Bloggen

​Tillsammans för Kalmar

Skrevs den 21 mars 2020

Jag hade gärna velat skriva om något annat än Corona men tyvärr präglar det allas vår vardag just nu. Och för mig är den absolut viktigaste frågan vad vi kan göra för att mildra det som sker.

Jag tycker att Kalmar har kommit långt (vi hyllades till och med av Sveriges inrikesminister i söndags), bland annat genom det smarta draget att alla gymnasieungdomar som nu inte får gå till skolan kan äta sin skollunch på Kalmars restauranger. Kommunen står för 75 kronor och medan ungdomarna själva står för eventuell merkostnad – ett bra sätt att hålla igång Kalmars restaurangnäring.

Vi andra måste följa samma goda exempel – ät ute, handla lokalt, gå till frisören och lev som vanligt så länge situationen är som den är just nu (det kan ju snabbt komma att förändras)!

Hittills har vi ett tiotal fall i hela länet och hashtaggen #Tillsammansförkalmar ger många exempel på hur vi alla kan visa vårt lokala engagemang. Den visar dessutom att många av oss sakta lämnar den ibland hysteriska mediala epidemin som påverkar oss mer än den faktiska virusspridningen.

Vi företagare som inte befinner oss i en lika utsatt situation måste också visa på handlingskraft och solidaritet. Hos oss har vi bestämt att firman står för medarbetarnas alla luncher som intas på någon av stadens restauranger. Vi tidigarelägger också planerade lokala inköp som egentligen skulle ske längre fram i år.

Varför? Jo, för att det finns en rad duktiga företagare i vår närhet som har en hyfsad soliditet (betalningsförmåga på lång sikt) men som har problem med likviditeten (betalningsförmågan idag). Och likviditeten är livsavgörande för att kunna betala leverantörer och löner. Om vi vill ha kvar våra duktiga företagare måste vi alla hjälpas åt nu – Vi går före Jag.

Det är som med livet i övrigt – det handlar om att våga agera och att våga se en förändring; att komma ur sin komfortzon och våga ta steget ut i något okänt. Det är så du utvecklas och det är så du har möjlighet att finna något mycket mer spännande och livsberikande på andra sidan… både för din egen och andras del.

Pontuz Löfgrens namnsignatur