Bloggen

Julmys, andningshål och goda affärer

Skrevs den 10 december 2013

Vad händer på en mäklarbyrå i december? Lugnt? Glögg? En massa kalas? Nej, nej, nej. Inte ens nära. Men det såg väldigt annorlunda ut när jag drog igång firman för sisådär 20 år sedan. På den tiden var vi bara jag och min vapendragare, tillika den gamla mäklarikonen, Göran Johansson.

December var lugnets månad. Min traditionsbundna kollega handlade attiraljer till julbordet och leverantörerna var väl utvalda. Det var korv hos Korv-Janne, inlagd strömming från ett annat håll och en hel del som skulle göras på egen hand. Resekostnaderna var dyrare än matkostnaderna för det som inhandlades. Dessutom skulle koppar putsas och skinka kokas, och det skulle representeras en hel del.
Det var inte många decembergryningar jag upplevde med ett leende på den tiden. Men jag vill absolut inte ha den tiden ogjord, för den kändes på något sätt som en klassisk adventskalender. Jag var ung (yngre) och nyfiken på vad som skulle hända, och det var lucköppning i många bemärkelser.
Det är andra tider nu. Då var vi två, idag är vi elva. Elva otroligt fokuserade mäklare och mäklarassistenter. December och en annalkande jul innebär tända ljus och en del julmys när vi samlas på morgonen, men det är en annan inriktning resten av dagen. Det finns inte utrymme för representation - den tiden vi inte servar våra kunder är det familjerna som gäller för oss alla. Julmat förekommer i liten skala då medvetenheten är stor om att det finns ett samband mellan rätt mat och att hålla sig frisk och alert. Några extra kilon lär det inte heller bli då alla håller igång för att vi ska vara i form.
Låter det tråkigt? Kanske. Men kunderna ställer höga krav på oss och det förtroendet gäller årets alla dagar. Det är nya tider både hos oss och i hela samhället. Det är detaljer på individnivå årets alla dagar som formar resultatet.
Att alltid vara på topp kräver också andningshål, tid att vila och att kunna ladda batterierna med nära och kära. Det är några veckor kvar på 2013 och vi vet redan nu att vi gör det bästa året i företagets historia - och vi gör det i en marknad då många tycker det är tufft. Det är vår känsla för detaljer och vår noggrannhet som formar resultatet. Tomten kommer därför med en julklapp till oss, en julklapp som innebär förkovring, återhämtning, belöning och upplevelse.
Vad det är? Det vet ni väl att man inte får berätta innan Tomen kommer med paketet... men jag tycker det har formen av ett äpple, ett stort äpple.

s namnsignatur