Bloggen

Gästbloggare Madeleine: Mina Kalmarpärlor

Skrevs den 11 juli 2018

Hej och välkomna till min bloggvecka! Det är alltså min tur att skildra livet innanför den blå dörren på Västra Sjögatan 33. Vi är ungefär halva styrkan som håller ställningarna på kontoret medan de andra är på semester. Och ja, även om det är full rulle med alla trevliga kunder som säljer och köper så börjar vi faktiskt att komma in i lite semestermood. Och det är ju inte så konstigt att man känner så i detta underbara Kalmar, som återigen blev vald till årets sommarstad!

Den här veckan vänder jag mig både till Kalmariter och turister då jag tänkte bjuda på mina Kalmarpärlor, som jag gärna besöker på min fritid eller under min semester. Några av dem kan tyckas självklara men ibland glömmer man bort det man har nära inpå sig. Och det här med att vara turist i sin egen stad kan göra ledigheten till en riktig toppsemester. Så oavsett om du bor här i regionen eller är här på besök så hoppas jag att du vill ta del av någon av mina pärlor. 

Gå i Gustav Vasas spår. Tänk att han landsteg just här i Kalmar år 1520. Ta cykeln eller gå till fots till minnesstenen som finns att beskåda längst ut på Stensö där han gick i land. Upplev den vackra naturen, sätt dig ner någonstans längs stigen och njut av din medhavda picknick.

Ett måste och ett självklart val är att besöka Kalmar Slott och ta del av vår historia i de vackra salarna – jag lovar att man kan höra historiens vingslag. I sommar kan vi dessutom få möjligheten att fascineras av Leonardo da Vinci-utställningen. Det är första gången den visas i Sverige och tydligen är det en av de mest omfattande utställningar som gjorts om detta geni. Dessutom är slottet fyllt av fantastiska upplevelser för barnen med riddare, prinsessor och mycket mera.

Passa också på att ta en guidad tur på sightseeingbåten Kalmarflundran och beskåda staden från vattnet, en riktigt härlig upplevelse. Det går även turer till Grimskär, som jag inte har åkt med på ännu. Så det får bli nu i sommar – kanske får jag med mig någon av mina kollegor? Sedan tror jag att jag ska hyra en kanot och ta mig runt på egen hand i våra kanaler. 

Kvarnholmen, vår stadskärna med sina vackra kullerstensgator, erbjuder många vackra hus och byggnader. Här finner vi gamla vattentornet, en del av den gamla ringmuren och mitt på Stortorget stoltserar Kalmar Domkyrka – i mina ögon ett mästerverk både exteriört och interiört. Ett stenkast mot vattnet hittar vi också Kattrumpan med fina vyer ut mot vattnet – här tar man gärna ett svalkande morgon- eller ett kvällsdopp. 

Men det som kanske är mest spännande att besöka är Kalmar läns museum. Minst en gång per år besöker jag den fantastiska utställningen Regalskeppet Kronan, och det är lika imponerande varje gång. Här finns även en fin utställning om Jenny Nyström, som gav Jultomten ett ansikte i Sverige. 

Jag känner att jag har svårt att sluta – listan kan göras lång och då har jag inte ens nämnt vackra Öland, men det får vi ta en annan gång. Kalmar ÄR en fantastisk stad. Här finns så mycket historia i varje hörn och det ska vi vara stolta över.

Följ mig och mina kollegor denna vecka på Instagram och Facebook. Händelser från kontoret utlovas och kanske även en rapport från någon av mina Kalmarpärlor. Har du någon pärla att dela av dig med av? Mejla eller kom in på kontoret så bjuder jag gärna på en kopp kaffe. 

Önskar er alla en underbar fortsättning på sommaren!

Gästbloggare Madeleine: Mina Kalmarpärlors namnsignatur