Bloggen

​Skolavslutning, säljrekord och statistik

Skrevs den 12 juni 2023

Skolavslutningsveckan är här och minnen ska skapas för livet. Samtidigt är vi många som ser tillbaka på våra egna skolavslutningar och ler lite försynt. Hos många unga ska nu drömmar förverkligas medan andra känner en oro inför framtiden. Vi är många som har någon att fira och vi har många runt oss som kommer att firas, men glöm inte att ge en kram till de som kanske inte har någon som är där och firar dem! Kanske har du med dig några extra band att hänga runt någons hals? Eller kanske bara ett ”grattis och lycka till” – det kan betyda mycket.

Att ta studenten och gå på skolavslutning är dessutom en rätt kostsam historia. Tyvärr ser jag via vår fond för barn och ungdomar i ekonomisk utsatthet hur stort behovet är – det behövs ekonomiskt stöd till många familjer nu. Så låt oss tillsammans hjälpa till där vi kan, om inte ekonomiskt så genom att uppmärksamma den som står ensam.

Själv har jag inga egna studenter som ska firas den här gången, även om ett ”utspring” ur årskurs nio för yngsta Fidelie är nog så stort… i alla fall för henne.

Sedan förra blogginlägget (jag har varit lite lat så det har gått ovanligt lång tid) har jag och Eliz hunnit med en lång weekend på vårt älskade Mallorca. Sköna dagar, där vi bestämde oss tidigt för att bara vara tillsammans utan planer eller agenda i några dagar. En fantastisk weekend som verkligen gav oss energi inför slutspurten före den riktiga semestern, som snart stundar.

Men innan vi är där har vi några intensiva veckor kvar. Som ni kanske har uppmärksammat har jag fått tre riktigt stora prestigeuppdrag. Kontraktet på det fina huset i Borgholm har redan undertecknats och det förs diskussioner från när och fjärran om Långö och Kulebo. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer med de här två försäljningarna framöver, även om det kommer att ta lite tid.

Jag har dessutom fått förtroendet att sälja tre riktigt fina fastigheter här i Kalmar, som jag hoppas vi gör klart innan det är dags för Små grodorna. Veckan som kommer hoppas jag därför på lyckosamma affärer på säväl Bovägen 4 som på Mercuriusvägen 4B och Tegelviksvägen 6 – tre riktigt fina hus. Jag hann dessutom med att slå nytt prisrekord i Ljungbyholm, vilket är lite kul i rådande marknad.

I veckan kom den månatliga prisstatistiken, som visar att priserna i landet har stigit någon procent men att de gått ner i Kalmar. Det behövs rätt många blogginlägg för att på djupet förklara alla parametrar som avgör detta. Men kortfattat kan vi, efter att analyserat siffrorna, konstatera att det fortfarande är enstaka (dyra) försäljningar i en marknad med få försäljningar som understödjer prisstatistiken – utan dessa försäljningar hade vi nog haft ytterligare några procents nedgång i Kalmar. Det här ska då ställas mot att vi hade en jätteuppgång under pandemin och att statistiken i Kalmar har slagit rätt rejält från plus till minus och tillbaka på plus.

Det är en svår marknad som ändå börjar stabiliseras nu. Priserna kan på vissa håll nog gå ner ytterligare en bit, men vi bedömer att det ”stora” prisfallet är bakom oss och att vi nu till stora delar ser en stabil marknad på de här nivåerna under en överskådlig tid. Härifrån kommer vi sedan att se normala förändringar på årsbasis, vilket för Kalmars del innebär att vi får en ner- eller uppgång på plus/minus tio procent.

Det här är egentligen inget konstigt (även om det är tråkigt för många säljarfamiljer) – det är så marknaden alltid har fungerat, om vi bortser från de senaste femton åren som inte har varit normala eftersom vi ”missade” nedgången.

Att hantera den här marknaden kräver betydligt mer av oss mäklare än de senaste åren. Och då spelar erfarenheten en stor roll för att ge rätt råd. Det känns därför tryggt att ha en besättning med så många rutinerade mäklare som vi har idag. Mängder med affärer under många år har gett otrolig kunskap och erfarenhet, som nu blir viktig och förmodligen helt avgörande för en bra affär.

Pontuz Löfgrens namnsignatur