Bloggen

​Legender i kärlekens namn

Skrevs den 14 februari 2023

Idag är ju en fantastiskt bra dag att släppa ett blogginlägg – nämligen Alla hjärtans dag. Men kan ni er Valentin? Håll till godo med lite kärleksklokskap och historia! Den gode Valentin var präst i Rom för sisådär 1 750 år sedan. Hans stora kall var att viga förälskade par i hemlighet eftersom elakingen kejsaren Claudius II förbjöd alla unga att ingå äktenskap. Ajabaja!

Men Valentin, som var en romantiker av rang, plockade blommor i trädgården som han sedan gav till turturduvor i Rom. Valentin blev avslöjad efter det otyget, kastades i fängelsehålan och behövde aldrig mer ta Ipren. Han blev nämligen halshuggen. Men innan huvudet for i backen lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter, undertecknat "Din Valentin". Sedan dess är han en legend i kärlekens namn.

Inom katolska kyrkan firar man den 14 februari helgonet Valentinus (från latinets Valens som betyder frisk eller stark) sedan i slutet av 400-talet, efter att han återgivit synen till en ung flicka. Det är också kärlek.

Under medeltiden kom sedan kärleken och romantiken genom folktron. Tror det eller ej, men det är på grund av att fåglar just nu börjar uppvakta sin partner, vilket i sin tur uppmuntrar flickor att drömma om sina tillkommande. så firar vi nu romantikens dag

På bägge sidor om engelska kanalen blev Valentindagen till en fest och traditionen tog sin början med kärleksbrev och romantiska dikter under svärmeriet. Den engelske poeten Geoffrey Chaucer skrev på 1300-talet: “For this was sent on Seynt Valentyne's day, Whan every foul cometh ther to choose his mate.”

Det sägs att den allra första kärlekshälsningen kom från Charles, hertigen av Orléans, som skrev till sin hustru från fångenskapen i Towern i London år 1415. Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från år 1477, då Margery Brew skrev till sin trolovade ”My worshipful and well beloved Valentine.”

På 1800-talet tryckte man dekorerade Valentinkort och då gjorde också små presenter sitt intåg. Initiativtagare till de allra första korten, utförda i tyg och spets, var Esther Howland. Hon var en konstnär och entreprenör som ansågs vara den som populariserade alla hjärtans dag-korten i Amerika. Korten blev mycket populära bland 1870-talets överklass. I Chicago var man dock lite mer pryd – där vägrade posten att dela ut dessa kärlekens obscena biljetter.

Idag behöver ni inte känna er jätteunika när ni går till Lindéns Blommor – idag köps flera miljoner rosor och tulpaner som en kärlekshälsning.

I England hittar vi Barometerns våta dröm – där är man snäppet mer offentlig och tar in små kärleksannonser i dagstidningen. I Japan är det istället choklad som gäller. Där lämnar flickorna över ”pliktchoklad” (det hade jag gillat!) till pojkarna, som i sin tur förväntas gengälda älskvärdheten på ”The white day” den 14 mars. Italienarna i sin tur kör tutto total och ställer till med en hejdundrande kärlekskarneval i Venedig.

Ok – nu har ni fått ett varv runt i alla fall delar av jorden på den dag då kärleken snurrar runt densamma.

För egen del ska jag svärma lite extra för de fem kvinnorna i mitt liv. Först såklart min älskade mamma – utan henne hade det inte varit mycket till mäklare i stan. Mina underbara och så älskade döttrar som finns utspridda över världen (men jag kommer nå dem med mina världsomfattande kärlekspilar) och såklart Eliz som kommer bli bortskämd likt en osmansk drottning - vet hon kommer gilla det. Aşk

En sista kärleksförklaring kan du ta med den du älskar, arbetskamraterna du gillar eller varför inte ta med hela arbetslaget till Kalmarsalen på måndag. Då samlar vi in pengar till Stadsmissionen och Anna Foundation i Sydafrika. Vi gör det tillsammans med en av Sveriges hetaste idrottsmän Nils van der Poel, som kommer till Kalmarsalen och vår välgörenhetsgala. Köp din biljett på kalmarsalen.se – entréerna går oavkortat till välgörenhet.

Pontuz Löfgrens namnsignatur