Bloggen

​Som en tjyv om natten

Skrevs den 18 december 2023

Helt plötsligt kom december och julen smygande som en tjuv i natten. Och här står vi nu, mitt i juletider och det som är mäklarbranschens egen version av en torkperiod – även om vi fortfarande trycker på säljknappen då och då. För mig betyder denna tid på året en hel del tillbakablickar, analyser och jämförelser med tidigare år.

När det kommer till att bli äldre ser jag generellt inte särskilt många fördelar, förutom i mitt yrke. Här är erfarenhet en guldgruva och hos oss har vi faktiskt en vägg av erfarenhet högre än landets högsta skyskrapa. Om du någonsin undrat hur man agerar i en knepig bostadsmarknad är svaret enkelt: prata med en erfaren fastighetsmäklare. Och här har vi alltid en erfaren mäklare redo att guida de som kanske inte har samma antal gråa hårstrån. Vår styrka ligger mycket i vår samlade kunskap och expertisnivå – något som är viktigare idag än på många år.

När vi tittar på marknaden i stort tyder det mesta på att vi slipper fler överraskningar när det gäller räntorna. Det skulle vara underbart om vi kunde landa i en marknad som är lika stabil som jultomtens midja. November var som vanligt en intensiv månad för oss med nästan 40 kontrakterade affärer, vilket är bra även i en het marknad, och december kommer också att bli bra. Det viktigaste just nu är att vi har alla fakta på bordet och inte låter oss dras med av mediernas rapportering, som ibland verkar komma direkt från en parallell verklighet någonstans i Stockholmsområdet.

På lokalnivå är det verkligen hårresande att se hur tidningarna tenderar att intervjua den person som svarar snabbast i telefonen, oavsett om han eller hon har en aning om ämnet eller inte. Det är som att låta din granne ge dig hjärtkirurgi för att han råkade äga en doktorslåda från Lekia. För ett tag sedan hade jag en diskussion med Barometerns ansvarige utgivare om just detta fenomen. De förklarade att de intervjuade alla, oavsett om vederbörande hade en aning om ämnet eller inte – stor som liten, man som kvinna, gammal som ung. Jag som trodde att det viktigaste var att läsaren fick korrekta svar av någon som verkligen visste något om ämnet, men tydligen inte. Det är som om vi skulle låta en hund recensera hundmat.

Konstigt nog gör vi ungefär dubbelt så många affärer som det mäklarföretag som är nummer två i stan och vår Selma är rankad bland topp tre i hela Sverige. Så det blir spännande att se när vi får uttala oss inom det område där vi faktiskt är bland de bästa i landet. Men det är väl som det gamla ordspråket lyder: "Du blir aldrig profet i din egen hemstad.”

Men vi släpper det där nu och blickar framåt i stället. Världens bästa mäklarnissar, mäklarnissor, mäklarassistentnissor, fotonissor och övriga nissor på kontoret börjar nu att ta lite ledigt, till skillnad från många andra nissor/nissar. Vi är dock ett gäng som kommer hålla igång mäklarverkstaden i mellandagarna eftersom vi vet att marknaden aldrig sover. För min egen del blir det att ta familjen till de djupa smålandsskogarna för ännu en underbar jul på fädernegården utanför Vetlanda. Rött hus med vita knutar, sprakande kakelugn, mors julbord och kanske blir det till och med lite snö till helgen.

Till sist vill jag passa på att önska er alla en riktigt God Jul!

Pontuz Löfgrens namnsignatur