Bloggen

Kolkraftverk, multihallar och andra tokiga tankar

Skrevs den 13 februari 2019

De senaste två helgerna har jag varit ett par svängar i några hyfsat avlägsna städer (Västerås och Uppsala). Danstävlingar, såklart! Jag spenderade en ledig eftermiddag i en simhall i Västerås där jag råkade höra ett småroligt samtal mellan två klimatfundersamma äldre män. De diskuterade vattnets vara eller icke vara och hur det påverkades av vår överkonsumtion.

Den ena mannen hade verkligen tagit klimathotet på största allvar – han stängde till och med numera av det rinnande vattnet medan han borstade tänderna. Jag älskar när någon verkligen förändrar sin vardag radikalt för att rädda världen.

När jag lite senare samma helg hade sex timmar hem i en vinterkaosande natt funderade jag vidare på just miljön. Vi ska alltså rädda jorden genom att bland annat köra elbilar. Logiskt då är att vi behöver el och helst ren el som inte förstör miljön. Den renaste elen (utsläppsmässigt) kommer från kärnkraft, som vi håller på att montera ner. Istället köper vi kolkraft från Tyskland vilket förorenar mer än något annat. Och kolet som eldas där fraktas tydligen från Colombia till Tyskland. Hmmm.

Om nu alla koldioxidutsläpp (kolkraft) är det vi är mest rädda för – varför utvecklar vi då inte kärnkraft istället och lägger ner kolkraften… som vi dessutom importerar? Och om det är slutförvaringen av uran som är problemet, är inte slutförvaringen av alla batterier från alla elbilar ett större problem på sikt? Är det politiska poäng som är viktigt eller själva problemet? Jag är ju långt ifrån energiexpert så jag kanske bara är dåligt påläst? Men det finns onekligen anledning att fundera.

En annan fundering man kan ha en sådan lång bilnatt är på lokal nivå. Kommunen köper en fotbollsarena för ett par hundra mille vid Hansa city. Man vill dessutom bygga en ny simhall vid Snurrom en bra bit från fotbollsarenan, en ny innebandyarena vid Hagbygärde och en ny ishall mitt i stan. Man behöver dessutom bygga fler tennis- och paddelbanor, vilket antagligen blir vid Teleskolan. Kommunen behöver också en friidrottshall, och om jag varit gymnast hade jag förmodligen önskat mig någonting bättre än Gymnasten från tidigt 1900-tal.

Det finns säkert fler exempel. Och då undrar man ju om ingen funderade på att ta ett helhetsgrepp – till exempel vid Guldfågeln Arena – och lägga allt det där i en multiarena? Att bygga allt samtidigt och på samma plats brukar i min värld bli billigare, innebära smartare infrastruktur och kan dessutom innebära andra etableringar som ser synergier.

Nja, kanske var det bara en tokig tanke? Ungefär som det där med elen?

Pontuz Löfgrens namnsignatur