Bloggen 2022

​På villovägar i Europa

Skrevs den 13 december 2022

Då satt jag helt oplanerat på tåget från Kastrup mot Kalmar. Och det här har varit en hemresa från Mallorca som hade stressat till och med den lugnaste filbunke jag känner. Efter fyra fantastiska dagar på Mallorca med 20 timmar tuff – men fantastiskt vacker – mountainbikecykling på tre dagar, härlig fritid med mellandottern Junie, möte med spanska vänner och en kväll i Palma som var en fantastisk julbelysningsupplevelse skulle jag då hem… men det var inte tänkt att ske via tåg från Kastrup.

​325-timmarsrycket

Skrevs den 6 december 2022

I skrivande stund är det 25 dagar kvar av året. Det betyder att det återstår 600 timmar till 2023. Om du sedan sover minst åtta timmar per natt motsvarar det 200 timmar under dessa 25 dagar, vilket innebär att du EGENTLIGEN bara har cirka 400 timmar vaken tid. Och låt oss säga att du spenderar minst tre timmar åt att äta, laga mat, städa, träna och pendla varje dag – då återstår bara 325 timmar. Så hur ska du spendera dina sista 325 timmar av 2022?

​Positivisten tycker till

Skrevs den 22 november 2022

Det finns tusen olika sätt att se på livet, men de två vanligaste är väl att man ser det antingen positivt eller negativt. Efter den gångna veckan hade jag det valet när jag satte mig vid tangenterna för att skriva veckans blogginlägg. Och jag väljer att vinkla på allt det där positiva som ändå finns här kring oss. Jag företräder ju trots allt en mäklarmarknad (även om jag här dryftar många privata saker också) och jag gör det med en skön känsla efter förra veckan.

​Stukad, mörbultad och ompysslad

Skrevs den 15 november 2022

Jag lämnar en vecka bakom mig som blev lite skakig på riktigt, rent fysiskt. Jag fick i och för sig ihop ett blogginlägg i söndags men det var tydligen med en pågående hjärnskakning och inte bara huvudvärk som jag trodde… Så det gjordes inte många knyck resten av dagen och de som följde. Slog dit på en cykelrunda (igen) när jag passerade en snorhal träbro i skogarna norr om stan på min mountainbike. Jag blev liggande en stund innan jag försiktigt tog mig hemåt igen. Jag trodde nog inte att det var så farligt, men det visade sig vara en hjärnskakning så arbetsveckan gick lite i slowmotion och träningsveckan fick jag dra igång lite försiktigt först i fredags.

​Inspirerande materia och ljumma höstkvällar

Skrevs den 25 oktober 2022

Höstlovsveckan närmar sig och jag känner verkligen att jag behöver lite lov från just hösten – så jag kommer att ta ett höstlov på mitt eget sätt. Med döttrarna utspridda lite överallt och med mor och far 15 mil från Kalmar blir det till att byta ut de stora gula löven som faller genomblöta på den kalla marken i en mörktyngd hembygd. Jag beger mig i mitten på veckan mot Mallorca för att träffa Junie, som bor och jobbar permanent på ön numera.

​Om fysiska och mentala muskler

Skrevs den 18 oktober 2022

Det regnar lätt, blåser snålt och det känns att hösten är här. Och det är rätt dålig tajming eftersom det är nu som jag skruvar upp min träning inför ABSA Cap Epic i mars. Uppskruvad träning innebär att det krävs en del långpass – fyra till fem timmar – på mountainbikens sadel under helgerna. När jag blickar tillbaka på mina förberedelser de åren jag höll på med Ironman så är träningsmängden ungefär densamma, men säsongsuppbyggnaden är ljusår ifrån varandra årstidsmässigt. Då, under Ironmanåren, lade jag merparten av min träning på sommarsemestern i de Tramuntanska bergen på Mallorca i kortärmat och kortbyxor. Nu sliter jag på rumpan i småregn och en temperatur som inom ett några veckor är nere under riksdagsspärren.

Utmaning eller stolleprov?

Skrevs den 4 oktober 2022

Jag lovade förra veckan att berätta om helgens ”mtb-weekend-infall” – så vad händer? Jo, jag tog bilen tidigt i fredags morse till fiiiiina Lidingö för att sladda in på min norska vän Jens garageuppfart. Här skulle cyklas mountainbike i dagarna tre. Fredagens Jens-guidning var fyra timmar tuff mtb-körning på vackra Lidingö och i dess fina nejder. Vi avslutade sedan i innerstan på välkomnande cykelgymmet Studio Echelon för ett intervallpass deluxe. Det där sista hade dock mina ben gärna klarat sig utan...

​Årets sherpa – ett 79-årigt energiknippe

Skrevs den 27 september 2022

I lördags hyllades många duktiga företagare och privatpersoner i ett Sportcenter som kvällen till ära fick agera salong för en stor galamiddag. Efter några års pandemiuppehåll var Guldfesten nämligen tillbaka och firade dessutom 20-årsjubileum. Jag var med på den första Guldfesten (ännu ett ålderstecken), vårt företag har fått priser, jag har fått pris personligen, vi har varit nominerade utan att vinna, vi har delat ut priser – och vi har i några år struntat i att gå dit eftersom vi under en period tyckte att det var lite väl mycket klubben för inbördes beundran.

​Dans in i evigheten

Skrevs den 20 september 2022

Ingångsmusiken börjar spelas i högtalarna, ljuset släcks ner i hallen och jag ryser. Genom intågsportalen kommer Belgien, Tjeckien, Ukraina (till galna hejarop från publiken), Sydafrika, Norge, Polen och många fler. Sedan kommer den svenska truppen. En trupp där Fidelie, Isabell och Isabella från Dansinstitutet i Kalmar dansar fram i ledet. Jag ser och känner hur stolta de är över att bära den blågula landslagsdressen, vilken glädje de utstrålar och vilka nervösa förväntningar som dallrar i luften.

​Hjältarnas helg

Skrevs den 23 augusti 2022

Hjältarnas helg är över och jag har, liksom många med mig, imponerats av den prestation som många (eller egentligen alla) gjorde den här lördagen – en lördag som borde bli Kalmars egen nationaldag. Alla har sina personliga skäl att genomföra en Ironman, och även om det var många gånger som det tårade sig i ögonen så var det nog ändå Przemyslaw som berörde mest. Polska Przemaslaw drog sonen Jakub, som har en funktionsnedsättning, genom hela loppet. Han simmade med en gummibåt bakom sig, cyklade med sonen i en cykelvagn och sprang med sonen i en löpvagn. Fantastiskt!

​Om den ändliga tiden

Skrevs den 26 juli 2022

Begreppet tid är luddigt och har så många olika skepnader beroende på vilken sinnesstämning vi befinner oss i. Och om jag ska försöka mig på att förklara och sammanfatta fyra veckors semestertid är det mycket som ska med: Äventyr med upplevelser och mycket kärlek. Vänskap och skratt uppblandat med livets frågeställningar i goda vänners lag. Svett och kamratskap när cykelbackar deluxe skulle bestigas i 34-gradig värme. Klarblå himmel, medelhavsbad och vackra stränder. Och så förstås gränslös kärlek och egen tid med tre underbara döttrar, som pricken över i på den här semestern.

​Slutspurt på raketbränsle

Skrevs den 21 juni 2022

Nu blir det ett jättesprång in i sista arbetsveckan innan det är dags att ta fram solkrämen och flip-flopsen. Jag hoppar in i en vecka då det förhoppningsvis ska avslutas ett par affärer. Dessutom ska jag ha medarbetarsamtal med mäklarna, lägga upp en plan för sommaren plus ordna allt det där privata som ska fixas innan man går på ledighet. Det blir en vecka som kräver raketbränsle – det är samma visa varje år. Och jag älskar ju när det är så här.

​Mitt Dextrosol i slutspurten

Skrevs den 7 juni 2022

En lite orolig marknad behöver inte vara en dålig marknad… Detta som ett litet förtydligande efter alla mejl jag har fått efter förra veckans blogginlägg. Däremot är det extra viktigt att göra jobbet som mäklare. Nu räcker det inte att komma välkammad och säga ett högre värde och en lägre provision, för det kommer kunden att få sota för – vissa byråer kommer med andra ord att få bekymmer. Det är nu som skillnaden mellan mäklare och mäklare kommer att visa sig. Skillnaden mellan de som gjort läxan och de som inte velat utbilda sig. Det är nu alla de verktyg vi har införskaffat kommer att gynna våra kunder och visa sig på slutpriserna.

On The Road Again

Skrevs den 24 maj 2022

Ibland när jag ska skriva veckans blogginlägg undrar jag om det aldrig kan komma ett tillfälle då det är tyst i huvudet – när det absolut inte finns något att skriva om. Men det största problemet brukar i stället vara att jag inte får plats med allt eller att jag censureras. Det är nämligen mycket som min redigerare tar bort, så det får nog i stället hamna i en bok till slut… ocensurerat, till skillnad mot bloggen – då är det många som hänger löst 😊

​På äventyr i huvudstaden

Skrevs den 17 maj 2022

Den mytomspunna trappan i Stockholms Stadshus ledde oss upp till Gyllene salen. Det var vackert dukat vid mängder av långbord och serveringspersonalen var klädd som på Nobelmiddagen. Det var pampigt och stilfullt. Som ni förstår var det dags för Guldhemsgalan, Mäklarsveriges egen Oscarsgala. Jag hade med mig majoriteten av våra mäklare upp till Stockholm och det var spänning, förväntan och även glädje som dallrade runt oss vid det vackra bordet. Av nästan 8 000 mäklare i Sverige var 21 stycken nominerade till priser – och tre av dessa kom från Pontuz Löfgren AB i Kalmar.

​Mot nya höjder

Skrevs den 3 maj 2022

Lämnar en vecka bakom mig med underbart många möten och händelser. Det återkommande månadsmötet innehöll denna månad frukost med min medgrundare Göran Johansson. Han hängde med oss hela förmiddagen så det blev många berättelser och glada skratt. Duktiga Ted från Linnéuniversitet visade oss runt på vårt fantastiska universitet - vilken tillgång det är och vilken fantastisk byggnad. Sedan blev det som vanligt en del utbildning och information innan vi lämnade tisdagen bakom oss.

I min vildaste fantasi…

Skrevs den 12 april 2022

​I förra veckans blogginlägg skrev jag att jag inte i min vildaste fantasi vågade hoppas att vi från Kalmar återigen skulle kunna störa storstadsjättarnas dominans på mäklarbranschens egen Oscarsgala Guldhemmet, som arrangeras av Hemnet varje år. Med två vinster och ytterligare en finalplats av sju möjliga förra året borde en repris vara i princip omöjlig för ett oberoende företag på en liten ort som Kalmar – det finns trots allt över 7 500 fastighetsmäklare i Sverige och cirka 2 500 företag för juryn att välja mellan. Men återigen överraskade vi Mäklarsverige genom att ännu en gång gå till final i tre kategorier (det är tre nominerade i varje). Selma är i final i kategorin Årets Toppmäklare, Kim i kategorin Årets Stjärnskott och jag själv i kategorin Årets Mäklarpersonlighet.

Trettio år av minnen

Skrevs den 22 mars 2022

Solbränd och glad som en speleman kommer han in som en vårvind på Blomlöfs restaurang: min parhäst under företagets fem första år, den evigt unge mäklarlegenden Göran Johansson. Vi tar en lunch då och då och jag måste säga att det är några av de bästa luncherna jag vet. Snart 87-årige Göran smittar med sitt skratt, sina anekdoter och så har vi ju våra gemensamma minnen från åren vi visade mäklarmarknaden i Kalmar att erfarenhet i kombination med ung energi och hunger är oslagbart.

​Eventveckornas eventvecka

Skrevs den 8 mars 2022

Den gångna veckan har varit en fantastisk eventvecka flera gånger om – jag älskar när vi får vara med och stötta föreningslivet och Eventkalmar. I fredags var vi matchvärdar för hockeyderbyt mellan Kalmar HC och Nybro Vikings. Som stolta sponsorer till HC kunde vi gotta oss åt den munsbit som Nybro Vikings blev även den här gången. Inte nog med att tre poäng hamnade i Kalmar – vi bjöds dessutom på spännande hockey och en underbar stämning i Hatstore Arena.

​Försenat och folktomt i Frankfurt

Skrevs den 1 mars 2022

Förra veckans inlägg handlade om mitt ”andningshål deluxe”. Men ibland kan det andningshålet även bli ”stresshål deluxe”. För visst hade vi fantastiska dagar med bra väder och en massa äventyr, så vi åkte nöjda och glada ut mot flygplatsen i tisdags eftermiddag. Planet var tydligen lite försenat men vi kände ingen stress eftersom vi skulle flyga via Frankfurt hem och där hade vi hela två timmar före den sista biten mot Köpenhamn. Två timmar som vi tänkte nyttja till lite middag, så att vi skulle kunna köra direkt mot Kalmar när vi väl landat på Kastrup 23.30.

​En omänskligt mänsklig helg

Skrevs den 15 februari 2022

Helgen rusade iväg i ett fasligt tempo men innehöll ändå galet mycket – och galet oplanerat. Jag inledde denna weekend i fredags med ett fantastiskt trevligt möte (delvis jobb) på fina Strandbaden i Falkenberg, vilket inkluderade lite SPA och en middag som inte avslutades förrän jag till min förvåning insåg att det blivit lördag. Vi insöp lite västkustskt saltstänk på fina Skrea strand lördag morgon och hann även ett besök hos fler fina vänner som bor alldeles i närheten av Strandbaden.

​Från bra till storartad

Skrevs den 25 januari 2022

En fråga som ofta återkommer i min mejlbox är vilka böcker jag läser, vilken som gett mig mest och vilken som jag oftast läser om. Jag älskar ju ledarskapsböcker och böcker om personlig utveckling, vilket ni kanske har förstått. Det finns mängder med böcker och duktiga inspiratörer, men jag kommer nog alltid tillbaka till Jim Collins bästsäljare ”Good to great”. För när man kokar ner det ordentligt är det faktiskt det här det handlar om – att gå från bra till outstanding och dessutom hålla sig kvar på den nivån. Just det sistnämnda är nog det svåraste, då det kräver ständig utveckling men även kontinuitet och disciplin.