Bloggen

Marmor, järngrindar och bling-bling

Skrevs den 6 april 2016

Om två veckor börjar en svensk teveserie på Kanal 5 om fastighetsmäklare: Toppmäklarna. Det är med en blandning av förtjusning och viss skepsis jag ser fram mot premiären. Serien handlar om våra kollegor på ESNY – ja ni vet Fredrik Eklund och hans svenska förgrening. En fascinerande byrå på många vis. En karismatisk grundare i Fredrik Eklund, som jag berättade om efter vårt möte för några veckor sedan. Fredrik är otroligt framgångsrik i New York och har redan fått en teveserie. Här finns också en duktig VD (och fastighetsmäklare) i Niklas Berntzon, och så givetvis byråns mäklare och en inblick i deras vardag.

Vad är det då jag ser framför mig? Tjusningen kommer nog ligga i att se hur tillspetsad serien är jämfört med verkligheten för de flesta av oss mäklare. Jag ser också en tjusning i hur deras mäklare jobbar med lyxobjekten. Och det ska bli spännande att se hur många uppdragsgivare och spekulanter som vill blotta sin livsaffär i teve.

ESNY, och Niklas Berntzon, har en och annan poäng när de uttalar sig om innehållet i serien. ”Mest energi vinner. Vi arbetar alltid för att slå rekord åt våra kunder. Jag anställer enbart de bästa mäklarna till ESNY för att ge våra kunder bästa möjliga service.” Här kan jag ta vartenda ord för att beskriva vår egen verksamhet. Skillnaden är väl bara att vi gör det för varje kund, i alla affärer (inte bara tevesända), oavsett slott eller koja – alla får samma service och vi erbjuder varje kund exakt samma tjänst. Den grundvärderingen undrar jag om vi kommer att få se i serien.

Ett annat intressant uttalande inför premiären är: ”Stockholm är en av världens hetaste bostadsmarknader – och medarbetarna på ESNY är några av världens vassaste mäklare. Den unika kombon är vi väldigt glada över att få möjligheten att göra TV av, säger Axel Eriksson, programdirektör Discovery Networks.” Det intressanta här är att ESNY aldrig varit i närheten av våra resultat… men inte blir det några teveserier om oss. 

Jag skojar såklart – jag förstår att det är mer intressant att göra program om Stockholmsmarknaden. Mer marmor, tunga järngrindar, ytliga människor och en bling-bling-värld. Men om det hade varit just byråns resultat det handlat om skulle Axel Eriksson på Discovery Network ha behövt åka fyra timmar söderut i landet. Det skulle kanske inte bli en glamorös teveserie, men det hade blivit många duktiga fastighetsmäklare samlade under samma tak. Mäklare som kan kombinera affärsmässighet med empati och lyhördhet ­– och det är det viktigaste i det långa loppet.

Marmor, järngrindar och bling-blings namnsignatur