Bloggen

​Höstkänning

Skrevs den 13 oktober 2020

Vi är halvvägs in i höstporten oktober och det är tid för allt det där som jag inte riktigt gillar: ta upp den knappt använda båten, ställa in utemöblerna, känna mörkret när jag vaknar och räkna ner dagarna tills det är dags för klockan att visa vintertid… mmm, inte riktigt min grej. Jag försöker dock vara duktig och ändå njuta i stunden – det har ju faktiskt varit några magiska soluppgångar över dimmigt hav och krispig höstluft börjar svepa in.

Som jag skrev i mitt förra inlägg har jag dessutom precis hunnit hem från en långweekend på Mallorca. En ö som är långt ifrån sitt forna jag, dock lika fängslande vacker. Det är nästan inget folk, mycket som normalt brukar vara öppet har redan slagit igen för säsongen och tyvärr har vissa även fått slå igen för gott. I byn där jag bor är trots allt det mesta ungefär som vanligt. Här är det inte speciellt mycket turister normalt sett utan mest ”locals”, så här rullar det på som det brukar.

Oktober på Mallorca bjuder oss på ett varierat väder där vi fick alternera mellan korta skurar och sköna häng i solstolen och drygt 20 sköna grader. Fortfarande är det såväl frukost som middag på terrassen så vi har njutit i fulla drag. Energidepåerna är påfyllda så nu kan jag lättare ta in det som anses vara det positiva med hösten här hemma. Och jag måste väl ändå erkänna att levande ljus, eld i öppna spisen och mustiga grytor har sin tjusning i rätt sällskap… även om perioden då hösten och vintern uppträder kunde vara betydligt kortare.

Ni som följer mig och oss på företaget i de sociala medierna har fått ta del av några nyheter i veckan. Bland annat så har duktiga och fantastiskt sköna Ludwig Johansson börjar sin anställning hos oss. Ludwig kommer från Länsförsäkringars Fastighetsförmedling där har gjort raketkarriär. Och det som framför allt nådde mig tidigt är att han är älskad och oerhört uppskattad av sina kunder. Jag är så glad att Ludwig ha kommit till oss, så stort grattis till oss och stort lycka till Ludde!

Veckan som gick innebar också en föreläsning för FC Kalmars sponsorer och avtalstecknande med FCB Kalmarsund. Två genuina klubbar som vi väljer att stötta (liksom ett 20-tal andra klubbar). Vid sponsring vill vi säkerställa klubbens värdegrund innan vi tecknar avtal. Jag tycker det är viktigt att bägge parter har en samsyn på värderingar, jämställdhet, integration, ungdomsverksamhet med mera. Dessa klubbar har det vi söker så vi är nu stolta sponsorer och önskar stort lycka till nu när respektive seriespel är igång.

Veckan som gick innebar även ny intressant prisstatistik om bostadsmarknaden, något som berör väldigt många av oss. Så jag tar helt enkelt tillfället att kopiera den pressrelease vi skickade ut i mitten av veckan:

”Rekordpriser på villor i Kalmar

Villapriserna i Kalmar fortsätter att öka, visar färska siffror från Mäklarstatistik. Det senaste kvartalet steg de med 2,2 procent och på helåret med 3,9 procent.

– Detta betyder att vi har nått nya rekordnivåer i Kalmar, säger Pontuz Löfgren, vd för Pontuz Löfgren AB.

Villapriserna i Sverige fortsätter att stiga och Kalmar följer utvecklingen. Pontuz Löfgren förklarar detta med ett lågt utbud, samtidigt som de köpare som klarar de nya lånekraven finns kvar där ute och är köpstarka.

– Trots en annalkande vinter har det knappast funnits ett bättre tillfälle att sälja sin villa än just nu.

På bostadsrättssidan har den uppåtgående trenden däremot brutits, vilket innebär att Kalmar skiljer sig från riksgenomsnittet. Det senaste kvartalet steg priserna på bostadsrätter i Sverige med 6,0 procent medan de har fallit med hela 7,8 procent i Kalmar.

– Det här är en direkt följd av det stora utbudet av nyproduktion, vilket har skapat en obalans. Idag har vi ett överutbud av lägenheter, och tyvärr har såväl fel storlekar som fel lägen prioriterats. På årsbasis har bostadsrättspriserna visserligen stigit med 5,8 procent, men då ska vi ha i åtanke att nyproducerade bostadsrätter med höga köpeskillingar finns med i den statistiken, säger Pontuz Löfgren.”

Pontuz Löfgrens namnsignatur