Bloggen

Steget före

Skrevs den 14 september 2016

I veckan satt jag och hela gänget på en föreläsning med fokus på energi – att se målen och alltid låta drömmen leva, oavsett hur din omgivning vill styra dig i en annan riktning. Det var en helt ok kväll. Inga direkta aha-upplevelser men en och annan påminnelse om vad som är viktigt i ledarskapet.

I pausen samtalade jag med två kvinnor i medelåldern och de undrade vad jag gjorde där, ”du som har ett sådant framgångsrikt företag”. Mitt svar blev ganska kort: ”Jag mäter inte framgång i pengar eller marknadsandelar i första hand, utan i den potentiella utvecklingskurvan hos varje medarbetare. Det är därför som både jag och alla mina medarbetare är här.” För visst är det coolt när ALLA medarbetare tar en av sina få lediga kvällar för att gå på en föreläsning? Det visar att alla vill ta nästa steg, och sedan ytterligare nästa…

Jag har – som tur är – en obotlig nyfikenhet på allt som rör ledarskap, utveckling och människor. Jag älskar att grotta ner mig i litteratur och jag älskar att lyssna på de främsta föreläsarna – såväl svenska som utländska. Här finns många lärdomar jag kan använda i mitt ledarskap, men totalt sett är det bara en liten del jag har nytta av i vardagen eftersom allt inte går att applicera på en grupp med femton starka personligheter – alla med olika behov och olika sätt att utvecklas. Kunskapen samlar jag istället på mig för att kunna ta fram dem vid de tillfällen det verkligen krävs.

Vart vill jag då komma med mitt resonemang? Jo, att vi som vägleder och finns till hands för andra människor måste ligga några steg före. Vi får aldrig tömma oss helt på den näring vi bär med oss. Det kommer situationer då det måste finnas reserver att ta av. Vi måste ibland inse att ”80 procent is enough”; att det inte alltid är rätt att krama ut det där sista, utan att istället låta de återstående procenten finnas där för lust, glädje och saker som kanske inte syns på sista raden i resultaträkningen.

Det är lättare att söka de parametrarna nu när man varit med ett tag. Idag är jag mer intresserad av att lyssna på någon som kan mer om mindfulness än att sitta på föreläsningar om topprestationer inom försäljning. Och jag är helt övertygad om att de investeringar jag gör i det humana kapitalet är de som gör att jag mår som bäst den dag då jag skriver sista raden i det som i folkmun kallas ”karriären”.

Det var veckans tips…

Steget föres namnsignatur