Bloggen

Jakten på marknadsandelar

Skrevs den 3 september 2010

Jag har lovat mig själv att vara mer privat än jobb-bloggare, men kan förstås inte hålla mig borta från att kommentera marknaden och branschen helt och hållet. En mäklarbyrå i stan bedriver just nu en manisk jakt på marknadsandelar. Och om man är beredd och ta en kraftig förlustaffär några mil utanför staden är det inte så konstigt att man går minus år efter år. Men jag kan i och för sig hålla med om att det inte ska kosta så mycket med tanke på vad de presterar...

Sådan är vår fascinerande verklighet. Många kunder tycker det känns bra att ha en billig mäklare - då gör man en bra affär som man kan diskutera med grannarna. Men jag har sagt det förut och jag säger det igen: även om vissa mäklare i stan skulle jobba gratis så har säljarna i de flesta fall ändå betydligt mer kvar i handen om vi får ta hand om försäljningen.

Vår slogan säger att de som väljer oss gör ett medvetet val. Och det är inte taget ur luften - en av de största marknadsundersökningar som gjorts lokalt visar att de som vänder sig till oss har gjort det valet, medan man "hamnar" hos de andra mäklarföretagen. Och jag tycker det är lite fascinerande eftersom det är en av de största och viktigaste affärerna de flesta gör i sitt liv.

En sak till bara, innan vi släpper jobbet. Igår kom det statistik från Tingsrätten, där alla fastighetsaffärer registreras. Alla mäklare med självaktning har järnkoll på den statistiken och på vilka mäklarbyråer som omsätter mest när vi slår ihop alla köpeskillingar. För vår del såg det bra ut igen. Vi var en procent större än våra två närmaste kollegor tillsammans. Kul!

I Växjö är vi på årsbasis en av de två största nu. Och då statistiken släpar lite tror jag Växjökontoret har tagit ytterligare ett rejält kliv uppåt efter en bra sommar.

Förutom mycket jobb i veckan har jag lyckats få in en hel del träning. För att sätta lite press på mig själv har vi nu bokat Vasaloppet för mig, Boxer-Robert och Mattias - så nu finns det ingen återvändo, grabbar.

Det viktigaste av allt har dock varit att hänga med i barnens skolstart. Höra hur Linnie i trean får nya större uppgifter. Hur Junie som börjat ettan insuper allt på ett fascinerande sätt. Och hur Fidelie, nu tre år, kan berätta så mycket mer från sina dagar på dagis än tidigare.

Lena, som sköter en del av våra event, har lyckats få underbara Björn Ranelid till vår Barncancergala den 18 oktober. Det kan bli en helt fantastisk kväll. Vi har nu samlat in över 1,1 miljon till välgörande ändamål och jag tror att den här kvällen kommer att öka den siffran rejält.

På tal om evenemang så kan den 18 september bli en höjdare när vi kör Varvsholmens dag. Det blir ett fullspäckat program med tävlingar, visning av nya projektet på Varvsholmen för första gången, öppet hus i de nybyggda radhusen, utställare, uppvisningar på havet med mycket mycket mer.

Ja, det finns en hel del att se fram mot.

Nu kör vi hårt sista dagen före helgen!

Önskar alla en riktigt skön helg

 

Bästa hälsningar Pontuz

 

Jakten på marknadsandelars namnsignatur