Bloggen

Rapport från ett årsmöte

Skrevs den 12 november 2010

Sitter på Tylösand i Halmstad och tittar ut över ett oroligt men samtidigt fascinerande hav. Mäklarsamfundets Årsmöte har gått in på sin andra dag. Det är här några av Sveriges duktigaste mäklare träffas. Det är här det sprids vilka som är stjärnsäljarna i år. Alla har järnkoll på kedjornas säljlistor då de ligger mer eller mindre öppna, och alla vet vilka det handlar om bland oss som valt att vara fristående mäklarbyråer. Det verkar som om vi har några mäklare bland de absolut främsta i Sverige – kanske till och med allra främst – i år igen.

Fantastiskt när vi betänker att vi till skillnad mot andra i Sverigetoppen inte sitter i någon av våra stostäder utan i lilla Kalmar. Det gäller bara att vårda detta och jobba vidare i samma anda. Bert Karlsson har ett skönt citat om framgång: "man är inte hetare än sin senaste hit".

Gårdagen inleddes med föreläsning i retorik och fortsatte med juridik. På kvällen höll Steffo Törnquist en lättsammare dragning om mat o dryck. Dessutom hann jag och Boxer-Robert med ett gympass som genomfördes på riktigt manligt manér - det vill säga full hets mot stordåd. Och man blir inspirerad när gymmet har panoramafönster mot havet

På gymmet mötte jag en fascinerande gentleman på 85 år, som kom fram till oss. Han hade lyssnat på våra läten när vi körde våra övningar. "Träning ska vara njutsamt", sade han. "Jag har lyssnat på er och ni säger "fy fan" i varje moment. Gör ni likadant när ni äter: tar två tuggor, säger "fy fan", och tar sedan tre tuggor till?" Tänkvärt. Vi ändrade därefter vår vokabulär. Mannen körde på och förklarade för oss hur vi skulle göra för att ha tvättbräda när vi blir 85 - tur att vi har 45 år på oss...

Jag var tidigt uppe i dag och lyssnade på ett otroligt intressant föredrag av Johan Ronnestam. Han är en trendforskare som fick mig att inse att även om vi tycker att vi är långt framme så går allt så otroligt snabbt när det gäller kommunikation och media. Många nya idéer dök upp i huvudet - nu återstår bara att våga.

Vi har dessutom haft en paneldebatt - där bland andra Mattias satt med - som diskuterade lockpriser och sidotjänster inom mäklarbranschen. En inte helt enkel sak att komma till rätta med. Men Mattias var klok som vanligt.

... och nu är det dags för själva årsmötesförhandlingarna, som kan ta allt från en till fem timmar beroende på hur debatten utvecklar sig.

Har vi inget roligt då? Jodå - igår kväll var det lättsam ståuppkomik när Thomas Petersson underhöll medan det blir lite mer uppstyrt ikväll med bankett. Det viktigaste med de här dagarna är nog ändå att träffa alla kollegor. Höra hur vindarna blåser, hur marknader utvecklar sig. Det verkar som om det börjar lugna ner sig lite i Stockholm men att vi på "landsbygden" har en fortsatt stark marknad.

Önskar alla en riktigt skön helg

/Pontuz

Rapport från ett årsmötes namnsignatur