Bloggen

Gammalt möter nytt

Skrevs den 17 mars 2011

Satt och diskuterade med en företagare och hans adept vilket receptet för framgång är. Vi lever i helt skilda branscher men känner att vi har samma värdegrunder inom många områden. Adepten hade fullt fokus på de nya sociala medierna såsom Facebook, bloggar med mera - de var helt klart framtiden - medan fadern suckade och pratade om att utveckla produkten och hitta nya marknader och nya länder att lansera den i.

Efter en stunds diskuterande, som svajande från ömsint till irriterat mellan far och son, kom vi fram till att de var egentligen helt överens. Sonen hade byggt en Facebookgrupp där de diskuterade företagets produkter och korsbefruktade varandra med idéer från närliggande produkter och tekniker. De som diskuterade kom från hela världen och hade egna kanaler att lansera produkten i - redan uppbyggda nätverk inom respektive område. Ibland är det viktigt att hitta förståelsen för framtiden samtidigt som vi ska respektera erfarenheten och historien.

När jag reflekterade över det som de berättade drog jag en lättnadens suck. Jag tror vi har lyckats finna allt detta i vår grupp. Här finns ett gäng, de flesta mellan 25 och 40 år, som är i precis rätt ålder för det vi håller på med. Mäklare som ligger högt på mäklarnas topplistor i kombination med de som har den färskaste utbildningen. Mäklare som fått läsa in all kunskap i lagböcker, tekniska beskrivningar och annan litteratur i kombination med de som lätt hittar informationen på nätet. Mäklare som var med när man nätverkade på Tisdagsdansen i kombination med mäklare som bygger egna Facebookgrupper och andra nätverk på webben. Mäklare som var med när man annonserade i svartvitt utan bild i kombination med mäklare som utvecklar nya sajter för varje bostad. Jag tror att mixen är viktig och jag tror det är det som till viss del är receptet för framgång.

Det finns dock inga genvägar. Jag har mäklat i snart 20 år och jobbar fortfarande sex dagar i veckan - och jag tycker fortfarande det är barnsligt roligt.

Mitt kära HV71 åkte ur SM-slutspelet efter fyra raka förluster redan i kvartsfinalen. Det är, för att citera entreprenörsoraklet Bert Karlsson, i hockey som i alla branscher: "Man är inte hetare än sin senaste hit".

Mäklarstatistiken kom igår, 5-6 procent upp senaste kvartalet. Fortsatt stabilt med andra ord.

Det har dykt upp nya mäklare i Kalmar och fler är på väg. Detta samtidigt som vi ökar vår omsättning rejält. Vem av oss kommer att sitta med Svarte Petter?

Idag stormöte med bägge kontoren. Detta plus en halvdags strategimöte på fredag innebär nya blogginlägg väldigt snart igen.

Må gott!
/Pontuz

Gammalt möter nytts namnsignatur