Bloggen

​Dags att fylla på lyckobanken

Skrevs den 13 maj 2023

Veckorna rullar på i en galen fart vilket är skönt under vintermånaderna, men nu vill jag bara att allt ska stanna upp. Slutet av maj och hela juni är kanske den finaste perioden på året så det gäller att stanna upp och njuta. Vi hade ett tiotal underbara vänner hemma i söndags eftermiddag. Tanken vara bara att vi skulle ses spontant en liten stund men den lilla stunden blev fem timmar på altanen i underbar majsol. Allt blir så mycket lättare när man kan umgås ute och solen kortar avståndet till skratt – och visst är det härligare att hänga i en utemöbel på altanen än kring middagsbordet inomhus?

När jag besökte Linnie i Stellenbosch (Sydafrika) efter min mountainbiketävling i slutet av mars konstaterade vi att människorna där känns gladare, vilket bekräftade en iakttagelse jag hade gjort under hela veckan utmed tävlingsbanorna. Vi gjorde även jämförelsen med Mallorca där vi tillbringar mycket tid, och även där ser vi samma sak.

Det kan givetvis handla om att det är semesterorter, men vi är ju där även under den tid på året då bara lokalbefolkningen syns ute. Mina vänner från Balkan och medelhavsområdena instämmer i att folk är lättare i sinnet (trots politiska problem med mera), umgås oftare och tar vara på livets dagar på ett helt annat vis än vi här uppe i norr. Solen skapar lycka helt enkelt. Så nu får vi verkligen passa på att leva medelhavslivet tills vädergudarna stänger butiken här i norr framåt oktober.

Veckans tips om det här med lycka och bra sinnesstämning är Micael Dahlens bok, som just heter ”En liten bok om lycka”. Micael är en av de mer intressanta personerna i det här landet enligt mig, och boken blir ännu mer spännande eftersom han dessutom forskar om det kan skriver. Här citerar jag Micael från en intervju i höstas i tidningen Jusektidningen Karriär.

”Micael Dahlen om…

…acceptans: Jag kan inte skapa all min lycka i nuet. Då kommer jag känna frustration resten av livet. Tiden finns både före och efter nuet och den kan jag foga över bättre. Det är häftigt att upptäcka hur mycket det går att få ut av tiden före den händer och efter att den har hänt. Att unna sig av att njuta det som ska hända kan man bli bokstavligen euforisk av.

…att jaga lycka: Det har vi nog alla gjort men ju mer vi jagar lyckan desto mindre upplever vi av den. Vi blir kräsna när den är målet.

…den egna potentialen: Upp till 50 procent av vår egen lycka kan vi förutse. ”Gör du så här och lever ett sådant här liv så kommer du att vara så här lycklig”. Men varje dag kan du göra större skillnad med någonting som inte är planerat. Du kan påverka din lycka mer varje dag än du tror. Det du gör i dag kan påverka din lycka mer än dina gener har gett dig, eller hur gammal du är, eller om du är troende eller inte.

…det (egenmyntade uttrycket) happykondri: Du tror att du är olyckligare än du är därför att du tänker att du borde vara lyckligare. Vi tänker att lyckan ska vara i toppen av skalan. ”Det finns så många andra jobb jag skulle kunna gå till, eller andra utbildningar jag hade kunnat välja”. Vi jämför vårt genomsnitt med andras toppar, men det blir bara rättvist om vi jämför våra toppar med andras toppar.

…oron för att åldras: Många brottas med det men då kan det vara härligt att känna till att du blir i genomsnitt lite lyckligare för varje dag du blir äldre. En delförklaring är att vi får allt fler härliga händelser att njuta av i efterhand. Vi skapar en lyckobank.”

Så tar vara på helgen och fyll på i lyckobanken!

Ps. Du har väl börjat följa mig på Instagram och mitt nya konto pontuzlofgrenmaklare

Pontuz Löfgrens namnsignatur