Bloggen

Paradigmskifte i Kalmar

Skrevs den 27 september 2023

Vad händer, varför kommer det inga blogginlägg? Den frågan började dyka upp i inkorgen redan för ett par veckor sedan. Bloggen hade blivit som ett halvjobbigt telefonsamtal. Jag tar det i morgon. Eller i övermorgon. Fast det kan ju lika gärna göras i helgen…eller kanske nästa vecka. Jag har egentligen haft väldigt mycket att skriva om men det var alltid något som kom emellan. Eller blev jag kanske bara lite lat?

Jag skulle ha kunnat skriva om alla otroliga hus som vi har sålt eller tagit in till försäljning de senaste veckorna. Jag hade också kunnat skriva om min fantastiska helg med min storebror på föräldragården och som innefattade allt från kräftfiske till skogsarbete. Europamästerskapen i discodans, där Fidelie fick dra på sig sin landslagströja, hade förmodligen också varit med. Liksom middagen med mina och Eliz goda vänner i deras fina bostad förra veckan. Och jag hade definitivt skrivit om den helg då jag hade alla mina älskade döttrar hemma samtidigt (de är utspridda över Sverige för studier).

Vidare hade jag säkert nämnt även helgens lilla resa till Uppsala för mer dans, och jag hade definitivt skrivit en hel del om den föreläsning vi fick om AI på vårt förra stormöte med personalen. Men det mesta av allt där jag just räknade upp har ni ju redan sett på mitt instagram @pontuzlofgrenmaklare.

Allt detta är vardagliga saker medan det var länge sedan vi pratade jobb i allmänhet och mäkleri i synnerhet. Så vad händer i vår bransch just nu?

“Fake it until you make it” hade varit rubriken på den här bloggen om det bara handlat om mäkleri. Det är intressant att se, läsa och höra skriken från mäklarrummen just nu. Jag fick hela Mäklarkalmar emot mig när jag stack ut hakan förra sommaren och påstod att det varit alldeles för lätt att vara mäklare de senaste åren. Det uttalandet grundade jag på mitt trettioåriga mäklarperspektiv, inte på de senaste fem årens ”race of your lifetime in real estate business”.

Jag kan idag, nästan exakt ett år senare, fråga om ni fortfarande är lika upprörda? I skrivande stund är det svanhopp från mäklarmarknaden i Kalmar och det lär bli fler. Om den information vi fått stämmer så har nio mäklare lämnat mäklarbranschen i Kalmar eller kommer att göra det inom kort. Några av dem tycker jag verkligen är synd att de lämnar – mäklare med hjärtat på rätt ställe, ett trevligt bemötande och en god grundkompetens (som med rätt styrning hade kunnat bli stjärnor).

Jag är lyckligt lottad och väldigt mån om att mina mäklare och övriga medarbetare inte är någon av de som lämnat.

Så det var alltså inte så lätt att vara mäklare? Nej – det är lite mer komplicerat när det inte är som att köra bil på en rak sommarväg. Vi sätts på lite större prövningar när det har börjat skymma lite och underkylt regn ligger dolt på vägbanan en novemberkväll. För det är ungefär så det är idag, och det är nu som din kompetens och manövreringsförmåga sätts på prov. Bara snack och ett finger i luften räcker inte för att kunna marknaden. Inte heller tomt snack och konstlade siffror i sociala medier.

Du som mäklare har en familjs ekonomi i din hand. Vårda det förtroendet! Förklara, var uppriktig, lägg ner den tid som krävs och gör de insatser som kunder förtjänar i en helt annan marknad än den vi har levt i de senaste åren.

Det är sällan jag tycker om att bli äldre, men just nu är erfarenhet och en ”gammal” grundsyn på yrket rätt mycket värd. Värd i det perspektivet att jag kan leda mina mäklare i en tuff marknad (förra gången det var en nedgång är drygt 15 år sedan) och jag kan nu säga ”vad var det jag sade?” när jag tjatade om att utbilda sig, följa med i de ekonomiska diskussionerna i media och tolka samband för att förutse den kommande marknaden.

För dig som är på väg in i eller ut ur bostadsmarknaden kan det vara skönt att veta att det faktiskt fortfarande görs affärer i princip varje dag, så låt dig inte skrämmas av ovanstående. Det krävs bara lite mer tålamod än tidigare. Och det finns en viss sundhet i detta, tycker jag.

Pontuz Löfgrens namnsignatur