Bloggen

Hetast i Sverige

Skrevs den 24 juni 2015

Oj oj oj – i Kalmar har vi bland de största prisökningarna på bostäder i Sverige. Hur kommer det sig? Den frågan får jag flera gånger i veckan. Givetvis från journalister, men vanligast är det på visningar och i alla våra kontakter med köpare och säljare.

Min personliga åsikt är att flera faktorer spelar in. Först och främst handlar det alltid om utbud och efterfrågan. Och det faktum att vi har en god arbetsmarknad i vår region samtidigt som räntorna är väldigt låga, skapar en stark efterfrågan. Lägg därtill att vi Kalmar haft väldigt låg nyproduktion i ett tiotal år (orsakerna till det kan vi ta en annan gång för det kräver många blogginlägg). Vi har alltså i princip tillgång till de bostäder som redan är byggda.

Därtill kan vi beakta att en stor del av rörelserna (köp och sälj) under åren har berott på nya konstellationer, såsom att vi skiljer oss och det skapas nya familjer. Men nu har nytt scenario uppstått. Tidigare innebar alltid en skilsmässa att bostaden såldes. Men idag, med det låga ränteläget, är det mer regel än undantag att någon behåller huset eftersom de låga räntorna möjliggör det. Det kommer alltså inte ut något hus på säljmarknaden samtidigt som en person till letar nytt boende. Mindre utbud och större efterfrågan, med andra ord.

Dessutom har vi många äldre som bor kvar i sina hus då det inte finns något nytt att flytta till. Alltså inga rörelser där heller. Där har vi några orsaker. Nu planeras det dock för en massa nya bostäder. Bostäder som till största delen kommer att står klara om några år. Men finns den starka marknaden kvar då? Vi pratar om hus som är färdigställda 2017-2019. Kanske kommer det för mycket samtidigt. Mmmm – jag ser en del orosmoln. Men ingen har frågat vad jag tycker så jag förutsätter att kompetensen i kommunhuset har koll även här, eller?

Alla bockar är på plats på den gedigna checklistan; vägrutt, mat, dryck, biljetter, startbevis, träningskläder, tävlingskläder, sportdrycker, diverse energikakor och geléer, privata kläder, cykeltillbehör, medikamenter, hjälm, glasögon, dator, våtdräkt och så vidare. Jag fyllde hela matrummet med alla grejor som ska med. Och nu när du läser detta har jag påbörjat den drygt 160 mil långa resan mot Klagenfurt i Österrike.  Det är i denna vackra stad som jag och Peak-Jonas på söndag ska raska av en Ironman – återigen ska vi utsätta oss för 3 860 meters simning i vackra Wörtersee, 18 mils bergscykling och sedan ett avslutande maraton i dalen kring Klagenfurt.

De senaste dagarna har innehållit två korta träningspass per dag där materialet och kroppen har finslipats. Jag känner att jag tränat betydligt mindre än inför tidigare Ironman, men livets pussel måste fungera i första hand. Och då går barnen först, sedan ska allt kring företaget fungera. Men jag känner mig tillräckligt förberedd och huvudmålet i år är ändå Ironman i Kalmar 15 augusti.

Jag lägger ut lite på företagets Facebooksida under veckan.

Auf Wiedersehen!

s namnsignatur