Bloggen 2019

​Stora ledare och långa, tomma stränder

Skrevs den 25 november 2019

Vilken vecka det blev, med härliga insikter på Stora Ledarskapsdagen i Stockholm. Smaka på namn som Åsa Bergman, Lena Herder och Susanne Najafi! Kanske inte så där jättevälkända kvinnor för alla, men Åsa är koncernchef för Sweco med 16 000 anställda i 14 olika länder och anses vara svenskt näringslivs mäktigaste kvinna, Lena är Sverigechef på Ikea och Susanne är serieentreprenören som redan som 31-åring omsatte över 100 miljoner i sina tre bolag.

​Tillbaka till framtiden

Skrevs den 19 november 2019

Det är en händelserik vecka som vi nu kommit in i en bit. Onsdag innebär nämligen att jag ska får backa bandet cirka 35 år i mitt liv (vad hemskt det kändes att skriva) till tiden hemma i födelsebyn Habo. Och i frireligiösa Habo så gick man i kyrkan eller idrottade. Jag valde bägge initialt men så småningom blev det idrott för hela slanten och framförallt bandy – alltså riktig bandy, på is. Jag var rätt hyfsad på det där och redan som 13-åring gjorde jag debut i division två. Det ledde till att jag bland annat fick prova på att träna med toppklubben Vetlanda BK.

​Som en saga

Skrevs den 12 november 2019

Efter en sen kväll, med långa samtal på glasverandan framför kakelugnens sprakande sken, säger jag och Junie godnatt till ”farmor” och ”farfar”. Tystnaden här ute i de djupaste småländska skogarna får oss att snabbt vaggas in i den skönaste sömn. Det är få ställen där jag sover så djupt som i mitt och min brors gamla rum i denna röda 1800-talsgård med vita knutar. Kanske är det tystnaden, kanske den lantliga atmosfären – eller så är det bara det faktum att det inte finns något att stressa upp sig för här ute.

​Hals, hjärta och mage

Skrevs den 5 november 2019

Jag kommer från ett föräldrahem där traditionerna var och är viktiga på riktigt. Julbordet hade länge exakt samma utseende varje år för så var det när farmor levde, på fars födelsedag i mars är det oxrullader för så har det alltid varit, på midsommar bjuds mors fantastiska midsommartårta och bubbel när alla anlänt, på sommarens födelsedagar serveras gräddtårta och till sist har vi familjens (och alla skåningars) hedniska tradition som står för tröskeln.

​Energikickar i höstmörkret

Skrevs den 8 oktober 2019

Och helt plötsligt har då kombon infunnit sig då båten är fortfarande i vattnet samtidigt som nattfrosten ligger på bryggan. And I don´t like it. Allt det där tråkiga ska göras nu: ta upp båten, kolla vinterdäcken, ta in altanmöblerna och så vidare. Jag är dessutom inte på något sätt någon höst- och vintermänniska. Jag älskar ljus och värme, så nu behöver jag verkligen hitta mina laddstationer – nu och ett halvår framåt. Efter några, på många sätt, tuffa veckor får jag nu börja söka olika energikällor för att fixa vintermörkret.

​Skam den som ger sig

Skrevs den 17 september 2019

För många, många år sedan fick vi idén att starta en Bomässa. Så vi drog vi ihop 15-20 utställare, några föreläsare och en invigningstalare. Allt skulle ske i Kalmarsalen och invigningstalet skulle äga rum klockan tio en lördagmorgon. Men eftersom det bara fanns tjugo åhörare på plats (varav en handfull nyfikna konkurrenter) fick vi skjuta på invigningen till halv elva… och då var de ytterligare tjugo. Det kom lite mer folk senare under dagen, men mässan var allt annat än en succé.

ÅRETS OFRIVILLIGASTE TRÄNINGSPASS

Skrevs den 16 juli 2019

​Jag är en hyfsat van resenär. Flyger en del inrikes i jobbet, än mer utrikes privat i Europa och även till mer fjärran destinationer. Jag känner mig rätt trygg och säker i mitt resande, är bekväm på flygplatser och till och med fascinerad av dem. Människor med förväntningar, tårögda avsked, sprudlande möten, fotograferande turister, stressade affärsmän, ensamresande barn, pensionärer med assistans och påpälsade afrikaner – alla möts och skiljs åt.

LÖGN, FÖRBANNAD LÖGN OCH STATISTIK*

Skrevs den 8 juli 2019

​I veckan som gick kom det intressant prisstatistik för bostadsmarknaden i allmänhet och villamarknaden i synnerhet. Och utifrån den statistik som levereras från i första hand den rikstäckande databasen Mäklarstatistik lägger vi på Pontuz Löfgren AB mycket tid och pengar på att göra grundläggande analyser. Så vi har alltid ett stabilt underlag när vi uttalar oss i de pressreleaser vi skickar ut då den månatliga statistiken presenteras.

Sommarnattsreflektioner

Skrevs den 18 juni 2019

​Klockan har hunnit bli två natten mot denna junisöndag. Som jag nämnde för ett par veckor sedan har jag den här helgen avslutat yngsta dotterns discodanssäsong nästgårds – i Mora. I princip sträckkörde vi de drygt 60 milen hem och var i Kalmar vid midnatt. Innan vi packat ur bilen, fixat iordning oss och kommit till sängs hade klockan hunnit bli ett och då fick jag svårt att varva ner. Huvudvärken kom smygande när jag slappnade av.

Avslut i den analog världen

Skrevs den 11 juni 2019

​Varje söndag har jag i tio års tid satt mig ner för att leverera ett blogginlägg, som ska lämnas till Kalmarposten varje måndag för tryck och strax därefter publiceras på vår webb. Vissa dagar har texten flutit på och allt har suttit på plats på några minuter. Andra gånger har det varit rejäl skrivkramp – det har till och med hänt att jag har i princip skrivit klart ett helt inlägg som jag sedan har raderat efter att ha läst igenom det, för att börja om från början.

Gästbloggare Josefine: Nykär i mitt jobb

Skrevs den 21 maj 2019

​Den första april blev jag efter 14 års egenföretagande med chef på Västra Sjögatan 33. Och nu har det gått sju veckor sedan jag blev en del av världens bästa arbetsplats! Ok, det där sista kanske inte grundar sig på en Sifo-undersökning men som nykär i sitt jobb behöver jag ingen sådan. Det räcker med en förbaskat bra magkänsla, en iver över att gå till jobbet för att lära sig massa nytt och jobbarkompisar som gör att dagarna fullkomligt flyger förbi.

Mot alla odds

Skrevs den 14 maj 2019

Nästan tre år har förflutit sedan min senaste Ironmanstart, i augusti 2016. Jag var då i kanonform och bestämde att jag efter det loppet skulle hitta energin på annat håll än inom triathlon. Det var dags att reparera kroppen lite. Triathlon och en kroppshydda på 95 kilo kan många gånger vara lite slitsamt. Ett knä hade dessutom börjat spöka på riktigt och 2017 var det dags för operation. Domen var grym efter att kirurgerna varit inne i knäet och kikat – ingen mer löpning. Så valet att sluta med Ironman var egentligen inte mitt utan läkarnas.

Dags för politiken att lyssna!

Skrevs den 8 maj 2019

När jag står framme på scenen och tittar ut över en åhörarskara med så otroligt duktiga människor är det en sak som slår mig: tänk vilken kraft det finns där ute bland alla entreprenörer! Människor som är vana vid att ta beslut, som vet att en kostnad måste ha ett syfte, som vet att människor behöver stimuleras och i vissa fall ledas – människor som ser att investeringar behövs för utveckling och att strategier måste sträcka sig längre än en valperiod.

Weekendmys, nyrekryterat och fake news

Skrevs den 3 april 2019

Det är söndag kväll och jag har precis landat efter en danshelg i Södertälje, som vi kombinerade med lite weekendmys i Stockholm när vi ändå var nästgårds. Och jag fick ett par nya favoriter som jag gärna delar med mig av. Om du har möjlighet så bo på Bank Hotel – service i världsklass och väldigt vacker interiör. Och ska ni äta en bit mat mitt på dagen så kan jag rekommendera att ni kilar upp till min nyvunna vän Paolo Robertos Pane Fresco. Riktigt bra italiensk mat längst upp i Åhlénshuset, värt ett besök alla dagar i veckan.

Unga företagare och taggade mäklare

Skrevs den 26 mars 2019

I onsdags hade jag åter den stora äran att vara juryordförande när Ung Företagsamhet i Kalmar län höll sin årliga mässa i Kalmar Sportcenter. Nära 200 (!) företag som startats, drivits och utvecklats av fantastiska gymnasieelever från hela länet deltog. Den här dagen fick de dessutom skapa sina egna montrar där de fick sälja och promota sina produkter eller tjänster. Några av företagen fick som avslutning äntra scenen och ta emot pris i någon av de kategorier där det fanns möjlighet att vinna.

När Löfgren är ledig…

Skrevs den 20 mars 2019

När jag vaknade upp tidigt i lördags morse kunde jag se tillbaka på en konstig men fantastisk fredag. Den innefattade möten med både roliga och oväntade utgångar. Den innehöll dessutom en ny rekordaffär i Kalmar. Ovanpå detta fick jag samma dag försäljningsuppdrag för tre hyresfastigheter. Dagen avslutades sedan med att ett stort sponsorkontrakt undertecknades, trots att vi stod overkligt långt från varandra ett dygn tidigare. Klockan hann bli 19 innan jag var hemma… men tänk om alla fredagar ändå kunde se ut så här!

Löfgren springer!

Skrevs den 27 februari 2019

Vilken omtumlande vecka det blev för min del – från sol på Mallorca till snö i Kalmar, vilket sedan övergick till underbar vårvärme. Och i en lugn bostadsmarknad gjorde jag en av mina bästa veckor någonsin med affärer som egentligen inte ens var födda veckan innan. Jag har fått uppleva glädje på kontoret då en medarbetare nått en milstolpe i livet och jag har fått ta ett vackert men sorgset avsked av en av de mest jordnära män jag någonsin träffat. Det känns som jag klivit ur livets torktumlare efter den här veckan och jag kommer ut ännu mer införstådd med att varje dag ska njutas och tas till vara.

Palma, Nybro och Mönsterås

Skrevs den 20 februari 2019

Redan innan vi kommit ut över Medelhavet började jag nysa – ett gott vårtecken, även om det kanske var mer mentalt på 8 000 meters höjd och rätt pollenfritt. När vi sedan promenerade ut från Palma flygplats i torsdags kväll fick jag den där härliga känslan som infinner sig när det är 16-17 grader, det doftar nyklippt gräs och det är fåglar som kvittrar. Årets premiärtur till Mallorca började bra och energidepåerna stod redo att fyllas.

Skillnaden som gör skillnaden

Skrevs den 30 januari 2019

Kreativitet, inspiration och nytänkande är tre av kriterierna för att vinna det ärofyllda priset Årets marknadsförare i Kalmar län. Och tänk att vi är nominerade för fjärde gången – hur stort som helst! De tre tidigare nomineringarna har lett till att vi vunnit två gånger och därmed gått hela vägen till Sverigefinalen. Vi är det enda företaget i prisets långa historia som vunnit mer än en gång. Vi får väl se om årets tunga och begåvade jury vågar låta oss vinna en tredje gång eller om kanske Jante sätter käppar i hjulet?