha på mig, vad som verkligen passar. Ty den här dagen är det mer noga än någonsin att allt blir rätt. Jag gör mitt val och kollar en sista gång i spegeln innan jag låser dörren och går ut till bilen. Efter några minuters bilfärd parkerar jag och promenerar med bestämda steg över gården i solskenet. Solglasögonen! Jag har haft solglasögonen på nästan hela vägen fram. Tänk om någon sett mig, det skulle vara riktigt pinsamt.

Krampkänning, hällregn och brännmaneter

Skrevs den 11 maj 2016

Jag vaknar av smattret av regn som slår mot fönsterluckorna samtidigt som vattnet porlar i stuprännorna utanför. Kollar snabbt på klockan. Hon är 01.23. Det är tre timmar kvar till det är dags att stiga upp. Och det blir tre timmar i det där jobbiga tillståndet mittemellan sömn och sömndrucken oro. När klockan väl ringer är det mest en befrielse och jag tassar försiktigt ner till köket. Det är kolsvart ute, regnet bokstavligen öser ner, termometern visar 13 grader och det tre och en halv timme kvar till starten på Ironman Mallorca 70.3. (70.3 står för halvdistans: 2 km simning, 9 mil cykel och 21 km löpning.) Jag börjar kunna morgonproceduren nu efter fem genomförda Ironman, men likväl går jag igenom allt i huvudet gång på gång.

Dubbelrekordet på Lökholmsvägen

Skrevs den 4 maj 2016

Och så var han då där i luren. Snabb och påläst som vanligt. ”Hej, David Winberg 24Kalmar här. Såg att villan på Dunö var såld för 13 miljoner, rekord va?” Jag försöker att ha en professionell relation till de reportrar som ringer och jag ger dem så mycket information jag kan inom de etiska värderingar vi har på företaget. Vi lämnar, som i det här fallet, ut detaljer om husen, priser, historik med mera. Men vi lämnar aldrig ut något om inblandade personer, orsaken till försäljningen eller annan information som kan inkräkta på personers integritet. Den skyddar vi alltid – i alla lägen. Vi har fått ett stort förtroende och det vårdar vi ömt.

En underskattad drivkraft

Skrevs den 20 april 2016

Att utvecklas handlar för mig mycket om att ha öppna sinnen. Att våga och vilja utvecklas är också det som driver vårt företag – och de som jobbar hos oss – framåt. Men en klok och kär vän, som även i perioder varit och är ett värdefullt och uppskattat bollplank till oss, påtalar även att oro är en annan viktig ingrediens. Oro för att utvecklingen inte sker tillräckligt snabbt och blir tillräckligt bra. Och jag är ofta orolig.

Gästbloggare Alex: Vårat gäng – tre poäng!

Skrevs den 13 april 2016

Blåsippan ute i backarna står…och äntligen inkasserade våra rödvita grabbar de första poängen för säsongen. Nagelbitarkänslan jag hade när jag lyssnande på radio på hemvägen från min brorsdotters dop i Uppsala var nog inget emot min kollega Mattias (tillika KFF:s ordförande) fjärilsmage på Guldfågeln, när Boråsarnas sista anfall på övertid äntligen var över och matchen blåsts av. JADÅ! ropade jag och väckte min slumrande familj i baksätet – dessutom för andra gången denna bilresa, eftersom jag skrek minst lika högt när Sverige gjorde det sista straffmålet mot Spanien i handboll och tog sig till OS i Rio i sommar. Vilken sambafest det kommer att bli!

Marmor, järngrindar och bling-bling

Skrevs den 6 april 2016

Om två veckor börjar en svensk teveserie på Kanal 5 om fastighetsmäklare: Toppmäklarna. Det är med en blandning av förtjusning och viss skepsis jag ser fram mot premiären. Serien handlar om våra kollegor på ESNY – ja ni vet Fredrik Eklund och hans svenska förgrening. En fascinerande byrå på många vis. En karismatisk grundare i Fredrik Eklund, som jag berättade om efter vårt möte för några veckor sedan. Fredrik är otroligt framgångsrik i New York och har redan fått en teveserie. Här finns också en duktig VD (och fastighetsmäklare) i Niklas Berntzon, och så givetvis byråns mäklare och en inblick i deras vardag.

Grattis, Mattias – och grattis, KFF!

Skrevs den 24 mars 2016

Och så stod han då på scenen som om han aldrig hade gjort annat. Han, som jag har levt så nära i så många år. Nu kliver han verkligen fram. Fan, vad duktig han är! Han trivs redan i sin roll, det märks tydligt. Min Mattias har hittat ytterligare en dimension i sin personliga utveckling – ordförande i allas (på ett eller annat sätt) Kalmar FF. Ett hedersuppdrag. En verbal måltavla. En kamikazeuppgift…och kanske något som kommer att ge hjältestatus.

“Lögn, förbannad lögn och statistik”

Skrevs den 26 januari 2016

Hej på er. Ny vecka och vi börjar alla komma in i gängorna efter helger och ledigheter. Även bostadsmarknaden börjar skaka av sig den snö som föll och telefonerna har börjar ringa ordentligt igen. Det är nu alla säljare vill vara startklara och redo när köparna kommer ur vinterdvalan. Där var de i och för sig en väldigt kort tid i år, och de verkar inte heller ha sovit speciellt djupt. Köparna finns hos oss i princip året runt numera – det är snarare säljarna som väntar till efter helgerna.

Rustade till tänderna

Skrevs den 19 januari 2016

Piip,piip, piip – tvättmaskinens signal tjöt från tvättstugan. Det var sent onsdag kväll och vi hade precis kommit hem från en liten semester. Vi var lite lagom jetlaggade eftersom vi ligger fem timmar fel i tid, och vi hade dessutom en lång hemresa bakom oss. Jag hann komma hem, köra en snabbtvätt och sedan packa inför kontorets uppstart/kickoff som skulle dra igång följande morgon. Från sand och värme till snö och kyla i Åre.

Gästbloggare Jacob: Tjugofem procent mäklare

Skrevs den 13 januari 2016

Då var det dags att sparka igång 2016, och den här gången är det jag som har fått äran att skriva några rader som årets första gästbloggare. Jacob Gustafsson heter jag och är det senaste tillskottet här på företaget. Jag är inte bara sist in i gänget, utan även yngst (trots att det inte alltid känns så). Jag började jobba på Pontuz Löfgren AB i slutet av augusti förra året, och har dessförinnan hunnit med två år i bankvärlden.