Bloggen

​Lugnet före...

Skrevs den 27 april 2023

Vårsolen skrämde upp den stackars termometern till en bit över 20 grader i de norra delarna av landet och självklart var vi där för att uppleva värmen live. I fredags packades nämligen bilen för avfärd mot den forna gruvstaden Falun redan vid lunch och vi dansade in på hotellet i denna vackra stad framåt kvällen. Det var som ni kanske anar dags för danstävling för dottern igen. Som vanligt är det en lång resa för att få danstävla – denna gång var det nästan sju timmars enkel resa på fredagen för några minuters dans på lördagen och sedan återresa till Kalmar dit vi anlände efter midnatt mot söndagen. Detta innebar kvalitetstid med både dottern och med min vän och vapendragare (tillika danspappa) Hence. Och med detta följde många givande samtal, som sig bör på en fjortontimmars bilresa.

Förutom dansen blev det några andra reflektioner när vi befann oss i denna stad som både gett färg, rågrut och korv ett stadsansikte. I en stad lika stor som Kalmar finns här det fantastiska Lugnet, som är en av norra Europas mest kompletta idrottsanläggningar och det var här discodanstävlingen gick av stapeln.

I början på 1970-talet startade bygget av Lugnets idrottsanläggningar och området har stadigt utvecklats sedan dess. Här har skid-VM avgjorts vid fyra tillfällen: 1954, 1974, 1993 och 2015. 2027 är det dags igen.

På Lugnet finns nationalarenan för längdskidor och backhoppning, en isstadion (ishall och konstfrusen bandyplan), ett badhus, den stora sporthallen (fyra planer 20x40 meter), friidrottsstadion, asfaltbana, mountainbikearena, utomhusbad, gymnastikhall, tennishall, kampsporthall, innebandyhall, friidrottshall och nybyggd simhall. Med mera. I nuläget kan 60 av riksidrottsförbundets 70 specialförbund bedriva sin verksamhet inom ett och samma område.

Falu kommun äger de flesta av anläggningarna, men några drivs i privat regi. På Lugnetområdet finns också bergbana, idrottslabb, Lugnetgymnasiet, Scandic hotell, camping och olika outdoorverksamheter. Allt samlat på ett och samma ställe. När jag ser det här så går tankarna snabbt till hur lätt det hade varit att titta på Falun när man i en stad som Kalmar bygger likvärdiga verksamheter, fast utspritt över hela stan.

När vi åker runt i landet med discodanscirkusen har vi förmånen att se en massa fantastiska anläggningar och Faluns är nog en av de bästa, tätt följd av Västerås. Så här hade det kunnat vara även i Kalmar om man hade haft en mer långsiktig strategi och ett bättre paraplyseende vid byggnationerna av Guldfågeln, SBB Arena, Simhallen, Hatstore Arena med mera. Visionärer är nyckeln till framgång, även för en kommun.

Maj knackar på dörren och vi på firman kan snart stänga en bra aprilmånad. Men innan jag kommer så långt så ska jag till ett annat lugn. I helgen blir det ut till fädernegården i de djupaste av de småländska skogarna – en skön uppladdning inför det som jag tror blir en intensiv maj med några riktigt spektakulära bostäder som ska ut på marknaden.

Pontuz Löfgrens namnsignatur