Bloggen

Öland och Kalmar i mitt hjärta

Skrevs den 23 april 2014

Hej kära läsare! Den här veckan ska ni få följa mig och mina bravader i mäklarvärlden, tillbaka på hemmaplan efter drygt två år i Växjö. Jag har jobbat tillsammans med Pontuz i 16 fantastiska år, varav 10 år som delägare. Jag har fått vara med om en fantastisk resa och en framgångssaga, vilket jag är tacksam för. Och framför allt har jag haft roligt i princip varje dag. En glädje som jag försöker sprida till min omgivning.

När jag håller föredrag i alla möjliga och ibland omöjliga sammanhang brukar jag oftast börja med att berätta att jag är en äkta ölänning, något jag är stolt över. När jag var liten fick jag ofta frågan om jag var dum eller ölänning och jag svarade givetvis att jag var ölänning, för det andra alternativet var inte så tilltalande. Jag förstod givetvis ironin i frågan, men ironi ska besvaras med ironi. Nu tycker jag att man ska undvika ironi över huvud taget, för man vet aldrig hur mottagaren tar emot det. Det är bättre att vara rak och rolig.

När jag var liten och bodde i Mörbylånga hade jag svårt att förstå varför alla ville till Öland och detta stäpplandskap. Nu förstår jag och ser allt det där vackra som man inte uppfattar som barn, och jag tycker att det är så vackert att jag och familjen har byggt ett sommarhus i vårt paradis Grönhögen. Där kan jag koppla av och hitta energi i vardagen – något jag behöver då jag under de senaste 12 åren har haft sexdagarsveckor och oftast 10-15 arbetstimmar per dag. Då behöver man ett andningshål, och det har jag funnit på mitt kära Öland.

Jag får ofta höra att ”du bor väl i Färjestaden?” Jag och Hanna flyttade dock därifrån för 17 år sedan, så något avtryck måste vi ha gjort i det samhället… Sedan 10 år bor vi på Ängö – en stadsdel jag älskar oerhört mycket. Det är som på landet fast mitt i stan och omgivet av vatten, viket passar en ölänning. Jag har bott här och varit med om att utveckla bostadsmarknaden i Kalmar i 14 år, och jag älskar vår stad. Tänk vilken sommarstad det har blivit! För tio år sedan skulle alla bo på Öland och göra dagsutflykter till Kalmar. Idag är det precis tvärt om.

Men vi måste fortsätta jobba framåt för att utveckla vår stad. Vi behöver definitivt bli fler och det kan vi bara åstadkomma genom samverkan, attraktivt boende och bra arbetsplatser. Här ligger vi dessvärre långt efter. I Kalmar är vi i särklass sämst i Sverige när det gäller överklaganden av bygglovsärenden: 52 procent. Snittet för en stad i vår storlek ligger på 20 procent.

Alla vill att det ska byggas, men inte just där jag bor. Det här måste vi ändra på om vi ska överleva, komma vidare och skapa boenden som folk vill ha. Vi måste också se till att våra kära studenter stannar kvar i Kalmar efter avslutad utbildning. Jag tror även på en samverkan med Öland, Glasriket och på sikt Växjö för att vi ska vara konkurrenskraftiga i vår region.

Nu väntar en härlig vecka med kommande visningshelg. I veckan som kommer hoppas jag på många kontrakt och lyckliga köpare och säljare, möten ni kommer att kunna följa på Facebook och på Instagram under veckan. Tack för att ni läste mina ord och på återhörande under veckan!

s namnsignatur