Bloggen

​Åtta dagars galenskap eller Största utmaningen någonsin

Skrevs den 14 mars 2023

I skrivande stund börjar termometern smyga sig upp mot 10 grader här i Kalmar och den sista snön bokstavligen flyter bort med ett skönt droppande ljud. Med våren följer i sin tur nya, spännande försäljningsuppdrag. Och trots annorlunda tider verkar denna vår bli som alla andra – fler uppdrag och fler spekulanter som börjar höra av sig. Kul!

För min egen del ska 10 grader snart bytas mot drygt 25 grader och kontorsstolen ska bytas mot cykelsadeln. Det är dags för min största idrottsliga utmaning någonsin. Torsdag morgon kliver jag nämligen på planet mot Kapstaden i Sydafrika och årets ABSA Cape Epic, världens tuffaste mountainbiketävling. Jag och min norske teamkompis Jens Dahle kommer att representera välgörenhetsorganisationen Anna Foundation, som vi dessutom i och med vår anmälan till tävlingen har valt att samla in pengar till.

Vi ska köra åtta dagsetapper i bergen i sydvästra delen av Sydafrika. Varje etapp innebär cirka sju timmars bergs- och terrängcykling. Totalt kommer vi att avverka 658 kilometer och cirka 17 000 höjdmeter (Högbrodelen är 50 meter, som en jämförelse).

I fem månader har förberedelserna pågått och intensifierats. Jag har tränat cykling 12-15 timmar i veckan sedan i oktober, försökt äta hyfsat bra och minimerat alkoholintaget till något glas vin på helgen. Detta har resulterat i minus åtta kilo (borde varit några till) och rent fysiskt hade jag inte kunnat göra mycket mer om livspusslet ska fungera med barnen, Eliz, företaget, vännerna med mera.

Jag kliver av planet i Sydafrika på fredag, sedan är det inregistrering i Kapstaden inför första start i Meerendal söndag morgon. Därefter flyttar Cape Epic-cirkusen vidare. Vi är 300 tvåmannalag som tävlar på dagarna, samtidigt som organisationen flyttar de 600 tälten (varje deltagare har ett tvåmannatält) till målgången vid nästa destination innan vi efter åtta dagsetapper går i mål i Val de Vie nästa söndag. Du som vill följa loppet kan göra det via appen som du kan hämta här. Mitt startnummer är 668-2. Från och med torsdag kommer du även att få uppdateringar från mig via sociala media… om jag orkar 😊

Nu innan jag sticker iväg vill jag passa på att tacka en rad människor som har hjälpt mig på vägen. Först och främst har jag i drygt 15 år använt mig av min PT Jesper Johansson, oavsett vilken utmaning det har handlat om. Jesper ser till att jag håller mig skadefri och att jag håller mig i trim gällande allt från fettprocent till slitna muskler.

Jag vill också tacka alla cykelinstruktörer på Malkars, som tidvis har fått leva med mig både morgon och kväll. Tack Linus, Oscar, Jonas, Sabina, Pernilla, Frida, Björn med flera! Tack även till det gäng som hängt på de här passen vecka in och vecka ut, och till Team Kalmarsund för att jag fått hänga med er och sporrats av starka wattjägare och sköna cyklister.

Eftersom detta är en stor apparat har vi fått spons och hjälp av Great Mindset, Prestationskläder, Jesper Personlig Tränare, Cykelogen, Bäckman&Berg – stort tack.

En stor del av de som startar loppet går inte i mål eftersom materialet utsätts för tuffa påfrestningar – det går fort utför i en aggressiv terräng så krascherna är många. Man äter också oerhörda mängder energibars/gel/dryck, så magarna kan rasa. Dessutom ska kroppen rent allmänt klara de extrema påfrestningarna – inte en dag, inte två dagar utan åtta dagar.

Vi hörs i den här bloggen om ett par veckor, men tidigare (redan från torsdag) på Instagram om du vill @pontuzlofgren. Nästa vecka blir det en gästbloggare här, men veckan därefter lär det bli en resumé.

The adventure can begin!

Pontuz Löfgrens namnsignatur