Bloggen

För j-a bra!

Skrevs den 6 september 2022

En god vän till mig kom in på kontoret och berättade hur j-a bra han mådde när jag ställde den obligatoriska ”hur är läget”-frågan. Han förtydligade att det slentrianmässiga svaret alltid brukar vara ”bra”, men nu var det tydligen riktigt bra. Att se saker i ett större perspektiv och från rätt vinkel i kombination med rätt mindset gör livet lite ljusare, roligare och mysigare.

Som svar på hans motfråga kunde inte heller jag annat än svara ”j-a bra”. Och det var inte heller slentrianmässigt, för det är faktiskt riktigt bra just nu. Jag ser bland annat tillbaka på en helg där vi på företaget tillsammans med det duktiga gänget på Vamos padel club återigen kunde skapa en underbar padelhelg, där såväl tävlande som alla vi i publiken verkligen fick trivas i varandras sällskap och dessutom bjöds på spännande och imponerande padelmatcher.

Jag och Eliz fick dock lämna Vamos efter lunch på lördagen då det var dags för våra vänners bröllop. En fantastisk tillställning som – inte helt oväntat med tanke på brudparet – bjöd oss alla på den ena överraskningen efter den andra samtidigt som Amors pilar svärmade över oss. I söndags fick jag dessutom ha lite kalas för min yngsta dotter som fyllde 15 år i veckan och nu firades av nära och kära. Så vad kan jag säga annat än att allt är bra och att jag trivs med livet?

Men det där med välmående kommer inte av sig själv och är inte alltid en självklarhet. Alla bitar ska finnas på plats och livshjulets alla ekrar ska vara jämna i sitt varv så att färden inte blir skumpig. Familj, hälsa, vänner, intressen, arbete med mera måste vara i samklang – ett jobb som är ständigt pågående och ständigt i process.

Det arbetet ska dessutom göras i en tid då allt kring oss snurrar så snabbt att vi kanske måste ta med oss den amerikanska filosofen och författaren Ralph Waldo Emersons kloka ord ”To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment”. Det sade han dessutom drygt 200 år innan sociala medier gjorde sitt intrång i våra liv. För det är ju faktiskt vi själva som ansvarar för hur våra egna liv formas och inte låta oss påverkas av hur andras liv speglas.

Som ni vet har jag förmånen att jobba nära Magnus Helgesson (grundaren av Harrys och numera eftertraktad coach och föreläsare), som bland annat skrivit boken ”Äg ditt liv”. Och det är väl just det här som det handlar om – ingen annan gör jobbet åt dig, framförallt inte jobbet att skapa en tillvaro där du kan svara ”j-a bra” på den slentrianmässiga frågan du får varje dag. En ny vecka har startat och solen skiner från en höstlik himmel.

Pontuz Löfgrens namnsignatur