Bloggen

Fair play?

Skrevs den 23 oktober 2012

Vi har en policy på företaget att vi kör vårt race – och våra konkurrenter får köra sitt. Hos oss pratar vi aldrig illa om våra kollegor, vi pratar bara om fördelarna med vår egen mäklartjänst. Men idag kan jag inte låta bli att göra ett litet avsteg och ta upp två exempel som är rena provokationer mot oss, och dessutom vilseledande reklam.

"Stans bästa mäklare" säger en konkurrent i annonsering och på ljusskyltar. Det är kaxigt sagt när man har en marknadsandel som dalat i åratal och nu ligger kring 17 procent i Kalmar (andel av sammanlagda köpekillingar enligt Tingsrättstatistik för senaste kvartalet). Konkurrenten i fråga blev dessutom "månadens butik" i sin kedja, som rimligen måste ha det jobbigt. Jag menar, om "månadens butik" ligger så långt efter i Kalmar, hur ser det då ut i andra städer?
En annan konkurrent annonserar att de säljer mest. Och det är nästan värre, då de - enligt samma statistik som ovan - också har en marknadsandel på ungefär 17 procent. Hur man än vänder och vrider på siffrorna så ligger de hopplöst efter, trots ett starkt varumärke i ryggen.


Nu vet vi att Kalmarborna känner till att vi har en marknadsandel på nästan 50 procent och att det är vi som driver mäklarbranschen framåt i Kalmarregionen, så jag är inte ute efter att vinna billiga PR-poäng. Jag tycker mest det är pinsamt för vår bransch. Och det mest anmärkningsvärda är att de efter så många år inte har insett att den här typen av marknadsföring slår tillbaka på dem själva och på branschen.


När jag ändå är lite irriterad så tar vi nästa grej. Kalmars IronMan-evenemang verkar gå back i år. Nu kraxar olyckskorparna och det klassiska "vad var det jag sa" kommer upp här och där. Men alla som haft någon typ av företag vet at en etablering i princip aldrig går plus år ett. Är man i ekonomisk balans år tre är det bra. Och om IronMan i Kalmar kan avkasta pengar redan år två är det fantastiskt. Det som heller aldrig nämns är vad IronMan betytt såväl ekonomiskt som upplevelsemässigt för Kalmar, dess företagare och invånare. Den kalkylen visar ett grymt överskott.


Usch vad jag gnällt nu - är inte så ofta som tur är?


Och annars då? Jodå, har haft en helt underbar helg där det ingått allt från äldsta dotterns tävlingsframgångar i dans till pooltäckning och trädgårdsarbete. Och dessutom två kontraktsskrivningar. Så allt rullar på med mycket jobb, en hel del träning och givande stunder med barn och andra nära och kära.


I helgen kommer kylan, så ge varandra mycket värme!

/Pontuz

Fair play?s namnsignatur