Bloggen

Olika villkor, olika förutsättningar

Skrevs den 22 april 2015

Har du sett programmet "Smartare än en femteklassare"? Visst låter det enkelt att kunna mer än en liten elvaåring. Nu råkar jag leva mitt i det programmet – live och konstant. Det är inte längre lika självklart att kunna leverera svaren när frågorna kommer från min elvaåriga dotter som sitter vid köksbordet med läxläsning och jag själv står vid spisen. Då gäller det att låtsas att man inte hör frågan och smyg-googla på mobilen väldigt snabbt, för att ge stöd och bra svar innan middagen serveras.

Så här ser det nog ut i många familjer, samtidigt som vi inte får glömma att det också finns en helt annan verklighet. En verklighet där man som vuxen känner sig maktlös i sin föräldraroll, kanske på grund av ekonomiskt och socialt utanförskap.

På senare tid har vi kunnat ta del av debattartiklar om barn som curlas, överstimuleras och stressas med för många aktiviteter. I kölvattnet väcktes en diskussion som är långt viktigare, om de som inte har råd eller möjlighet att ta sina barn till fotbollsträningar eller ens ge dem en födelsedagspresent.

Det är en typ av utsatthet som bidrar till utanförskap. Och idag är det tyvärr många som kämpar mer än vi anar, barn som lider i det tysta utan att vi ser dem – och föräldrar som känner sig maktlösa. Alla har inte samma förutsättningar trots att vi lever i samma kommun. Och det var så våra tankar började kanaliseras till det vi nu skapar. Med Sofie och Madde i spetsen formar vi ett samarbete med Kalmar Stadsmission där vi ska göra vad vi kan för att barn i utsatta hem eller situationer ska få stöd och bättre förutsättningar. Våra kommande välgörenhetsgalor kommer bli en del i detta arbete. Jag lovar er mer information kring detta inom kort.

April ångar på och tar oss med stor sannolikhet mot nya milstolpar. Alla gör ett stort jobb på firman just nu och jag måste särskilt lyfta fram våra duktiga bostadsrättstjejer Åsa och Mia lite extra. Mig veterligen har ingen varit så dominerande på bostadsrättsmarknaden någonsin som de här två supertjejerna är just nu. Vi är alla imponerade!

För min egen del var det en danssväng till Eskilstuna i helgen och nya tävlingar för äldsta dottern. Jag vet snart var varenda liten by ligger på vägen mot Mellansverige. Men jag värdesätter pappa-dotter-tiden och vet att den här perioden är bara en kort sekvens av mitt liv – en sekvens jag njuter av varje minut.

Önskar er alla en skön vecka!

s namnsignatur