Bloggen

​Gamla sanningar sätts på prov

Skrevs den 26 maj 2020

Maj innebär underbara jobbarveckor med skönt väder (nåja, lite blandat i år), högt tempo och många bollar i luften. När allt flyter på och alla pilar pekar åt rätt håll är det dock viktigt att höja blicken lite. ”Att vara stillastående innebär tillbakagående” och där vill jag aldrig hamna. Jag försöker därför använda de luckor som finns för att utveckla marknadsföringen och de tjänster som vi arbetar med – att sträva framåt är en stor del av entreprenörskapet.

Just entreprenörskap och ledarskap har verkligen kommit i blickfånget under coronapandemin (det är svårt att inte beröra ämnet trots att jag helst sluppit). Kanske är det dags att ompröva en del sanningar om modernt ledarskap? När allt har gått som tåget i rätt många år är det enkelt att vara ledare i många branscher. Chefsidealet har under många (goda) år handlat om att vinna popularitetspriser i medarbetarundersökningar.

Givetvis ska man ha den strävan som chef men tyvärr är det väl många gånger snarare otydlighet, konflikträdsla och beslutsångest. Och jag tror att vi nu lever i en tid då vi behöver tydliga, beslutsamma och kreativa ledare. En riktig kapten lämnar inte skeppet, det gör bara råttorna. Att stå upp och visa att långsiktighet är viktigt istället för att söka enkla lösningar för att rädda kvartalsvinsten. Det är en rätt viktig skiljelinje, och i vår verksamhet har kontinuitet, tydliga arbetssätt, energi och gemensamma mål varit ett mantra under coronatiden. Jag tror också på att fortsätta ha roligt på jobbet och att vi firar de segrar vi får vara med om – och för vår del har det varit rätt många den här våren.

Kalmar har i mångt och mycket stått upp bra under pandemin. Kommunens beslut att låta skolungdomarna nyttja stadens restauranger tycker jag var ett genidrag för att rädda näringen. Det som däremot förvånar mig är att Sveriges sommarstad nummer 1 inte är mer kreativ i att locka besöksnäringen – att chansa lite och hitta nya sätt att träffas fast på distans; att arrangera tillställningar med lite större avstånd mellan besökarna.

Det är nu vi har en möjlighet att skilja oss från resten av Sverige, visa på kreativiteten och framför allt vara redo när alla restriktioner väl släpper. Kanske ska kommunen gambla lite och boka upp ett antal artister (de borde vara rätt förhandlingsbara nu) i augusti, då vi med stor sannolikhet ser lättnader i Sverige snart precis som i andra delar av Europa? Så skulle sommarstaden Kalmar kunna rädda många fler näringar i vår vackra stad

Nu tar vi tag i den sista delen av maj och tar sedan klivet in i våra sommarmånader. Trots allt som sker runt omkring oss tror jag att det mycket är en fråga om inställning – jag har bestämt att det här ska bli en bra sommar, med många fina ögonblick och som jag kan se tillbaka på med ett leende. Kanske blir det en trög start men ni ska se allt ordnar sig bara vi kommer in en bit.

Var rädda om er!

Pontuz Löfgrens namnsignatur