Bloggen

​Julpynt, julhits och julfrestelser

Skrevs den 29 november 2022

Så har vi till sist nått fram till första ”julhelgen” och med den var det dags att tända första ljuset i adventsljusstaken. Jag är inte sådär jättejulig av mig – inte för att jag inte tycker det är mysigt, för det är det verkligen. Men jag får mest ont i magen för att många sitter ensamma – kontrasterna mellan familjeliv och ensamhet är nog de känslomässigt största på hela året just under julhelgen.

Mina förstaadvents(rese)planer ändrades tyvärr i sista minuten – istället för att åka iväg blev jag hemma i Kalmar. Men inget ont som inte har något gott med sig. Linnie överraskade mig med att komma hem från Göteborg över helgen så det blev på många sätt en supermysig helg.

Ibland får jag fokusera på riktigt, till exempel när jag ska pynta. Det är inte riktigt min grej, men en bra karl reder sig. Så nu sitter julstjärnorna och adventsljusstakarna uppe, och vi har låtit den öppna spisen spraka hela helgen ackompanjerad av julhits. Magiskt helt enkelt och det blev riktigt fint hemma på ön.

Av en slump så såg jag också att advent är en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul, enligt traditionen i kyrkan. Inte för att jag är speciellt kristen (trots ursprunget i Jönköping, Smålands Jerusalem) men tappat i vikt har jag. Jag kanske inte direkt har fastat, men trampat en jäkla massa cykel med sköna kompisar, varav många nyvunna. Jag har dessutom ställt om kosten en del utan att för den skull bli manisk. God mat och ett och annat glas vin funkar fortfarande finfint.

Kommer ni ihåg att jag lovade att gå ner tio kilo när jag i september meddelade att jag ska köra mountainbiketävlingen ABSA Cape Epic i Sydafrika under åtta dagar i mars? Åtta av de kilona är borta nu, så kanske blir det till att sikta på ytterligare något kilo utöver de utlovade tio innan jag och min norske kompis Jens lyfter mot Sydafrika i mars. Utmaningen att fortsätta i samma takt över jul känns dock tuff då frestelserna är stora för en person som gillar pepparkakor, lussebullar och alla andra sötsaker.

På kontoret så stänger vi i veckan böckerna för november och vi gör det med bravur då det blir höstens bästa månad. Kanske lite oväntat med tanke på marknadsläget, men det går faktiskt att skapa affärer med kunskap och rätt inställning. Just det där med rätt inställning är mitt mantra såväl privat som på jobbet. Det gäller bara att ställa rätt frågor till sig själv (och företaget) och sedan agera efter det. Den ständiga frågan är om de beslut jag tar idag kommer leda mig dit jag vill vara imorgon… och jag är rätt säker på att de gör det.

Pontuz Löfgrens namnsignatur