Bloggen

​Detoxtristess – nej tack!

Skrevs den 26 april 2022

Mitt liv på det personliga planet har ofta handlat om att flytta gränser. Eller rättare sagt att inte begränsa sig. Det går ju faktiskt att sitta i ”lilla Kalmar” och hänga med i Sverigetopp, att nomineras på de största galorna och att ständigt utvecklas – trots att alla säger att det är omöjligt.

Som många av er vet gjorde jag ett vägval för ett tiotal år sedan som verkligen var att flytta gränser för mig. Det var när jag som en 112 kilo tung 40-åring bestämde mig för att köra Ironman, avstå från alkohol, banta ner mig 20 kilo och verkligen pressa mig fysiskt till en ny nivå. Som ett brev på posten kom välmående, högre stresströskel, oerhört mycket högre arbetskapacitet och ett bättre liv helt enkelt.

I helgen skulle ännu en gräns flyttas och det inom ett område jag verkligen älskar: mat, dryck och social samvaro. Vi bestämde oss nämligen för att detoxa fredag till söndag. Det visade sig vara en jävligt korkad och tråkig idé.

Fredagen gick finfint och det googlades hej vilt på juicer, även om det där fredagsmyset med plockmat uteblev. Jag vaknade sedan i lördags, då en långfrukost med nybakade scones var utbytt mot en smaskig grön juice som tydligen gav omedelbar baksmälla, för snabbt kom huvudvärken som ett knockoutslag. Och det var ingen stor tröst att det skulle konsumeras ytterligare fem glas grön, orange och röd juice den lördagen i stället för en lunch på stan och kanske en långfika hos någon polare. Dödströtta somnade vi något uttråkade och energilösa på tevesoffan ofattbart tidigt på kvällen.

Söndag morgon började huvudvärken släppa något, men energin var helt bortblåst och avståndet mellan hjärncellerna var längre än någonsin. Efter att ha jobbat förmiddag och jobbhögarna låg och väntade i söndags eftermiddag gav vi upp söndag lunch – det blev en räksallad på Öland. Men det som fick huvudvärken att ge med sig var kaffet. Inget kaffe sedan i fredags morse, men efter en kopp efter söndag lunch var huvudvärken bortblåst och allt började fungera.

Det blev en nyttig läxa om kroppen och knoppen, men samtidigt lite skrämmande vad våra behov gör med oss. Socker och koffein är något som kroppen verkligen har gjort sig beroende av. Så det där med detox i dess rätta form får nog vara mest ett inslag i vardagen… här får faktiskt lagom vara bäst.

Pontuz Löfgrens namnsignatur