Bloggen

​Nytt Boende-mässan: floppen som blev en succé

Skrevs den 13 september 2022

Det är varmt och skönt ute, men molnen hängde vattentyngda kring Kalmar när jag i lördags morse åkte in mot stan för den årliga Nytt Boende-mässan på Stortorget – en mässa som vi genomför tillsammans med duktiga reklam- och eventbyrån Alarmstreet.

Jag är osäker på vilken mässa det är i ordningen, men det har blivit väldigt många och det är lite kul hur den har utvecklats. Jag kom ihåg den första mässan, som vi höll i Kalmarsalen för säkert 15-20 år sedan. När vi skulle inviga satt det tjugo personer där och allt kändes bara pinsamt. Det kom visserligen lite folk till sist, men att kalla det succé hade varit lika genant som ett partiledartal på valnatten. Nej – det blev inte bra eller så var Kalmar bara inte moget just då.

Det var blev ett par års uppehåll efter den tunga starten men det fanns aldrig på kartan att ge upp. Vi kröp tillbaka med svansen mellan benen, ändrade lite i konceptet, tänkte nytt och kom sedan tillbaka på Larmtorget tillsammans med just Alarmstreet. Varje år har mässan sedan vuxit och är nu belägen på Stortorget då vi vuxit ur Larmtorget – i år var vi över 100 utställare på plats och tusentals människor besökte oss under lördagen. De fick bland annat träffa Mat-Tina och Cajsa Stina Åkerström, lyssna på en debatt om Kalmars bostadsutveckling och bostadsmarknad (där bland annat jag och Selma deltog), se uppträdande av alltid lika underhållande Duran & Mollan och mycket, mycket mera.

Fantastiska utställare visade upp sina fina produkter och gav tips och råd medan vi själva, tillsammans med duktiga Johannes från Postgatan, kunde bjuda på en välsmakande höstsoppa samtidigt som vi pratade boende. Och den här gången var det verkligen många diskussioner. I fem timmar stod jag och mina duktiga mäklare i princip non-stop med folk runt oss som vill veta hur marknaden ser ut, hur de ska göra med sina lån, vad vi tror om framtiden, om det är dags att binda räntan och vad man behöver tänka på inför ett eventuellt stundande bostadsbyte. För en gång skull var det skönt att ha några år på nacken för att kunna ge råd som verkligen gäller nu och kunna förklara varför det är som det är och hur man bör göra just nu.

När det nu har gått någon dag sedan mässan kan jag konstatera att den verkligen levde upp till det som vi alltid har velat erbjuda Kalmar: en familjedag med något för alla, kunskap, erbjudanden, intressanta föredrag och spännande möten. Dessutom fick vi ett och annat nytt uppdrag som grädde på moset. Tack, alla som besökte oss!

Nu är det en ny spännande vecka, vilket på det privata planet innebär att jag får följa med min yngsta dotter som gör sin debut i den svenska landslagsdressen. I slutet av veckan är det nämligen dags för Världsmästerskapen i discodans. Och jag är nog minst lika nervös som Fidelie…

Pontuz Löfgrens namnsignatur