Bloggen

Årskrönika 2021

Skrevs den 11 januari 2022

Novus Annus Eve har passerats, vi har påbörjat ett nytt år och vi har ett oskrivet blad framför oss. Men först vill jag blicka tillbaka till 2021 – ett år då bitarna föll på plats efter några år av generationsväxling på firman, många nya in i företaget och väldigt mycket skolning.

Att vidareutbilda medarbetarna har länge varit ett signum för vårt företag och 2021 tog vi tillfället i akt, i och med pandemin, att öka på utbildningstempot ytterligare. Eftersom distansarbete blev en realitet inledde vi varje morgon med en halvtimmes gemensam utbildning via uppkopplade datorer – något som har gett resultat både professionellt och på det personliga planet. Belöningarna har kommit som brev på posten.

Årets största händelse är samtidigt den största genom tiderna för vårt 27-åriga företag, möjligen i konkurrens med det år som vi var Sveriges mest rekommenderade mäklare. Jag tänker förstås på när vi utsågs till Årets Mäklarkontor i Sverige på Guldhemsgalan, som är Mäklarsveriges egen Oscarsgala och där de finaste priserna delas ut. Det finns cirka 7 500 fastighetsmäklare i Sverige och ungefär 2 500 mäklarkontor – och vi i lilla Kalmar utsågs till nummer ett. Det är stort på riktigt!

Som grädde på moset utsågs dessutom vår egen Alexandra till Årets Mäklarassistent. Hon är inte bara en fantastisk människa och assistent, hon är även den som har hand om kontorets övriga assistenter. Och med Alexandra som ledare för den gruppen har vi förmånen att ha otroliga assistenter hos oss.

Det var en lysande kväll redan där, men vi skulle faktiskt få gå upp på scenen ytterligare en gång eftersom Selma hamnade på topp tre bland årets bostadsrättssäljare. Grand Slam med andra ord, och ett fantastiskt kvitto på att vi gör någonting rätt. Flera av våra mäklare – bland annat Ulrika – har dessutom funnits med i Sverigetopp på flera andra listor under året.

Det där att leka med siffror och statistik har åter varit en het potatis i vår bransch, där somliga företag har en kreativ förmåga att tolka siffrorna till sin fördel. Det känns inte alltid så renhårigt och för vår del redovisar vi statistik från Hemnet, som mäter stora volymer och på lång sikt. Och deras siffror för 2021 visar att vi stod för 39,2 procent av alla bostadsförsäljningar i Kalmar, vilket faktiskt är mer en dubbelt så mycket som tvåan på listan.

Marknaden i Kalmar förändras kontinuerligt, så även 2021, och vår marknadsandel under året är trots detta densamma. Vi står oss dessutom rätt väl även i grannkommunerna och är marknadsledande på kommersiella fastigheter, vilket inte syns i någon statistik. Kalmar är en spännande marknad, där jag under åren har sett mäklarkontor komma och gå. Vissa slås ut eller köps upp medan andra består. Och jag är så tacksam över att vi har fått tillhöra den sistnämnda gruppen i så många år. För det kommer aldrig att räcka med kapital och höga löner för att vinna Kalmarmarknaden.

Mirata och vår duktiga reklambyrå Bravissimo påbörjade redan i februari ett varumärkesarbete som vi nu har sjösatt. Våra kunder ska ha de bästa presentationerna och de ska känna sig bäst omhändertagna. Jag törs påstå att vi är där idag, och vi kommer att vässa oss ytterligare under 2022.

Vi har lagt – och lägger – väldigt stor vikt vid vårt engagemang i och för Kalmar. Vårt mål är att 2,5 procent av omsättningen ska gå till välgörenhet och föreningslivet i Kalmar. Och det innebär att vi, tack vare er som anlitar oss, ifjol kunde skänka över en miljon där Kalmar Stadsmission är vår största mottagare. Tack alla ni som hjälper oss att hjälpa andra!

På det personliga planet har jag fått se min äldsta dotter lämna boet och anställningen på firman för globala studier i Göteborg. Mellantjejen Junie har fått körkort och har även fått vinna den klassiska skolrugbyn för Stagg, medan yngsta Fidelie och jag fortsätter vår resa land och rike runt för att danstävla på riksnivå. Pappalivet och alla dess faser är det underbaraste som finns!

Jag lever lyckligt med min Eliz, jag har fått uppleva en historisk Formel 1-final i Abu Dhabi, jag har fått tillbringa mycket tid på mitt älskade Mallorca, jag har förmånen att omge mig med riktiga vänner vilka jag högaktar, familjen är frisk och jag vaknar varje morgon och inser att varje dag är en gåva. Och att den blir det jag själv gör den till.

Pontuz Löfgrens namnsignatur