Bloggen

El Midsommarafton (en dag sen)

Skrevs den 26 juni 2010

Då var det midsommarafton - ett fenomen som vi svenskar är relativt ensamma om att fira. Vi har norska vänner här nere och de undrade om vi startat dagen med sill o snaps, om vi skulle fortsätta den med mer sill o snaps för att sedan avsluta med grill och snaps... utblandat med Coca-Cola.

 Våra grannar har en vacker syn på vår fina midsommar. Men visst hade de "firat midsommar" - i Strömstad när de var 19 år, det vill säga för drygt 20 år sedan. Nu vet de bättre eftersom jag just har berättat om "Små grodorna", midsommarstången och jordgubbstårtan. Verkligheten ligger väl någonstans mittemellan.

Här på Mallis har vi börjat dagen på terrassen med frukost i drygt 20-gradig värme. Därefter visade jag en lägenhet för en norsk familj (de förstod inte att detta var en svensk helgdag). En skaplig lya för 1.3 milj euro. Kolla här: http://mallorca.maklarna.nu/index.php?option=com_estateagent&act=object&task=showEO&id=341&limit=25&limitstart=0

Jag tänkte försöka fläta ihop eftermiddagen med våra grannar, den före detta racerföraren Rickard Rydell med familj. Jag hörde att de hade jordgubbstårta. Själv var jag på IKEAs Sverigeavdelning igår och handlade lax, gravlaxsås, sill, knäckebröd med mera.

Svenskarna dominerade där igår, medan spanjorer och andra nationaliteter skakade på huvudena när vi svenskar handlade lagrad fisk i små glasburkar. Så tillsammans med Rydells kan vi få ihop ett bra midsommarbord i eftermiddag.

Någon midsommarstång vågar jag inte resa då jag är rädd att det kan missuppfattas i kvarteret och de kanske tror att vi tillhör en amerikansk rasiströrelse med vita struthattar på huvudena. Än så länge, måste jag erkänna, så har inte den rätta midsommarstämningen infunnit sig men den kommer kanske till sillen i eftermiddag.

För övrigt har de första dagarna mest handlat om att avsluta de affärer jag hade på gång hemma innan jag åkte. I takt med tiden som går börjar det också lugna ner sig på mejlen och telefonen.

Jag har också varit på sjön med kompisar från Umeå som har segelbåten liggande på Mallorca. Att se denna fantastiska ö från sjösidan skickade upp allt en dimension till. Det gäller bara att blunda hårt när man seglar förbi området från Magaluf till Platja de Palma - det är inte det riktiga Mallorca, men tyvärr de områden som de flesta svenskar besökt och därmed missat hela Mallorcas storhet.

OK - nu dags för lite dans med barnen... kring MidsommarTujan på tomten.

Glad fortsättning på midsommarhelgen!

/Pontuz

 

s namnsignatur