Välkommen in i Pontuz och hans kollegors vardag och fritid. Här bjuds du på aktuella händelser, tips och råd, funderingar och tyckanden och mycket annat som faller dem in att dela med sig om. Ofta är det Pontuz själv som skriver, men då och då hoppar någon medarbetare in som gästbloggare. Mycket nöje!

[email protected]

Snacka går ju

Pontuz LöfgrenPontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare 2018-09-19

”Du straffas för dina uttalanden” Orden kommer från en av de personer jag har som bollplank/mentorer sedan 20 år. ”Lägg ner det där nu, säger jag! Efter Pride har jag över hundra positiva reaktioner och bara en handfull dumma kommentarer och mejl.” Och det är betydligt bättre än tidigare år, vilket känns bra.

Men det är inte mina uttalanden om Pride han syftar på. ”Jag skiter i Pride, men du får för fan inte uttala dig om att marknaden går ner – då vill ingen sälja genom dig. Låt de andra snacka när det går ner så snackar du med media när priserna går upp.”

Det där är en jätteintressant psykologi. Kan det verkligen vara så? Jag kollade med några av mina medarbetare och tydligen stämmer det. Säljare har valt bort oss för att vi i våras hade en negativ bild av marknaden just då – vilket i och för sig stämde. Jag vill därför idag göra ett litet statement.

Jag sitter med marknadsanalyser varje vecka. Jag gör det för att mina mäklare ska ha mer och bättre information än övriga mäklare i regionen. Detta för att våra kunder ska ta beslut på faktiska grunder och inte bara utifrån en massa tomt säljsnack. Jag vill hela tiden veta vad som påverkar Kalmarmarknaden, vilka samband jag kan hitta och vad jag kan utläsa av allt detta. Om jag alltid skulle påstå att jag tror att marknaden stiger skulle både media och ni kunder förmodligen tappa förtroendet för våra uttalanden. Det är just därför jag ofta blir irriterad över att varken media eller privatpersoner är kritiska mot det som ibland sägs i framförallt media men även på kundmöten.

Mäklare som har 3-4 procent av marknaden kan uttala sig helt galet och helt okritiserat. Och när den bilden sedan publiceras kan det medföra att många personer tar felaktiga beslut vid tajmingen i sina försäljningar, vilket i sin tur kan kosta stora pengar.

Så mina vänner – ni kommer även i fortsättningen få höra mig säga att marknaden går upp när jag tror så och att marknaden är på väg ner när jag ser sådana signaler. Om inte jag ger en korrekt bild när vi har största delen av marknaden – vem ska då göra det?

Idag kan jag i alla fall glädja alla med att marknaden är hyfsat stabil. Villamarknaden har haft en stark inledning på hösten och våra bostadsrättsmäklare känner att omsättningen ökar efter en lite lugnare vårförsäljning. Det är full fart och en otrolig energi på kontoret eftersom vi känner att vi har de rätta nycklarna som leder till att våra säljare får ut maximala priser i den marknad som råder. Och det är ju precis det som är vår uppgift.

Pontuz Löfgrens namnsignatur

Pontuz Löfgren, VD och fastighetsmäklare