Bloggen

Underbart är kort

Skrevs den 6 maj 2010

Måndag morgon klockan nio var det försäljningsstart av 24 bostadsrätter vid Lillviken, som ligger i ett av Kalmar fashionabla kvarter. Det här projektet finns det spekulanter som väntat på i många år. Information om försäljningen hade nått dem som var med i vårt och i Skanskas spekulantregister för området.

Allting var roddat och klart redan i helgen, men ändå kände jag att det kunde vara bra att åka in på kontoret redan vid sju för att kolla allt en gång till och förbereda sista genomgången med personalen. När jag slog på mobilen vid sextiden hade första meddelandet nått mig. "Jag ställer mig inte i kön då några som redan står där vill ha samma bostadsrätt som jag. Lycka till idag!", löd meddelandet. Jag började ana vad som komma skulle. Jag var framme vid kontoret före sju och då stod det redan ett tiotal spekulanter och köade - de första hade stått där sedan fyra i morse!

När vi öppnade dörrarna klockan nio var det ett fyrtiotal personer som köade, och halv elva var det endast någon enstaka bostadsrätt kvar. Drygt tjugo lägenheter på en och en halv timme är ett skapligt facit. Bra förberedelser och en erfaren personal gjorde att allt gick fantastiskt bra. Många års förberedelser var över på ett kick. Det blev en konstig men euforisk känsla.
Nu är det dags att börja förbereda etapp två för området, då ytterligare 30 bostadsrätter ska erbjudas marknaden. Jag kan tänka mig att trycket blir minst lika stort nu när folk förstått hur eftertraktade de här lägenheterna är.

Finansinspektionens nysatta "Bolånetak" betyder att absolut inget förändras på marknaden. Bolånetaket innebär att bostadsköpare får lån till 85 procent av köpeskillingen medan resten blir så kallade topplån, det vill säga lån med annan, eller ingen, säkerhet. Det är precis så här det fungerade innan Finansinspektionen gjorde sitt utspel. Den innovativa förmågan när staten agerar imponerar inte direkt.

Den ekonomiska krisen i Grekland gynnar de som turistar i landet sägs det - känns inte speciellt lockande med en tripp till kaosets Aten just nu.

Kom just hem efter att ha sett Kalmar FF slå Halmstad BK med 1-0. Det var inte mycket som var roligt på Fredriksskans ikväll (förutom just vinsten) - ja, utom en sak då. Kvällens matchvärd utsåg målskytten Dauda till mathens lirare. Han var på plan i cirka femton minuter. Antingen gillar man en målskytt väldigt mycket eller så tycker man att de som lirat hela matchen var väldigt bleka. Det skrattades i alla fall glatt på läktaren när Dauda presenterades.

Ha en fortsatt skön vecka/Pontuz

 

Underbart är korts namnsignatur