Bloggen

Små stugor och stora affärer

Skrevs den 3 september 2019

​Jag har sålt små stugor på landet, charmiga 20-talsvillor i Kalmarsundsparken, en och annan gård, massor av hus i Lindsdal och andra ytterområden, ett hundratal nyproducerade lägenheter, flera industrier med mera – och i fredags hade jag nöjet att få offentliggöra en affär om hela 270 miljoner.

Responsen på den försäljningen kom från hela Sverige. Det är såklart häftigt på många sätt med tanke på komplexiteten i att sälja 190 lägenheter fördelade på ett tiotal fastigheter plus vårdboenden – allt i ett och samma paket.

Jag är så tacksam för förtroendet jag fick och att allt har gått så bra. Det är ju många inblandade – revisorer, advokater, besiktningsmän, människor i köparens och säljarens organisationer med flera – där jag fungerade som spindeln i nätet. Hundratals situationer och scenarion diskuteras innan kontraktet skrevs på. Och just den här affären signerades faktiskt i Frankrike (avtalet tecknades någon månad innan allt offentliggjordes) eftersom det var semestertider och parterna var utspridda över Europa.

MEN förutom att det är en himla massa siffror i köpeskillingen och processen är lång så gäller det att ställa sig lite utanför en sådan här jätteaffär och få lite perspektiv. Det jag har gjort är att jag har balanserat ett antal parter för att få till en gynnsam affär för köpare och säljare, sett till att juridiken fanns på plats, att de skattemässiga frågorna beaktades och att allt flöt på enligt en viss struktur. Och det är samma principer vid en affär för 270 miljoner som vid en affär för 270 000 kronor. Ungefär, i alla fall.

Det finns en annan viktig poäng här, som gör att min roll kanske faktiskt är ännu viktigare vid andra affärer. För när vi gör affärer för de här beloppen är de involverade riktigt rutinerade och slipade, alla vet vad som gäller i alla led. Därför kan min roll kännas mer betydelsefull för mig när jag möter förstagångsköparen som är novis eller den äldre säljaren som kanske bott i sitt hus i 50 år och nu är ensam, utan kunskap och där rädslan/oron känns redan i hallen. I min roll som mäklare handlar det då om att skapa lugn och trygghet – sådant som kommer med åren.

Så den viktigaste affären på senare tid var kanske prestigemässigt 270 miljonersaffären. Men den affär som känns allra bäst i hjärtat är en helt annan och för betydligt blygsammare belopp. Det är kanske också detta som gör att jag efter drygt 27 år fortfarande älskar det här jobbet varenda minut jag får vara verksam – känslan av att bidra med min kunskap och erfarenhet oavsett storleken. För alla affärer ska ha samma lyckosamma utgång – det är det viktigaste för mig och för mina kollegor.

Pontuz Löfgrens namnsignatur