Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

En helt vanlig mäklartisdag

Åsa HolmkvistÅsa Holmkvist, fastighetsmäklare 2015-02-04

Då var det bloggdags för mig igen. Den här gången tänkte jag ta er med på en av mina jobbdagar, från uppstigning till nattning. En helt vanlig mäklartisdag...

Klockan 06.30: En ny dag gör sig påmind, väckarklockan i min telefon ringer tydligt och en aning för högt. Ruskar liv i mig själv så gott det går för att sedan försöka få liv i min morgontrötta sexåring. Gnäll, pust och lite stånk hörs ifrån hennes rum. Jag väljer att muta henne med en fika på stan efter skolan om hon snabbt och smidigt äter upp sin frukost och hoppar i sina kläder. Det funkade även den här gången. Man får muta barn.

Klockan 8.02: Med raska steg korsar vi Lindöskolans skolgård, fylld av "hej, hej", "god morgon" och "är allt bra?".  En del hälsningar är mer trötta än andra men det är en god start på dagen att se folk i ögonen och säga hej. Det är med en bra känsla i magen jag lämnar Vega i skolan eftersom jag vet att hon blir väl omhändertagen, och att både barn och personal får henne att trivas.

Klockan 8.10: På kontoret är det en självklarhet att börja dagen med att gå runt till alla kollegorna och säga god morgon, oavsett hur stressad eller morgontrött man är. Jag startar upp min dator och ögnar igenom vilka mail som ramlat in under morgonen. Nu suger det i frukosttarmen och kaffe är ett måste. I köket har Madde och Sofie dukat fram pålägg, kvarg, grönsaker, nötter, kokat ägg och satt fram musli. Vår gemensamma frukost är helig för oss. Det är här vi pratar ihop oss om affärer, kommer med tips och råd, resonerar kring nyheterna i morgontidningen och berättar historier.

Klockan 10.30: Dagens fösta kundmöte. En kvinna köpte sin bostadsrätt av mig för några år sedan och vill nu anlita mig för försäljning av sin bostad. Kul! Vi går runt i bostaden tittar över de renoveringar och förändringar hon gjort sedan sist. Därefter sätter vi oss ner och resonerar kring värdet innan jag lägger upp en lämplig marknadsplan, bokar tid för stylist och fotograf och förklarar grundligt hur själva försäljningsprocessen går till. Vi kommer överens om provision, tar i hand och jag tackar för förtroendet. Det är riktigt roligt att få lämna ett möte med ett nytt försäljningsuppdrag i ryggen. Det är det som är det roligaste med mitt jobb, att skapa goda kundrelationer och få kunderna att vilja lägga över sina hem i mina händer. Nöjda kunder är det bästa som finns. Näst efter glada barn och soliga sommardagar.

Klockan 12.30: Nu har jag hunnit svara på mail, ringa på en budgivning, skriva annonstexter, hjälpa två kunder med uträkning av deras reavinstbeskattning och skriva manus till kommande veckas fotograferingar. Min sena lunch blir ett knäckebröd och en banan på stående fot, tätt följt av en kopp kaffe och en näve nötter. Just luncher är jag tyvärr rätt dålig på. Nya tag i morgon, tänker jag och planerar att ta med en matlåda.

Klockan 15.30: Nu har jag avverkat en tredjedel av dagens tänkta göromål, så det blir nog ett par timmar framför datorn i kväll också. Jag plockar ihop beskrivningar, tossor, choklad att bjuda på och min visningsskylt. Det är dags att bege sig mot kvällens två visningar. Jag har som vanligt svårt att hitta bilen – jag åker fram och tillbaka mellan kontoret och kundmötena och då är det inte alltid så lätt att komma ihåg var man placerade kärran. Men den här gången gick det rätt fort.

Klockan 17.55: Jag går runt i den hemtrevliga tvåan jag precis visat, släcker ner lampor och blåser ut de tända ljusen. Torkar av spår efter blöta skor i hallen. Stänger igen dörren efter mig, låser och traskar ner från tredje våningen. Väl i bilen ringer jag min säljare, som jag alltid gör efter visning. Jag berättar hur visningen gick och förklarar för honom när jag kommer ta kontakt med kunderna som varit och tittat, och berättar när jag hör av mig nästa gång. Allt för att kunden hela tiden ska veta vad som händer och sker.

Klockan 18.30: Jag har fått hjälp med att hämta dottern på skolan. Vi träffas på ett av Kalmars kvällsöppna caféer så att jag kan betala den där mutan som jag drog till med under morgonen: en Päron-Mer och en semla. Det är en bra stund på dagen att få sjunka ner i en av fikets djupa fåtöljer, andas ut den där stressen som allt som oftast ligger och skvalpar, stänga av jobbet en stund och istället lyssna till dotterns berättelser. Så småningom lämnar vi fiket och tar oss hem till Lindö för att laga kvällsmat, slappa i TV-soffan och försöka få till en nattning i någorlunda godkänd tid. Inte alltid det lättaste utav uppdrag.

Klockan 22.30: Har hunnit med att skriva texter till två lägenheter jag ska lägga ut på fredag, tvätta, prata med min mamma och pappa som bor 30 mil bort, och fått hem pojkvännen som jobbat kvällspass. Jag konstaterar att även den här dagen gick i ett rasande tempo, jag har fått mycket gjort men det fanns också saker som jag får skjuta på tills imorgon. Så får det bli idag, huvudet och kroppen är nu redo för vila. Jag kryper ner under det ljusblå täcket, försöker mig på att läsa ett par sidor i en bok jag påbörjade för flera veckor sedan. Tre sidor senare sover jag gott och huvudet gör sig redo för en ny dag.

Åsa Holmkvists namnsignatur

Åsa Holmkvist, fastighetsmäklare