Bloggen

Gästbloggare Mia: När hemmet inte längre finns

Skrevs den 9 september 2015

Vad är ett hem för dig? För mig är mitt hem en plats där jag kan landa efter en lång arbetsdag, där jag har mina nära och kära, där jag kan varva ned och känna mig trygg, dit jag längtar när jag är bortrest... Mitt hem är dessutom högst förknippat med mitt största intresse: inredning. Jag har noga valt varje möbel och inredningsdetalj, och känner mig nöjd och stolt över resultatet.

Men tänk om ditt hem en dag försvinner? Ett krig eller en naturkatastrof kan drabba vilken stad eller by som helst. Och det går väldigt fort. Från att ena dagen ha ett hem och en normal vardag, till att allt man tagit för givet plötsligt obarmhärtigt slitits ifrån en och hemmet står i ruiner.

Tänk tanken att vardagen präglas av oro och ovetskap, att fokus ligger på att överleva, att mat och vatten bunkras upp – och att vattnet, maten och till och med hoppet en dag tar slut. Vad gör man då? Grannarna finns inte längre, hemstaden är öde och man befinner sig mitt i en krigszon.

Då finns det inga andra alternativ än att lämna allt det där som en gång var ens hem och trygghet, och påbörja en resa som man vet är förenad med livsfara och som i värsta fall kan leda till döden. Man tar alla sina besparingar och värdesaker och löser in det mot en biljett till den långa resan för att ha en chans att överleva. 

Det fruktansvärda är att detta just nu händer miljoner människor. Och visst vill vi hjälpa våra medmänniskor? Det finns många sätt att bidra. På fredag öppnar vi upp vårt kontor för insamling av kläder, skor och leksaker till de behövande som finns i vårt närområde. Allt som skänks överlämnas till hjälporganisationer.

Denna vecka var det min tur att gästblogga hos chefen. Jag hoppas att jag får träffa er på fredag eller att ni på något annat sätt hjälper våra medmänniskor!

Gästbloggare Mia: När hemmet inte längre finnss namnsignatur