Bloggen

​Djupanalyser, rekordförsäljning och en mäklardrottning

Skrevs den 19 april 2023

Det har ju hänt en himla massa saker medan jag varit inne i min mountainbikebubbla, så i dagens blogginlägg får det bli ett uppsamlingsheat och lite affärssnack. Först och främst vill jag förstås hylla Selma, som utsågs till Årets Toppmäklare i Sverige under min bortavaro – det hon har lyckats med är en fenomenal prestation. När jag satt och huttrade i ett fuktigt minitält mitt i en nattstorm utanför Kapstaden hyllades Selma samtidigt under en fantastisk galakväll i Stockholm (jag är inte alls bitter för att jag inte kunde vara med 😊)

Den resa Selma har gjort sedan hon nervöst knackade på min dörr första gången till att – via flera år av lärande – ha blommat ut till en nationell mäklardrottning åtta år senare är helt makalös. Att skapa sig en grundkompetens, suga i sig kunskap som en svamp under traineetiden, lära och lyssna under sina första år och sedan själv forma den mäklare hon är idag är imponerande. Att dessutom sitta i Kalmar och matcha ut storstadsmäklarna är ännu häftigare.

Det här är tredje året i rad som vi har vunnit priser eller varit topp tre i Sverige i olika kategorier på den nationella Guldhemmet-galan – vi figurerar i sammanhang som gör mig väldigt stolt.

Om vi ser generellt på bostadsmarknaden så är den på många sett omvälvande. Det är många osäkerhetsfaktorer som ska beaktas när vi diskuterar med våra kunder. Det vi märker är att uppdragsgivarna nu är mer mottagliga för de fakta vi kan visa om var marknaden står idag. Vissa mäklare lever dock kvar i 2020-2021 och ger säljarna orimliga förhoppningar, vilket i sin tur gör att de tappar än mer mot köparsidan.

Kom alltid ihåg att det inte är den mäklare som sätter högst värde på din bostad vid ert första möte som är den duktigaste mäklaren! Det är den mäklare som med fakta och argument kan lägga ut din bostad till ett rätt pris med en klok strategi, som kommer få det bästa slutpriset – idag är detta viktigare än på väldigt många år. En kompetent mäklare med en bra omvärldsanalys är guld värd.

Vi ska dessutom beakta att prisutvecklingsstatistiken måste analyseras och ifrågasättas – inte köpas rätt upp och ner. När det inte omsätts lika många affärer per månad som tidigare kan ett fåtal avvikande försäljningar påverka hela statistiken. Jag tror att vi på vårt företag är rätt ensamma om att bryta ber siffrorna på molekylnivå för att vägleda våra säljare på ett bra sätt. Därför kan det också bli lite fel när lokalpressen väljer att intervjua mäklare som har en marginell marknadsandel – deras analyser blir oftast gissningar från höften. Vi på företaget har vant oss vid detta men ibland kan läsarna bli lite vilseledda.

Hur som helst görs det affärer – till och med rekordaffärer, faktiskt. Ifjol slog jag personligt prisrekord med 18,2 miljoner för en enfamiljsvilla i Kalmar, men det är historia nu. En fantastisk villa på Lökholmsvägen 38 såldes nämligen för hela 20 miljoner kronor i dagarna. Jag gläds otroligt mycket med de nya ägarna – äntligen kunde jag hitta något till den här familjen efter många års sökande efter det perfekta boendet. Tack för förtroendet säger jag till köpare och säljare, och givetvis ett stort lycka till!

Pontuz Löfgrens namnsignatur