Bloggen

LÖGN, FÖRBANNAD LÖGN OCH STATISTIK*

Skrevs den 8 juli 2019

​I veckan som gick kom det intressant prisstatistik för bostadsmarknaden i allmänhet och villamarknaden i synnerhet. Och utifrån den statistik som levereras från i första hand den rikstäckande databasen Mäklarstatistik lägger vi på Pontuz Löfgren AB mycket tid och pengar på att göra grundläggande analyser. Så vi har alltid ett stabilt underlag när vi uttalar oss i de pressreleaser vi skickar ut då den månatliga statistiken presenteras.

I veckan som gick kom det intressant prisstatistik för bostadsmarknaden i allmänhet och villamarknaden i synnerhet. Och utifrån den statistik som levereras från i första hand den rikstäckande databasen Mäklarstatistik lägger vi på Pontuz Löfgren AB mycket tid och pengar på att göra grundläggande analyser. Så vi har alltid ett stabilt underlag när vi uttalar oss i de pressreleaser vi skickar ut då den månatliga statistiken presenteras. Så här skrev vi när de senaste siffrorna kom i fredags:

”Litet utbud ger prisrekord på villor i Kalmar

Villamarknaden i Kalmar är starkare än någonsin – den senaste tremånadersperioden steg priserna med nästan fyra procent, visar färska siffror från Mäklarstatistik.

– Köparna efterlyser ett större utbud vilket innebär att priserna fortsätter stiga. På årsbasis har vi nu en uppgång på hela åtta procent för villor i Kalmar. Det är i princip ”all time high”, säger Pontuz Löfgren, vd för Pontuz Löfgren AB.

För bostadsrätter i Kalmar visar Mäklarstatistiks siffror en prisuppgång på ungefär 2,5 procent de tre senaste månaderna. Därmed har man hämtat upp den tidigare nedgången på bostadsrätter och landar på en uppgång på cirka två procent på årsbasis.

– Efter en tid av stort utbud av såväl nyproducerade som begagnade bostadsrätter har vi hittat en balans på marknaden, vilket har ökat omsättningen och stabiliserat priserna. Men det är på villasidan vi ser den stora förändringen. Vi har varit oroliga att den tidigare svaga bostadsrättsmarknaden skulle påverka villamarknaden men så har inte blivit fallet. En av orsakerna är att många bostadsrättsinnehavare har fina övervärden i sina bostäder och därför inte har reagerat speciellt på den prisjustering som varit, säger Pontuz Löfgren.

Kalmar har idag köpstarka villaköpare, som klarat sig igenom de nya lånereglerna och nu är mer än beredda att handla.

– Problemet är att för få villasäljare kommer ut på marknaden och detta pressar upp priserna. Så den som säljer sin villa nu tajmar marknaden perfekt. Och som jag ser det just nu så går vi mot en riktigt stark sommar och höstmarknad.

Hur möter ni på Pontuz Löfgren den här starka marknaden?

– Vi har fortsatt anställa duktiga mäklare. Nu i sommar börjar Felix Hasselberg, som flyttar hit från Stockholm, och vi har fortsatt plocka in duktiga ungdomar i vårt traineeprogram så jag tycker vi står väl rustade för framtiden på mäklarsidan. Dessutom fortsätter vi att utveckla mäklartjänsten då vi anställt Theo Björk Olsson på foto/sociala media. Theo, vår tidigare fotograf Lovisa Andersson och våra stylister gör att vi kan utveckla den viktiga exponeringen på ett sätt som få andra i Sverige fixar.”

Tyvärr plockade inga medier upp nyheten, som rimligen borde intressera alla som bor i villa . I synnerhet som nyheten är baserad på Mäklarstatistik, vilket är en av de få trovärdiga källorna i vår bransch. I sociala medier kan däremot vem som helst skriva vad som helst – och värst av allt: källkritiken är obefintlig.

Nu senast presenterade en mäklarbyrå statistik för en enskild vecka helt utan att ange källa, vad statistiken avser eller vilken tidsperiod det rörde sig om. Hurrarop och likes lät inte vänta på sig medan de kritiska granskningarna uteblev.

Om vi jobbade på samma sätt skulle vi säkert kunna hitta någon sjudagarsperiod där vi har 100 procent av marknaden – kanske i form av störst utbud, flest sålda bostadsrätter, flest nya hus på marknaden eller försäljningar mellan tre och halv fyra på eftermiddagen.

Ja, ni förstår vad jag menar. Det går alltid att plocka fram lysande siffror om man vinklar det till sin fördel och inte är så noga med var de kommer ifrån. De flesta av oss i branschen tittar dock på årsbasis när vi anger marknadsandelar eller så specificerar vi tidsperioden och förutsättningarna, vilket är mer seriöst. Och då framgår att marknaden i Kalmar är rätt konstant.

Hur ser det då ut på riktigt? Jo, på de tolv senaste månaderna har Pontuz Löfgren AB enligt Hemnet.se svarat för 34,4 procent av de försäljningar i Kalmar som har presenterats på Hemnet gällande samtliga bostäder(om man tittar på köpeskillingarna är andelen betydligt högre). Strax därefter kommer Fastighetsbyrån med 28,9 procent av försäljningarna. Därefter följer ingenting, sedan ingenting, sedan Svensk Fastighetsförmedling och på slutet kommer resten av mäklarna med spridda skurar.

I Kalmar har marknaden hittills varit ren från dumheter och det vore förstås bra om det förblir så. Men det är kanske ännu viktigare att de som är aktiva i de sociala medierna är lite mer källkritiska – inte bara när det gäller bostadsmarknaden.

*Citatet i rubriken syftar på hur statistik överdrivs eller används felaktigt. Ursprunget är oklart, men flera källor hänvisar till Mark Twain.

Pontuz Löfgrens namnsignatur