Bloggen

​På andra sidan mäklarbordet

Skrevs den 29 maj 2023

De fantastiska försommardagarna bara rinner på i ett fasligt tempo när jag egentligen bara vill stanna upp och njuta av årets bästa årstid. Längre dagar borde innebära att man får mer tid att jobba, men framför allt tid att göra allt det där andra som man vill hinna med. Och just nu känns det som om jag hade behövt midnattssol för att hinna med allt. Jag har en spännande helg bakom mig med en mängd av aktiviteter på kort tid. Jag cyklade en härlig långrunda i lördags morse med mellandottern Junie, som förbereder sig inför sin Ironmandebut i augusti. Det känns bra att bara få rulla med som sällskap och kanske kan jag bidra med ett och annat tips fram till augusti

Jag hann dessutom överraska mamma uppe i Vetlandaskogarna på Mors dag – något som Barometerns duktiga reporter IA Sellberg intervjuade mig om. Den artikeln kan du läsa här. Mamma är alltid mamma och Lille Pontuz är alltid Lille Pontuz 😊

Utöver detta hann jag och Junie med en heldag i Lund (tur jag gillar att köra bil) eftersom det är där som hon slår ner sina bopålar i höst då studier väntar. Frågan är bara var pålarna ska slås ner? Vi han med åtta lägenhetsvisningar på en och samma dag, vilket innebar att det snurrade månadsavgifter, balkongers väderstreck, belåningsgrad i föreningarna, köksrenoveringar och dessutom tusen känslor när vi väl var färdiga. Det var väldigt intressant för mig att vara på andra sidan mäklarbordet – att vara kund är otroligt lärorikt. Jag träffade olika mäklare med olika erfarenhet, i olika åldrar och framför allt med helt olika arbetssätt.

Att mäklaren har en otroligt viktig roll vet jag såklart. Och att jag till viss del ser deras ageranden med mer kritiska ögon än många andra är förstås också begripligt. Eftersom vi hade anmält oss till visningarna på förhand hade de flesta bra koll på att vi var branschkollegor. Någon var lite nervös, någon var nyfiken, någon vara bara otroligt duktig och någon gick bort direkt.

Jag hade hela tiden varit tydlig med att det var min dotter Junie som var spekulant medan jag höll mig i bakgrunden. Generalfel ett är ju då att prata lägenhet med mig och inte med Junie.

Ett annat misstag är att börja chansa och spekulera när man inte kan svara. När jag i något fall ställde en fråga och märkte att mäklaren hade noll koll gick både mäklaren och lägenheten bort.

Tråkigt för säljaren såklart, men inför en så här viktig affär vill jag ha en representant som är professionell och påläst. Generellt blev vi dock väl bemötta och ställde inte mäklarna på några större prov. Men mäklarens betydelse blev ändå väldigt tydlig när dagens visningsrace var över och vi skulle summera alla våra lägenhetsintryck. Ifall den lägenhet som Junie tyckte bäst om hade förmedlats av en annan av mäklarna hade saken varit klar – nu våndas vi och väljer mellan två bra alternativ. Så vi får se hur mäklarna fångar upp oss nu i veckan då alla spekulanter ska visa sina kort.

Mitt eget mäklande har ändrat skepnad en del de senaste veckorna. Jag har gått in lite mer på villasidan (det har varit många kommersiella fastigheter i några år men den sidan är lite lugnare idag) och nu blir det åka av i några veckor. Jag har nämligen fått förtroendet att sälja ett av Borgholms finaste hus på Flintyxgatan 5 och i veckan lägger vi ut Rinkabyholms kanske finaste hus på Bovägen 4 – över 200 kvadratmeter i ett plan och toppskick.

Att bo på en egen ö om 7 500 kvadratmeter i Kalmarsund (med landförbindelse) och se Borgholms slottrutin från veranda är en dröm som kan bli sann på Långö – det huset läggs ut nu i veckan. Bra hus i stan är också eftertraktat, så håll utkik både efter ett häftigt och stort hus på Tegelviken och efter ett pedantskött hus på över 300 kvadratmeter (med intäktspotential) på en av Bergas högsta punkter. Utöver dessa hus kommer det ytterligare två riktiga dyrgripar som jag återkommer till inom kort.

Men njut nu av underbara dagar så hörs vi snart igen!

Pontuz Löfgrens namnsignatur