Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

Om ledarskap, doldisar och en annorlunda påsk

Pontuz LöfgrenPontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare 2020-04-07

Harry S Truman, president i USA på 40-talet, sade en gång: ”I perioder när det inte finns någon ledning står samhället stilla. Framsteg uppnås när djärva, dugliga ledare griper möjligheten att ändra förhållandena till det bättre”.

Det är kloka ord. Vi är nu i en tid då nya – tidigare helt okända för den breda massan – informella ledare har klivit fram. Vem kände till namn som Agnes Wold, Anders Tegnell och Johan Giesecke för några månader sedan? Nu lyssnar hela Sverige på vad de säger. Deras ord väger tungt om hur Sverige ska hantera Coronakrisen och vartenda ord de säger kommer att rannsakas när det här eländet är över. Blir de hjältar eller inte?

Hela Europa följer med stor nyfikenhet Sveriges exempel eftersom vi inte riktigt hanterar krisen på samma sätt som andra länder. Är det dessa personer som leder landet nu eller är det statsministern – formellt och informellt? Medicin och forskning ställs mot ekonomi och samhällsfunktioner. Huvudfrågan verkar vara vilken väg som kräver minst människoliv, nu direkt i virusets framfart eller indirekt i följderna av depressioner och annat elände som kan uppstå vid ett eventuellt karantänläge.

Jag lyssnade nu på söndagseftermiddagen på Framgångspodden, som hade ekonomiprofessorn Micael Dahlen som gäst – visste ni att det finns ett pris på en svensk människas liv? 20-40 miljoner är ett ”svenskt liv” värt medan ett amerikanskt liv är värt betydligt mer. Micael Dahlen är alltid värd att läsa och lyssna på och han förklarar i podden varför ”liv” har olika ”värde” i olika länder.

I kristider blir ledarskapet tydligt, både i länder och i företag. Hos oss på Pontuz Löfgren AB befinner vi oss inte något jobbigt läge just för ögonblicket, men krisen surrar förstås runt omkring oss hela tiden. Min uppgift är att se till att vi behåller lugnet, har rätt information och gör rätt saker vid rätt tillfälle.

För tillfälligt kör vi på i princip som vanligt men följer självklart Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Och vi är otroligt måna om att både vår personal och våra kunder följer uppsatta riktlinjer – gör alla det så har vi en trygg sfär att verka i. Helgen som gick var en ganska ”vanlig” sådan, med ett dussintal visningar som var lika välbesökta som vanligt. Så det är business as usual… för tillfället.

Påsken ligger framför oss och många familjefiranden ställs säkert in. Men tänk på att bara ett samtal extra och en minut extra för någon du bryr dig om betyder så mycket. För min egen del blir det första påsken hemma på 15 år. Mallorca är stängt och jag ser fram mot en helg med många väntade och kanske även oväntade möten – på någon meters avstånd såklart.

Var rädda om er och ha en riktigt glad påsk… trots allt!

Pontuz Löfgrens namnsignatur

Pontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare