Bloggen

​Årskrönika 2022: En ny mäklarmarknad

Skrevs den 17 januari 2023

Jag passerade min femtioandra födelsedag och är fortfarande tjugofem i sinnet. Under året har jag dessutom passerat mitt trettionde år som (fortfarande hungrig) mäklare och mitt tjugoåttonde som egen företagare – fortfarande med klara målbilder. Jag kan också se tillbaka på över tjugo år som marknadsledande. Och det är bara början! Otaliga rekord har slagits genom åren, tusentals affärer har gjorts, mängder av människor har passerat revy, anställda har kommit och gått. Och lite överraskande skulle detta bli året då jag fick fler erfarenheter än vad jag någonsin hade kunnat ana. Välkommen till årskrönikan 2022!

Guldstoftet efter 2021 hade precis borstats av från våra axlar på nyårsafton när en annan veklighet mötte oss, som förde med sig mörka orosmoln som vi inte sett på 15 år på bostadsmarknaden.

Rysslands fruktansvärda övergrepp på Ukraina gav oss alla ett uppvaknade från den trygghet som präglat Europa så länge.

Med detta följde inflation, allmän otrygghet, prisökningar och ränteoro – många såg sina uppbyggda värden falla som stenar. Ett bra första halvår byttes mot ett tufft andra halvår. I de stora städerna försvinner nu mäklare och mäklarbyråer från marknaden och jag hoppas att Kalmar klarar sig bättre, även om en viss utrensning alltid gagnar en bransch och dess anseende.

Mäklaråret präglades såklart av den tuffare marknaden eftersom vi har haft många fruktsamma år bakom oss. Priserna föll och vi befann oss plötsligt i en ny marknad, vilket krävde ett nytt arbetssätt – ett arbetssätt som passar oss bra eftersom vi har en overheadfunktion med massor av erfarenhet och välutbildade assistenter. Den erfarna mäklaruppställning som vi ställer på benen just nu är dessutom den som gjort mest affärer i Kalmar någonsin. Och allt detta kommer bli helt avgörande nu.

När man varit verksam så länge som jag gäller det att syna marknaden på rätt sätt. I en stagnerande marknad gäller det framför allt att skapa trygghet hos dem som anlitar oss, och som företag får vi titta på marknadsandelar i antal affärer vilket ger en fingervisning om vad marknaden tycker om det vi gör för tillfället.

Vår policy för hur vi presenterar marknadsstatistik är enkel och transparent. Vi redovisar kvartalsvis, halvår och helår hur många bostäder respektive byrå har sålt, allt enligt Hemnets siffror som är offentliga. Årsstatistiken för 2022 (Källa Hemnet) är nu fastställd, och om vi tittar på Kalmar län (eftersom de flesta av de ledande aktörerna verkar över hela länet) har vi för de kontor som utgår från Kalmar följande utfall:

  1. Pontuz Löfgren AB 525 försäljningar
  2. Erik Olsson 249 försäljningar
  3. Fastighetsbyrån Kalmar 181 försäljningar
  4. Rydman Langå AB 119 försäljningar
  5. Svensk Fastighetsförmedling Kalmar 91 försäljningar

Förutom att vi är oerhört tacksamma över att ni som säljer era boenden i vårt område har uppskattat kunskap, noggrannhet och professionalism nu när marknaden är allt annat än enkel, så har vi faktiskt mer att glädjas åt. Även 2022 var vi nämligen, bland nästan 8 000 mäklare i Sverige, tre av de endast 21 som nominerades i någon av de sju klasserna på Mäklarsveriges årliga ”Oscarsgala” Guldhemmet.

Tyvärr blev det inga vinster den här gången, men vi visar återigen att vi är med i det nationella toppskiktet år efter år. Vi kröner dessutom året med att vår Selma (underbar kollega och delägare) avslutar året som den mäklare som sålt flest bostadsrätter i Sverige årets sista kvartal – en riktig stjärna som fortsätter att tokdominera mäklarmarknaden i vår landsände.

På mäklarsidan har vi fyllt på med Emma och Carin, som ingår i vårt traineeprogram och som bägge är färdiga fastighetsmäklare under våren (Emma nu i dagarna). Även Emil har börjat som trainee och är färdig i höst. Vi har dessutom välkomnat hem Göteborgs innerstadsstjärna Pierre Fritz, som har valt att ansluta sig till oss efter lyckosamma år på den tuffa Göteborgsmarknaden. Julia har tillkommit på fotografsidan (där presenterar vi dessutom snart vår nästa stjärna). Vi gläds oerhört mycket över dessa fantastiska nyförvärv som har valt att komma till oss och stärka oss ytterligare.

Som många av er vet har även medarbetare lämnat oss under året av olika anledningar. Och inför 2023 har vi formerat en laguppställning där vi alla delar företagets värderingar och riktning, vilket känns skönt på så många sätt.

Vi har fortsatt att hålla vår linje för välgörenhet och bidrag till föreningslivet i Kalmar, där vi under året passerade en miljon kronor – en liten del från varje affär blir välbehövliga tillskott för många behövande. Den största posten går till Stadsmissionen och vår fond för barn och unga i ekonomisk utsatthet i Kalmar.

För min egen del har jag mäklat mest kommersiellt även i år (vid sidan av att leda företaget) men även fuskat någon timme här och där på privatsidan, vilket adderade upp till ett rätt bra försäljningsvärde vilket gav en tredje placering i länet som mäklare. Så det kanske blir något gästspel här och där även i vår.

Ironmanåren har bytts ut mot nya utmaningar och nu förbereder jag mig som bäst för ett åttadagarslopp på mountainbike i Sydafrika i mars – 65 mil och 16 000 höjdmeter i bergsmassiven kring Kapstaden (Vasaloppet är 800 meter som en jämförelse). Jag kommer köra för en välgörenhetsorganisation i Kapstaden som heter Anna Foundation, vilket är en stor ära.

Barnen flyger ut efter hand – under våren kommer jag att ha min äldsta i just Sydafrika på universitet, mellandottern åker till Colombia för ett välgörenhetsarbete och den yngsta fortsätter med sin tävlingsdans där hon 2022 för första gången fick dra på sig landslagsdressen för att representera Sverige i VM – en bedrift som hon satsar på att göra om i Tjeckien i juni.

Nu ser jag ett 2023 framför mig där vi på företaget kommer att fortsätta bidra med kompetens och trygghet i en orolig marknad. Vi vill vägleda säljare till kloka avvägningar och strategier, och vill ge köpare de bästa förutsättningarna för att komma rätt in i bostadsmarknaden – för det är nu vi måste våga, såväl som företag som enskilda individer.

2023 – bring it on!

Pontuz Löfgrens namnsignatur