Bloggen

“Man kan inte läsa vad ni skriver”

Skrevs den 12 juni 2010

Ibland blir jag så överrumplad och överraskad av folk som kommer fram till mig på stan. Det händer rätt ofta och är alltid trevligt - men ibland förvånande. Häromdagen var jag på Byttan med Marcus och åt lunch. En trevlig dam i 65-årsåldern kom fram till mig: "Vi känner inte varandra men jag vill berätta att jag inte kommer sälja mitt hus genom er när det är dags, trots att jag hört att ni är bästa fastighetsmäklaren i stan." "Nähä", svarade jag förvånat.

"Det var ju tråkigt. Får jag fråga varför?" "Jag har fått ert utskick i brevlådan och jag tänker inte lämna mitt hus till någon byrå där jag inte ser vad det står på underskriften, Mattias skriver sin namnteckning så slarvigt."

Damen ifråga väljer alltså mäklare efter namnteckningen, till och med när det finns ett namnförtydligande under Mattias tjusiga signatur... Och det är klart att man blir lite matt. Då spelar det liksom ingen roll hur duktiga mäklare man har. Men trots allt är det kanske bättre att hon nobbade oss av del anledningen än för att vi gjort ett dåligt jobb. Kanske man inte ska jaga efter alla kunder - det är nog omöjligt.

Vi har annars haft en bra vecka. Ni såg våra hus på www.exklusivtoland.se. Två av tre har nu nya ägare och de andra mäklarna har lite nya rekord att jaga på ön. Jag känner mer och mer att det är Öland som är vår nästa marknad att satsa på.

I veckan har Barometerns kolumnist kört en hel krönika där han generaliserar hela mäklarkåren. Han gör sig lustig över språket som används och han försöker göra en bedömning av yrket. Vad sägs om hans syn på nackdelarna med yrket:
"Som att kånka på Till Salu-skylten som blåser omkull i varje vindil från Kalmarsund. Som att dela ut blå skoöverdrag till spekulanter som beter sig som om de redan ägde Objektet. Som att stå i för trång svart ytterrock och spetsiga skor och vara diskret som en begravningsentreprenör"

Här har vi killen som levt långt från verkligheten under många år. Varför ger man sig på en hel yrkeskår? En yrkeskår som dessutom betalar stor del av den här bittra killens lön då mäklarbranschen är en av tidningens viktigaste annonsörer.

Jag är så nöjd med att vi slutat finansiera Barometern då vi har valt andra mediekanaler istället - vilket har visat sig vara rätt drag. Vi har tagit det beslutet av en rad av anledningar som jag inte tänker nämna här - för Barometerns skull. I veckan fick vi en anledning till och det skulle förvåna mig om de mäklarföretag som fortfarande annonserar i denna tidning inte upphör med det när deras avtal går ut. Det skulle dessutom förvåna mig om kolumnisten är kvar när året går ut. Det var inte direkt första gången, under sin korta karriär i tidningen, som han trampar i klaveret. Det finns mer än en stol som skulle behöva nya skinkor i det tidningshuset. Det finns ett ordspråk som passar bra på Barometern just nu: Sovande bonde får drömmande dräng.

Men nu släpper vi alla tråkiga människor en stund. Helgen ligger framför oss. Lite sommar vore välkommet tillbaka. Har varit på Sundet med skotern ett par sena kvällar i veckan. Provade ett par nya trix vilket gjort att jag fått simma mycket, svälja mycket sjövatten och fått bekanta mig med Kalmarsund - fast underifrån och upp. Tar ny fart i helgen - oavsett väder.

Önskar alla en trevlig helg

/Mvh Pontuz

 

s namnsignatur